Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Робоча програма Г..doc
Скачиваний:
74
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
361.98 Кб
Скачать

Тема 9. Геополітика та проблема нового світового порядку.

Поняття світового порядку. Визначення світового порядку К. Ясперсом. Складові світового порядку. О. Тоффлер про особливості сучасного світового порядку та їх геополітичну детермінованість. Ж. Бодуен про фактори, що зумовлюють необхідність створення нового світового порядку. Три підходи до створення сучасного світового порядку. Світовий уряд та неможливість його створення у постбіполярному світі. Р. Арон про світову федерацію та світову імперію. Концепція мондіалізму та її варіанти. Ж. Атталі “Лінії горизонту”. Велика держави та її типи. С. Кононенко “Логіка великодержавності”. Концепція нового світового порядку Римського клубу.

Сценарії розвитку нового світового порядку. Геополітична модель нового світового порядку З. Бжезінського. Транс-євразійська система безпеки як основа нового світового порядку. Концепція нового світового порядку Г. Кіссінджера. Г. Кіссінджер “Дипломатія”. Баланс сил як підґрунтя нового світового порядку. Цивілізаційна модель нового світового порядку. А. Тойнбі та С. Хантінгтон про феномен зіткнення цивілізацій.

Тема 10. Історична ретроспектива української геополітики: основні ідеї та представник.

Історичне обґрунтування геополітичних пріоритетів України у працях М. Грушевського. М. Грушевський про три вектори українського геополітики: “наша західна орієнтація”, “наша московська орієнтація”, “наша чорноморська орієнтація”.

Концепція чорноморської орієнтації України С. Шелухіна. С. Шелухін про кельтське походження українського народу та важливість чорноморсько-адріатичної федерації для України.

Геополітичні інтенції політико-географічних розвідок С. Рудницького. С. Рудницький про чорноморське побережжя як “головний політико-географічний черен України”.

“Всеукраїнська трилогія” Ю. Липи та місце Чорноморської доктрини в ній. Ю. Липа про “сталі геополітичні комбінації” в історії України: “армада Перикла”; “план Нерона”; Балтійсько-Волзька магістраль як “змора Києва” і підґрунтя піднесення Московії тощо. Ю. Липа при “геополітичний синтез Чорного моря” та його важливість для збереження незалежності української держави.

Тема 11.Україна в геополітичні стратегії світового співтовариства.

Геополітичні аспекти становлення незалежної України. Юридичне оформлення геостратегії української незалежної держави. Особливості геополітичного статусу України та необхідність їх врахування в українській геополітичній доктрині. Головні геополітичні реалії, що детермінують українську геостратегію: США, об’єднана Європа та Росія. Багатовекторність української геостратегії.

Україна в геополітичному просторі колишнього СРСР. Геополітичний сенс Кримської проблеми.

З. Бжезінський про українську державу як геополітичну вісь. С. Хантінгтон про цивілізаційну роздвоєність України. Г. Кіссінджер про місце та роль України в новій системі глобального балансу сил.

Тема 12. Геополітичні інтереси та національна безпека України.

Національні інтереси сучасної України та їх геополітичні аспекти. Проблема “убезпечення” західного та євразійського векторів української геостратегії. Можливі наслідки інтеграції України до Євразійського та Євроатлантичного простору. Південно-східний вектор української геостратегії в структурі українських геополітичних інтересів.

Національна безпека України та її геополітичні складові. Українські вчені про шляхи забезпечення національної безпеки України. Глобалізаційні процеси та проблема національної безпеки України.