Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vse.docx
Скачиваний:
115
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
158.28 Кб
Скачать

45. Проблема розвитку сприймання простору в онтогенезі (нативізм та емпіризм).

Проблема сприйняття простору та його розвитку в онтогенезі була однією із центральних проблем в розвитку психології на межі 19 та 20 ст.

Залежно від підходів до розуміння цієї проблеми, було виділено два основних підходів:

а) нативізм - згідно з цим підходом, механізми сприйняття простору є вродженими, стимульно-сенсорні зв”зки незмінними;

б) емпіризм – згідно з цим підходом, сприйняття простору є базується на основі процесів, які повторюються та підтверджуються емпірично ( на практиці), мають форму емпіричних умовиводів, але здійснюються автоматично, несвідомо..

Сучасне бачення розвитку сприймання в онтогенезі , яке базується на рефлекторній теорії та діяльністному підходу:

Сприймання простору розвивається в людини в процесі онтогенезу:

а) коли людина народжується, у неї немає ще сприймання форми, розміру, віддаленості предметів, це все формується по мірі багаторазового сприймання предметів та відображення певних характеристик предметів (наприклад, малі діти можуть тягнутися до місця, тому що хочуть його дістати; у людей, які народилися сліпими, після проведених успішних операцій, було відсутнє сприймання форми (вони не могли відрізнити плоскі та трьохмірні фігури (коло і шар), вони хотіли стрибнути з висоти будинку, не оцінюючи адекватно відстань до землі);

б) в процесі виконання професійної діяльності (у льотчиком розвинуте сприйняття посадочної смуги; у фотографів - сприймання форми, розміру, віддаленості предметів; у лоцманів - локалізації предмету, його розміру тощо; у водіїв – розмірів, віддаленості предметів (відчуття габаритів»)тощо).

Перцептивні дії в процесі розвитку дитини проходять кілька етапів:

1.У дитини ці дії виникають спочатку як розгорнуті зовнішньорухові дії руки чи ока, що обстежують незнайомий предмет чи сукупність предметів і створюють їхні моторні копії;

2. Поступово зовнішні перцептивні дії згортаються, втрачають свій зовнішньо руховий малюнок і створюють систему внутрішніх перцептивних дій, як становлять механізм зрілого сприймання. Це сприймання має вигляд миттєвого відображення обєкта.

У дорослої людини - система перцептивних дії стає знову розгорнутою в таких ситуаціях: а) коли людина знайомиться з чимось новим; б) в складних умовах спостереження.

Процес згортання перцептивних дій зумовлений формуванням у людини численних систем еталонів, якими є фіксовані в пам’яті найбільш інформативні ознаки предметів. Величезну кількість таких еталонів людина засвоює в процесі навчання. (Наприклад, це суспільно вироблені систем фонем рідної мови, геометричні фігури, кольори спектра тощо).Такі специфічно людські еталони підносять відчуття та сприймання на рівень вищих психічних функцій. Еталони, на яких базується чуттєве сприймання, суттєво зменшують кількість інформації, що вимагає переробки. Достатньо вловили лише кілька ознак предметів, щоб сформулювати його цілісний образ.

Залежно від умов, мотивів, змісту діяльності активізуються різні системи еталонів, змінюються системи перцептивних дій і на цій основі формуються індивідуально-специфічні образи. Мета діяльності, що зумовлює виділення із ситуації певного змісту й формування необхідних для такого виділення перцептивних дій, називається перцептивною задачею. Отже, в діяльності людина постійно розв»язує перцептивні задачі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]