Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
FinS3.docx
Скачиваний:
68
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
541.58 Кб
Скачать

2. Предмет фінансового права та групи відносин, що його складають

Фінансове право як галузь права має власний предмет правово- го регулювання.

Предмет фінансового права - суспільні відносини, що виника- ють, змінюються, припиняються у сфері фінансової діяльності держави та органів місцевого самоврядування. У цих відносинах завжди виявляється владно-організаційна роль держави в розподілі та перерозподілі ВВП і національного доходу, оскільки ці відно- сини мають владно-майновий (грошовий) характер.

Не всі грошові відносини, в яких беруть участь органи держави та органи місцевого самоврядування з владними повноваженнями, є фінансовими. Частина цих відносин регулюється нормами інших галузей права. Наприклад, відносини Ощадбанку (фінансово-кредитної установи, що бере участь в управлінні фінансово-кредитними відносинами) з населенням щодо зберігання коштів громадян регулюються також і цивільним правом. Установи банку, що при- йняли кошти громадян на зберігання, використовують їх для фор- мування фонду кредитних ресурсів. Одночасно із цивільно-право вими відносинами, що мають грошовий характер, виникають фінансові правовідносини.

У сучасних умовах розвитку суспільства та реформування від- носин власності предмет фінансового права змінюється, його межі розширюються. Питанням предмета фінансового права присвячено роботи: Ю. А. Ровінського, П. С. Пацурківського, М. П. Кучерявен- ка, А. А. Нечай, О. Б. Заверухи, М. В. Карасьово'па ін.

Предметом фінансового права є сукупність суспільних відносин, які виникають у процесі здійснення публічноі фінансової діяльності, а саме:

  1. відносини щодо встановлення бюджетної системи;

  2. відносини щодо встановлення податкової системи;

  3. відносини щодо мобілізації державних доходів (податкові та неподаткові платежі);

  4. відносини щодо здійснення державних видатків (відносини між казначейством і розпорядником бюджетних коштів);

  5. відносини щодо регулювання грошової системи;

  6. відносини щодо регулювання розрахункових і валютних операцій.

3. Класифікація відносин, що складають предмет фінансового права

Відносини, що складають предмет фінансового права, класифікуються за різними ознаками:

залежно від функцій фінансової діяльності — при мобілізації, розподілі й використанні централізованих і децентралізованих фондів коштів та здійсненні контролю за їх витрачанням, у зв'язку із грошовою емісією;

залежно від поділу на фінансово-правові інститути — при формуванні й використанні бюджетних і централізованих цільових позабюджетних фондів; з приводу фінансів державних і муніципальних підприємств; з приводу обов'язкових платежів (податків, зборів, мита, неподаткових доходів); з приводу державного І муніципального кредиту; державного боргу; кошторисно-бюджетного фінансування; державного страхування; грошового обігу; фінансового контролю.

залежно від суб'єктного складу фінансові відносини поділяються на дві групи: перша — коли, з одного боку, виступають наділені владними повноваженнями державні або муніципальні органи, які виражають публічний фінансовий Інтерес, а з другого — юридичні або фізичні особи; друга група — коли, з одного боку, беруть участь органи держави, а з другого — муніципальні органи (наприклад, у між-бюджетних відносинах), коли обидві сторони представляють публічний фінансовий інтерес: одна — загальнодержавний, друга — територіальний.

Таким чином, предметом фінансового права є суспільні (економічні) відносини, що виникають при розподілі й перерозподілі ВВП і національного доходу, утворенні, розподілі та використанні централізованих і децентралізованих фондів коштів з метою реалізації публічних інтересів держави, органів місцевого самоврядування та інших публічних фондів, які визнаються державою потрібними для суспільства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]