Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПЕЧАТЬ 1-34.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
1.75 Mб
Скачать

26.Розробка інноваційної політики підприємства за методом Дельфі

Це один з найбільш поширених експертних методів прогнозування. Сутність таких методів полягає в побудові раціональної процедури інтуїтивно-логічного мислення людини в поєднанні з кількісними методами оцінки та обробки отриманих результатів. При цьому узагальнена думка експертів приймається як рішення проблеми. Клас експертних методів прогнозування заснований на використанні експертів (як правило, кваліфікованих фахівців у досліджуваній області) в якості основних джерел інформації щодо перспектив розвитку об'єкта.

При цьому методі в процесі дослідження виключається безпосереднє спілкування між членами відповідної групи та проводиться індивідуальний їх опитування з використанням анкет для з'ясування думки кожного щодо майбутніх гіпотетичних подій.

Назву свою описуваний метод отримав від назви знаменитого в античному світі оракула Дельфійського храму (дельфійський оракул).

Метод Дельфі, пов'язаний з узагальненням і статистичною обробкою думок групи експертів, спочатку використовувався для прогнозів розвитку науки і техніки, майбутніх відкриттів і винаходів, для яких немає достатньої теоретичної бази в момент складання прогнозу, зображення картини майбутнього світу. Він був розроблений і застосований в США вперше в 1964 р. О. Хелмером і Т. Гордоном - співробітниками науково-дослідної корпорації РЕНД.

Основні особливості метолу Дельфі наступні:

1. Повна відмова від особистих контактів між експертами, опитуваними по конкретній проблемі.

2. Забезпечення експертів необхідною інформацією, включаючи обмін думками між ними після кожного туру опитування.

3. Забезпечення анонімності, аргументації і критики оцінок.

4. Наявність зворотного зв'язку.

Мета методу Дельфі - отримання прогнозу або переліку потенційних наслідків рішення якої-небудь проблеми, що володіють набагато більшим ступенем надійності, ніж результати аналізу, проведеного одним фахівцем.

У методі Дельфі передбачається створення умов, що забезпечують найбільш продуктивну роботу експертної комісії. Важлива властивість методу - зворотний зв'язок, що дозволяє експертам коректувати свої судження з урахуванням проміжних усереднених оцінок і пояснень експертів, які висловили протилежні точки зору. Це дозволяє експертам врахувати обставини, якими вони нехтували або про які не були обізнані. Для реалізації зворотного зв'язку необхідна многотуровая процедура. Експертизи за методом Дельфі проводяться зазвичай в 3-4 туру.

У першому турі експертам повідомляється мета експертизи і формулюються питання, що відображають основний зміст експертизи. Ці питання пред'являються кожному експерту персонально у вигляді анкети, іноді супроводжуваної пояснювальною запискою. Якщо пропоновані експертам питання досить складні, доцільна попередня розробка наближеною моделі досліджуваної системи, щоб правильно орієнтувати експерта, конкретизувати цілі і предмет експертної процедури, показати характер можливих відповідей.

Успіху експертизи сприяє надання експерту додаткової інформації про предмет експертизи. Інформація, отримана від експерта, надходить у розпорядження аналітичної групи, що забезпечує організацію та проведення експертизи, обробку проміжних і остаточних її результатів. Аналітична група визначає експертів, які висловили "крайні" точки зору, що дали найвищу і найнижчу оцінку альтернативі, усереднена думка експертів - медіану (Ме), верхній і нижній квартилы (Qо, 25, Q0, 75) - значення оцінюваної альтернативи, вище і нижче яких розташовані 25% чисельних значень оцінок. Відстань між квартилями характеризує розкид експертних оцінок і тим самим - узгодженість точок зору експертів.

Згідно методу Дельфі експерта, не згідного з більшістю, просять висловити причини незгоди. Всі експерти мають можливість не погодитися з цими причинами і можуть прийняти до уваги або відкинути їх. змінити свою думку чи залишитися при ньому.

У другому турі «дельфийской» процедури експертам пред'являється усереднена оцінка експертної комісії і обгрунтування експертів, які висловили "крайні" точки зору. Обгрунтування приймаються анонімно, без вказівки дали їх експертів. Після отримання додаткової інформації експерти, як правило, коригують свої оцінки. Скоригований інформація знову надходить в аналітичну групу.

У третьому турі ця інформація разом з анонімними аргументами поставлених оцінок знову прямує кожному учаснику. На основі отриманої інформації експерти переглядають попередні оцінки. Якщо ж оцінка будь-якого експерта значно вихолостити за рамки загального інтервалу, то він повинен підтвердити достатній аргументацією свою позицію і пояснити, чому попередня інформація і аргументація протилежних оцінок не змусили його змінити свою думку.

У четвертому турі кожному експерту надається розподіл оцінок третього туру і він повинен знову подати на розгляд переглянуту оцінку у світлі отриманої інформації. Як показує практика, бажане згоду (думки вважаються узгодженими, якщо коефіцієнт варіації менше 33%) настає до четвертого туру.

При використанні методу Дельфі належить враховувати наступні вимоги: групи експертів повинні бути стабільними; час між турами опитувань - не більше місяця; питання в анкетах слід ретельно продумувати і чітко формулювати: число турів має бути достатнім, щоб забезпечити всім учасникам можливість ознайомитися з причиною тієї або іншої оцінки, а також для критики відповідних обгрунтувань; необхідно проводити систематичний відбір експертів; слід забезпечувати самооцінку компетенції експертів щодо запропонованих проблем: потрібна формула узгодженості оцінок, заснована на даних самооцінок; слід виявити вплив громадської думки на експертні оцінки і на збіжність цих оцінок; необхідно оцінити вплив різних видів передачі інформації експертам по каналах зворотного зв'язку.

  1. Основні принципи методу Дельфі з вибору інноваційної політики підприємства.

Існує великий арсенал методів прогнозування, найвідоміші з яких: екстраполяція, експертні оцінки, написання сценаріїв, методи Дельфі, Монте-Карло, колективної генерації ідей та ін.

Метод Дельфі - це метод прогнозу, під час використання якого у процесі дослідження виключається безпосереднє спілкування між членами групи і проводиться індивідуальне опитування експертів з використанням анкети для з'ясування їхньої думки стосовно майбутніх гіпотетичних подій. Назву цей метод дістав від відомого з часів античності оракула з Дельфійського храму (Дельфійський оракул).

Основні особливості цього методу такі:

  • повна відмова від особистих контактів між експертами, які опитуються з певної проблеми;

  • забезпечення експертів необхідною інформацією, включаючи й обмін думками між ними після кожного туру опитування;

  • забезпечення анонімності, аргументації і критики оцінок.

Метою методу Дельфі є одержання прогнозів, надійніших порівняно з аналізом, проведеним одним спеціалістом. Опитування експертів проводиться в кілька турів за допомогою анкет - спеціальних опитних листків.

Це дозволяє експертам врахувати обставини, якими вони нехтували або про яких були не обізнані.

Процедура опитування. Проводять перший тур опитування. надійшли при цьому анкети аналізують і здійснюють статистичну обробку отриманих відповідей з урахуванням будь-яких зауважень експертів. Потім проводять другий тур опитування. Учасникам опитування можуть бути запропоновані додаткові питання і представлений список анонімних коммтаріев і доводів на користь тієї чи іншої позиції. Під час другого туру опитування учасників просять переглянути свої первинні оцінки в разі, якщо вони значно розходяться з колективним думкою групи. Потім проводять третій і остаточний тур опросов.

При цьому учасникам опитування надається можливість зробилать додаткові зауваження та висунути контраргументи в защиту своєї позиції. Все це призводить до звуження діапазону оцінок. У процесі застосування методу Дельфі також складається сценарий. Він описує загальну думку експертів про передісторію проблеми, її поточний стан і прогнози на перспективу. Завданням сценарію є виявлення ключових змін, що відбуваються в даній системі. Завдяки цьому стає можливим виявити всі фактори, що впливають на поведінку системи, розділити їх на основні та второстепенние, формалізувати поняття «стан системи» і спрогнозіровать зміни основних і другорядних факторів розвитку системи в цілому.

Отримане зазначеним способом повний опис системи разом з оцінками ймовірностей різних шляхів її розвитку дозволяє визналити «потреби системи», що випливають з бажання забезпечити деякий конкретний шлях її розвитку.

Це дозволяє отримати основной результат сценарію - формулювання основної мети системи. Сценарій служить підставою для другого етапу - складання так званого дерева цілей. Воно дозволяє перетворити кожну мету більш високого рівня в сукупність підцілей. При цьому цілі каждого рівня повинні бути співставні за своїм масштабом та значенням.

Анкети аналізуються і дані статистично обробляються з урахуванням зауважень експертів.

Багаторівнева процедура анкетування з обробкою та повідомленням результатів кожного туру експертам, що працюють ізольовано один від одного. Подібний до методу номінальної групи, але з тією різницею, що фізичної присутності всіх членів групи не потрібно.

Експертам (5-20 осіб) пропонуються питання та формулювання відповідей без аргументації. Для подання пропозицій встановлюється часовий ліміт - приблизно 14 днів. Після того, як усі відповіді надійшли, пропозиції, що містяться в них, підсумовуються, ті, що повторюються - відсіваються.

У другому раунді цей список ідей розсилається всім учасникам опитування з проханням переглянути ще раз наявні пропозиції чи розробити нові ідеї, доповнення, розширивши вже існуючі пропозиції розв'язання проблеми. Цей етап роботи також обмежується часом.

Раунди повторюються, поки не буде досягнуто консенсусу. Метод найбільш складний і тривалий за часом.

Метод Дельфі вважається найефективнішим у прогнозуванні майбутніх подій.

Основна перевага методу - незалежність думки експертів, що перебувають у просторовому віддаленні один від одного.

Ітеративна процедура опитування з повідомленням результатів обробки та їх аргументацією спонукає експертів критично осмислити свої судження.

Під час опитування зберігається анонімність відповідей експертів, що виключає конформізм (придушення однієї думки іншою, більш авторитетною).

Головна позитивна особливість цього методу полягає в тому, що він дає змогу уникати дії психологічних чинників, таких як, наприклад, тиск з боку іншої особи, особиста антипатія до будь-кого, надзвичайна увага до думки певних осіб і т. д.