Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Робоча програма Г..doc
Скачиваний:
74
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
361.98 Кб
Скачать

Тема 4. Геополітична концепція євразійства.

Євразійство як концепція сухопутної могутності. Автори Російської ідеї про своєрідність серединного положення Росії. Поєднання Заходу і Сходу як велике історичне завдання Росії. Слов’янофільство та євразійство: критерії розмежування. Поняття Євразії в російській політичній географії. В.П. Семенов-Тян-Шанський про необхідність географічної розбудови Росії-Євразії та її географічні обриси. В. Ламанський про Росію як Середній світ та його географічні ознаки. Росія як організм природу та духу в геополітичних поглядах І. Ільїна. А. Ільїн про географічну визначеність органічної єдності Росії.

Основні положення євразійства як геополітичної концепції. П. Савицький про серединний континент Євразію як географічне й культурно-історичне ціле. Географічні характеристики Євразії та їх геополітичні наслідки. Боротьба Лісу та Степу як визначальна для розуміння феномену Євразії. Поняття місця розвитку та Росії-Євразії в П. Савицького. Росія-Євразія як континент-океан.

Євразійські погляди М. Трубецького. М. Трубецькой “Ми та інші”. М. Трубецькой про політичні принципи євразійства. “Українська проблема” в євразійській концепції М. Трубецького. Полеміка між М. Трубецьким та Д. Дорошенком з приводу “української проблеми”.

Л. Гумільов – останній євразієць. Л. Гумільов про географічні та культурно-історичні виміри поняття Євразії.

Тема 5.Неоєвразійство та геостратегія сучасної Росії.

Ренесанс євразійства в сучасній російській геополітиці: причини та аспекти. Росія як міст між Європою та Азією. О. Панарін про конкурс євразійських проектів. Цивілізаційний та геополітичний виміри сучасного євразійства. Росія як “золотий перетин цивілізацій”. Євразійство та російська великодержавність: взаємна обумовленість понять.

Особливості геополітичного положення сучасної Росії. Головні тенденції сучасної російської геостратегії.

Концепція центрової ідентичності сучасної Росії. “Росія-Євразія” О. дугіна та О. Панаріна. Концепція острівної ідентичності сучасної Росії В. Цимбурського. “Острів Росія” та його геополітичні пріоритети.

Прагматизм як альтернатива євразійству. К Сорокін про принципи прагматичної моделі російської геополітики. Прагматизм та регіоналізм. К. Гаджієв про недостатність регіоналізму для геополітичного самовизначення сучасної Росії.

А. Дубнов про Урал, Сибір та Далекий Схід як опорні точки російської могутності. Теорія концентричних кіл зовнішньополітичних орієнтирів Росії та її геополітичні підстави. Сценарії геополітичного розвитку Росії. Геополітичні чинники нестабільності відносин Росії та Заходу. Західні вчені про характер та мету російської геостратегії. Україна в геополітичній стратегії Росії.

Тема 6.Геополітичні пріоритети атлантизму.

Атлантизм про принцип морської могутності. Атлантизм як підґрунтя американської геополітичної думки. Доктрина Монро як перший політичний маніфест атлантизму. Теоретичне обґрунтування атлантизму Н. Спайкменом. Н. Спайкмен про геополітичне положення США та можливі напрямки американської зовнішньої політики. Поняття римленду та Серединного океану у Н. Спайкмена. Н. Спайкмен про зміст політики “анаконди”. У. Ліппман про основні орієнтири атлантизму після другої світової війни. Основні поняття та положення післявоєнного атлантизму. Атлантизм про геополітичний поділ світу. С. Коен про геостратегічні та геополітичні типи регіонів. Принципи аерократії та ефірократії у концепції атлантизму.

Г. Кіссінджер “Ядерна зброя та зовнішня політика”. Епоха ядерної зброї та її наслідки для воєнної стратегії. Політика стримування та її недоцільність в ядерну епоху. Обмежена віна як єдино прийнятний засіб політики в атомну епоху. Кінцева мета, характеристики та різновиди обмеженої війни. Передумови ефективності політики обмеженої війни. Г. Кіссінджер про зону найбільш вірогідного виникнення обмежених війн. Обмежена війна як інструмент політики у постбіполярному світі. Е. Шопрад “Велика гра”. Американські вчені про найбільш імовірні “гарячі точки” у сучасному світі. О. Неклеса про поняття кризової зони. Взаємна відповідність дуги обмеженої війни Г. Кіссінджера та сучасних зон воєнних конфліктів. М. Вернер про дугу напруженості у сучасному світі.

З. Бжезінський про мету та основні завдання сучасного атлантизму. Євразія як головний геополітичний приз США. Євразія та поняття Великої Шахівниці. Геостратегічні гравці та геополітичні осі. Основні поняття євразійської геостратегії атлантизму: “чорна дірка”, “зона нестабільності” та “Євразійські Балкани”. Україна у зовнішньополітичній доктрині США. Геополітичний сенс розширення НАТО на Схід. Основні положення нової стратегічної концепції Північноатлантичного блоку.