Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебное пособие (4А) 2011.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
25.03.2015
Размер:
4.63 Mб
Скачать

21.5. Список рекомендованої літератури

  1. Ахметов Н .С. Общая и неорганическая химия . –М.: Высш. шк..,2001. с 588 – 597

  2. Кириченко В. І. Загальна хімія. – К.: Вища шк.,2005.-с. 439 – 449

  3. Слободяник М. С., Улько Н. В., Бойко К. М., Самойленко В. М. Загальна та неорганічна хімія : Практикум. – К.: Либідь, 2004. – с. 208 – 215

  4. Михайленко Я. И. Курс общей и неорганической химии. – М.: Высш. шк., 1966.- с. 303 – 317

Глинка Н. Л. Общая химия – Л.:Химия, 1988

Т е м а 22. Властивості р-металів IVВ групи – Sn, Pb

22.1. Рекомендації до вивчення теоретичного матеріалу

Станум і плюмбум відносять до сімейства р-елементів, загальна електронна формула: ns2np2, де n – номер періоду. Отже, для цих металів: Sn –5s25p2, для Pb –6s26p2. Практично для всіх s, p -елементів можливі ступені окиснення можуть бути визначені на підставі розподілу валентних електронів по квантових комірках у нормальному і збудженому стані. Для елементів підгрупи Ge:

у нормальному стані в збудженому стані

2 валентних електрони 4 валентних електрони

Таким чином, станум і плюмбум у сполуках можуть виявляти ступені окиснення 0;+2; +4.

При визначенні кислотно-основних властивостей оксидів і гідроксидів станума і плюмбума в ступенях окиснення +2 і +4 необхідно пам'ятати, що вони є проміжними металами V і VI періодів, отже, їхні оксиди і гідроксиди в цих ступенях окиснення амфотерні. Причому:

ослаблення кислотних властивостей

SnO PbO SnO2 PbO2

Sn(OH)2 Pb(OH)2 H2SnO3 H2PbO3

посилення основних властивостей

Внаслідок амфотерності гідроксидів Sn(OH)2 і Pb(OH)2 метали олово і свинець легко розчиняються у водних розчинах лугів з утворенням водню і комплексної солі: . Взаємодія цих металів з розведеними кислотами супроводжується окисненням станума і плюмбума до ступеня окиснення +2 і утворенням відповідних солей. Реакції протікають при нагріванні. Усі ці реакції гетерогенні, тому неодмінною умовою їхнього протікання є розчинність солей, що утворюються. З трьох солей PbCl2, PbSO4, Pb(NO3)2 розчинний тільки нітрат, тому свинець краще розчиняється в HNO3:

-2e Pb2+ 3

NO3- +4H+ +3e2

При взаємодії з концентрованими кислотами свинець у всіх випадках окиснюється до Pb (2+), і утворює з концентрованою H2SO4 кислу сіль – Pb(HSO4)2. C концентрованими сірчаною й азотною кислотами олово окиснюється до ступеня окиснення +4. Причому, при взаємодії з концентрованою азотною кислотою утворюється не сіль, а -олов'яна кислота: . Ця кислота не розчиняється ні в кислотах, ні в лугах.

Окисно-відновні властивості сполук Sn і Pb обумовлені різною стійкістю їхніх сполук у різних ступенях окиснення. У ступені окиснення +4 вони можуть бути тільки окисниками (оскільки ступінь окиснення +4 максимальна). Причому ця властивість яскравіше виражена в сполук Pb+4, тому що для плюмбуму більш стійкими є сполуки в ступені окиснення +2. У ступені окиснення +2 сполуки цих елементів виявляють як окисні, так і відновні властивості, але, з огляду на велику стійкість сполук Sn (4+), більш характерний перехід Sn2+ - 2e Sn+4, тобто прояв Sn (2+) відновних властивостей.

Завдяки наявності вакантних d-орбіталей, ці метали утворюють численні тетраедричні й октаедричні комплекси. Наприклад, гідроксокомплекси: Na2[Sn(OH)4], Na2[Sn(OH)6], K4[Pb(OH)6].