Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Excel_3-bd.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
2.42 Mб
Скачать

8. Статистична обробка даних

Excel надає можливість проводити статистичні дослідження. Для проведення статистичної обробки даних необхідно додатково інсталювати Пакет анализа.

Для завантаження Пакета анализа виконайте такі дії:

• виконайте команду СервисНастройка;

• у діалоговому вікні, що з'явилося, виберіть Пакет анализа;

• клацніть на кнопці ОК.

Після завантаження в списку команд меню Сервис з'явиться команда Анализ данных. Для того, щоб вибрати інструмент статистичного аналізу виконайте таке:

• виконайте команду СервисАнализ данных;

• у діалоговому вікні, що з'явилося, виберіть інструмент аналізу (кореляція, регресія, однофакторний дисперсійний аналіз, описувальна статистика тощо);

• якщо потрібно отримати всі основні статистичні характеристики, виберіть інструмент аналізу Описательная статистика і натисніть кнопку ОК. З'явиться вікно, в якому встановіть:

входной интервал – виділіть у таблиці ті дані, над якими треба зробити статистичну обробку (наприклад, виділіть мишкою діапазон клітинок А1:А20). У полі Входной интервал з’явиться посилання $А$1:$А$20;

• вкажіть як групуються дані – по колонках чи по рядках (у нашому випадку встановлена опція по столбцам);

• у параметрах виведення встановіть опцію Новый рабочий лист, яка дозволить вивести результати обробки даних на новий робочий лист, починаючи з клітинки А1. Біля нього в поле можна ввести ім'я (назву) цього робочого листа;

• встановіть прапорець Итоговая статистика, що дозволить сформувати такі статистичні показники в підсумковій таблиці:

> Середнє;

> Стандартна помилка > Медіана > Мода;

> Стандартне відхилення > Дисперсія вибірки > Ексцес;

> Асиметричність > Інтервал > Мінімум > Максимум > Сума > Рахунок > Найбільше > Найменше > Рівень надійності;

• натисніть на кнопці ОК. На екрані в новому робочому листі з'явиться підсумкова таблиця описувальної статистики для виділеного інтервалу (А1:А20).

Так же можна вибрати інструмент аналізу Кореляція. Кореляція визначає співвідношення між двома наборами даних (парна кореляція). При роботі з інструментом Кореляція як результат виводиться коефіцієнт парної кореляції.

Інструмент аналізу Регресія здійснює лінійний регресійний аналіз. Регресія підбирає графік для вибірки за допомогою методу найменших квадратів. Регресія використовується для аналізу впливу на окрему залежну змінну (Y) значень однієї (X) чи декількох незалежних змінних. При роботі з інструментом аналізу Регресія в діалоговому вікні виконайте таке:

• вкажіть інтервал для Y;

• вкажіть інтервал для Х;

• встановіть прапорець Рівень надійності (95 %);

• встановіть прапорець Графік підбору (це необхідно для виведення графіка виду Y=a+bx). Якщо встановити прапорець Константа-Ноль, то лінія регресії проходитиме через початок координат, тобто а=0.

9. Макроси

Макрос — це серія команд, згрупованих разом для спрощення щоденної роботи. Замість того, щоб вручну робити повторювані дії, які віднімають багато часу, можна створити і запускати один макрос, що буде виконувати цю задачу.

Макроси часто використовуються:

  • для прискорення часто виконуваних операцій редагування або форматування;

  • для об'єднання складних команд;

  • для спрощення доступу до параметрів у діалогових вікнах;

  • для автоматизації обробки складних послідовних дій у задачах.

Макроси можна створювати двома способами: за допомогою діалогового вікна Запись макроса й у редакторі Visual Basic. Перший спосіб дозволяє швидко створювати макроси при мінімумі зусиль. При цьому макрос записується у вигляді послідовності інструкцій мовою програмування Visual Basic для додатків. Для зміни інструкцій макрос варто відкрити в редакторі Visual Basic. У редакторі Visual Basic можна також написати дуже могутні і складні макроси, що не можуть бути записані першим способом.

Після присвоєння макросу кнопці панелі інструментів, команді меню або сполученню клавіш для його виконання буде досить вибрати команду в меню, натиснути кнопку на панелі інструментів або натиснути сполучення клавіш. Щоб запустити макрос, можна також вибрати команду Макрос у меню Сервис, команду Макросы, а потім — ім'я макросу, що потрібно виконати.

Для створення макросу досить включити режим запису і записати послідовність дій. Після цей макрос можна виконувати щораз, коли треба зробити той же набір дій знову.

При записі макросу команди і параметри можна вибирати за допомогою мишки, однак рухи мишки у вікні документа не записуються. Наприклад, мишку не можна використовувати для виділення, копіювання, вставки і перетаскування елементів у вікні документа. Для запису цих дій варто використовувати клавіатуру. При записі макросу можна тимчасово призупинити запис і продовжити його пізніше з того місця, де він був зупинений.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]