Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
VPS_shpory.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
239.1 Кб
Скачать
  1. Організація та методика соціально-психологічного супроводу військово-професійної діяльності військовослужбовців у мирний час.

Вивчення індивідуально-психологічних якостей особового складу проводиться усіма посадовими особами роти.

а) При цьому вирішуються наступні задачі:

  • визначення рівня психологічної готовності військовослужбовців до військово-професійної діяльності;

  • виявлення осіб з низьким рівнем нервово-психічної стійкості;

  • індивідуалізація виховного процесу і підвищення ефективності службово-бойової діяльності;

  • комплектування військових підрозділів, підбір військовослужбовців на посади молодших командирів відповідно до їх ділових, моральних та індивідуально-психологічних якостей.

Вивчення військовослужбовців проводиться у складі груп (підрозділів) і індивідуально.

При вивченні особового складу використовуються різноманітні методи психологічних досліджень: аналіз документів, біографічний метод, анкетування, індивідуальна бесіда, психологічне тестування, спостереження, опитування тощо.

Психолог перед прибуттям у військову частину молодого поповнення за вказівкою командира військової частини проводить інструктивно-методичне заняття з посадовими особами щодо методики вивчення особового складу.

Вивчення індивідуально-психологічних якостей військовослужбовців включає первинне, поглиблене і повсякденне вивчення.

а) Первинне вивчення молодого поповнення проводиться на пунктах прийому посадовими особами, психологом і спрямовано на загальне знайомство з військовослужбовцем, оцінку його психічного здоров'я, виявлення властивостей і якостей особистості, які визначають ефективність процесу адаптації до умов військової служби, нервово-психічну стійкість.

За підсумками первинного вивчення військовослужбовців складаються списки осіб, які підлягають поглибленому психологічному вивченню, а також осіб, для яких необхідна консультація медичних фахівців.

б) Поглиблене вивчення проводиться психологом. Вивченню підлягають: військовослужбовці з ознаками нервово-психічної нестійкості, які були виявлені на стадії первинного вивчення; військовослужбовці, які були направлені командирами (начальниками), офіцерами органів по роботі з особовим складом і які мають труднощі в процесі адаптації до умов служби, проблеми у бойовій підготовці, мають порушення військової дисципліни, а також військовослужбовці, що самостійно звернулися за психологічною допомогою.

Особи, що потребують поглибленого психологічного обстеження, вивчаються за допомогою спеціальних психологічних методик, набір яких визначається психологом для конкретних обставин.

Поглиблене вивчення спрямовано на цілісне вивчення особистості військовослужбовця і виявлення конкретних індивідуально-психологічних особливостей, які є причиною кризових станів на особистісному і груповому рівнях, а також для розробки пропозицій щодо їх корекції та індивідуалізації виховної роботи, навчання.

Висновок про наявність у військовослужбовця нервово-психічної нестійкості повинен бути підтверджений медичним фахівцем у встановленому порядку.

Психолог здійснює психологічний супровід військовослужбовців з нервово-психічною нестійкістю, тісно взаємодіючи при цьому з медичною службою військової частини.

в) Повсякденне вивчення особового складу здійснюється в процесі службової і повсякденної діяльності командирами підрозділів, їх заступниками виховної роботи, психологом і спрямовано на подальше вивчення окремих якостей особистості військовослужбовців в інтересах вирішення поставлених задач. У деяких випадках повсякденне вивчення особового складу може носити характер поглибленого вивчення.

За підсумками вивчення індивідуально-психологічних якостей особового складу психолог частини розробляє пропозиції і рекомендації посадовим особам для прийняття управлінських рішень щодо формування здорового морально-психологічного клімату, зміцненню організованості і військової дисципліни, раціональному розподілу військовослужбовців та індивідуалізації виховного процесу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]