Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Робоча програма Г..doc
Скачиваний:
74
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
361.98 Кб
Скачать

Самостійна робота

До теми № 1.

  1. Феномен політичного ландшафту.

Питання для контролю:

  1. Розкрийте методологічне значення поняття політичного ландшафту. З яким етапом становлення геополітичної думки воно пов’язане ? Відповідь обґрунтуйте.

  2. Як співвідносяться між собою поняття території, простору та політичного ландшафту ?

  3. Перерахуйте пласти політичного ландшафту та на підставі цього спробуйте охарактеризувати політичний ландшафт сучасної української держави.

До теми № 2.

(1) Ф. Ратцель про опозицію суші і води. Закон морського панування у Ф. Ратцеля.

Питання для контролю:

1. На підставі чого Ф. Ратцель обґрунтовує опозицію суші та моря ? Які політичні наслідки, на його думку, має ця опозиція ?

2. В чому, згідно з Ф. Ратцелем, полягає “історичне значення моря” ? На які етапи розпадається у Ф. Ратцеля людська історія з огляду на це значення ?

3. За допомогою яких понять та закону Ф. Ратцель намагається зняти абсолютний характер протистояння суші і моря ? Які наслідки для політики держави з них випливають ?

(2) Французька школа географії людини.

Питання для контролю:

  1. Розкрийте зміст основних понять французької географії людини. Чому остання вважається геополітичною, а не просто політико-географічною концепцією ? Відповідь обґрунтуйте.

  2. Розкрийте зміст поняття “посибілізм” Відаля де ла Бланша. Чим воно відрізняється від поняття життєвого простору Ф. Ратцеля і чому вважається альтернативним останньому?

  3. Порівняйте поняття пейзажу Ж. Брюна та живого образу місцевості А. Деманжона. Яке з цих понять, на Вашу думку, є більш наближеним до поняття політичного ландшафту ? Які композиційні шари політичного ландшафту враховані зазначеними поняттями ?

До теми № 3.

Концепція Остленду в німецькій геополітичній думці ХХ століття.

Питання для контролю:

  1. Як пов’язані між собою концепція розширення простору Ф. Ратцеля та концепція Остленду ? Чи можна зробити висновок, що друга безпосередньо випливає з першої ? Якщо ні, то яка теорія опосередковує зв’язок між ними ?

  2. Чим відрізняється розуміння “східного питання” М. Данилевським та представниками німецької геополітики ХХ століття ? Чому саме це питання було визначене як кредо зовнішньої політики фашистської Німеччини ? Чи є воно актуальним для сьогочасної Німеччини та Заходу загалом? Відповідь обґрунтуйте.

  3. Яке місце відводилося Україні в концепції Остленду ? Які геополітичні аргументи бути тут першочерговими ?

До теми № 4.

Євразійські погляди Миколи Трубецького.

Питання для контролю:

  1. Ознайомтеся з працею М. Трубецького “Ми та інші”. Чим відрізняється євразійство М. Трубецького від євразійства П. Савицького ? Відповідь обґрунтуйте.

  2. Розкрийте зміст “української проблеми” у євразійській концепції М. Трубецького та основні пункти дискусії між М. Трубецьким та Д. Дорошенком з приводу цієї проблеми. Які складові останньої, на Вашу думку, зберегли свою актуальність для сьогочасних російсько-українських стосунків й якими можуть бути шляхи їх подолання ? Відповідь обґрунтуйте.

  3. Які політичні принципи євразійської концепції М. Трубецького, присутні, на Вашу думку, в сьогочасному ренесансі євразійства у Росії та які наслідки вони спроможні потягти за собою ? Проаналізуйте останні з точки зору їх прийнятності для незалежної України.

До теми № 5.

К. Гаджієв про геополітику Кавказу.

Питання для контролю:

  1. Розкрийте геополітичне значення Кавказького регіону.

  2. В чому полягають російські та західні інтереси в Кавказькому регіоні ? Якими є геополітичні аспекти такої зацікавленості ?

  3. Чи має, на Вашу думку, Україна свої інтереси у Кавказькому регіоні ? Якщо так, розкрийте їх зміст та вкажіть геополітичні підстави.