Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
default.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
398.85 Кб
Скачать

Практичне заняття 2. Основні показники рівня розвитку національної економіки

Практичне заняття 2

Основні показники рівня розвитку національної економіки.

3. Якісні показники розвитку націона­льної економіки.

3.1 Реальні та номінальні змінні

Показник ВВП як найбільш загальна макроекономічна змінна використовується для порівняння економічного стану країни в різні часові періоди. З метою виключення впливу цінового фактора застосовують два показники – номінальний ВВП і реальний ВВП.

ВВП номінальний вимірює обсяг виробництва в економічній системі у поточних ринкових цінах кожного року.

ВВП реальний вимірює обсяг виробництва у будь-якому році у так званих зіставних цінах, тобто у постійних незмінних цінах базового року. Базовий рік – це вихідний пункт, з якого починається відлік зміни цін. Він спеціально встановлюється для статистичних розрахунків у кожній країні.

Можуть бути застосовані два способи обчислення реального ВВП. Якщо показник значення ціни базового року прийнято за одиницю, і обчислення зміни цін здійснюється відносно одиниці, то отриманий показник зміни цін називають рівнем цін. А якщо базовий показник цін прийнято за 100, і обчислення йде відносно сотні, то отри­маний показник називають індексом цін.

Узагальнено ця процедура виражена у цінових індексах, які розроблені за різними методиками і мають різні сфери застосування.

Індекс Ласпейреса припускає, що структура набору вироблених това­рів і послуг залишається незмінною. Він обчислюється за формулою:

де – ціни поточного і базового періоду;

– обсяг виробництва товарів і послуг базового року.

Недолік цього індексу в тому, що тут ваги відображають товарну структуру виробництва базового періоду, не враховуючи тих змін, які пов’язані з науково-технічним прогресом. Цей індекс завищує темп зростання цін, оскільки не враховує нових товарів, які з’явились у виробництві і спожи­ванні за даний період.

Індекс Ласпейреса, як правило, використовується для обчислення рівня інфляції – зміни споживчих цін, які визначаються для фіксованого рин­кового кошика.

В сучасній статистиці використовують індекс споживчих цін.

Індекс споживчих цін (ІСЦ) – показник, який характеризує зміни у часі загального рівня цін на товари та послуги, що купує населення для невиробничого споживання. Відображає зміни вартості фіксованого набору споживчих товарів та послуг у поточному періоді порівняно з базисним. 

Розрахунок ІСЦ проводиться шляхом об’єднання двох інформаційних потоків (додаток 2):

  • даних про зміни цін, одержаних шляхом реєстрації цін і тарифів на споживчому ринку;

  • даних про структуру споживчих грошових витрат домогосподарств.

Базовий індекс споживчих цін (БІСЦ) – показник, який характеризує інфляцію, яка спричинена тиском з боку попиту, тобто відображає ефекти від зміни реальних монетарних умов, фіскальної політики, а також непередбачених шоків попиту.

БІСЦ є субіндексом індексу споживчих цін (ІСЦ), оскільки його побудова заснована на існуючих методологічних засадах щодо розрахунку ІСЦ.

Індекс Пааше частково усуває обмеженість індексу Ласпейреса, оскіль­ки вагами тут виступає структура виробництва поточного року:

де – обсяг виробництва товарів поточного року.

Індекс Пааше застосовується як ВВП–дефлятор. Проте він також має недолік, оскільки недооцінює зростання загального рівня цін. Нові товари, як правило, більш якісні і складні, тому мають вищі ціни, через це нівелюється зміна цін на старі товари.

Індекс Фішера усуває недоліки обох індексів, оскільки розраховується як середнє геометричне значення індексів Ласпейреса і Пааше. Він має вигляд:

Дефлятор ВВП – це показник зміни рівня зважених середніх цін по самому широкому набору товарів і послуг, вироблених в даному році:

де – номінальний ВВП; – реальний ВВП.

Для розрахунку реального ВВП застосовується формула

Завдання 4

Припустимо, що номінальний ВВП збільшився з 480 млрд. грн. до 600 млрд. грн., а дефлятор ВВП - із 120 до 150%. Як за таких умов зміниться величина реального ВВП?

Розв’язок:

Реальний ВВП не змінився.

Завдання 5

Маємо наступні дані:

Рік

Дефлятор ВВП

(відсотків до попереднього року)

Індекс рівня цін, %

2004

115,1

2005

124,5

2006

114,8

2007

122,7

100

2008

128,6

2009

113

1. Який рік є базовим?

2. Розрахуйте індекс рівня цін для кожного року відносно базового року.

Відповідь:

1. Базовим є 2007 р., оскільки індекс рівня цін саме цього року приймається за 100%.

2. Розрахунок індексу рівня цін відносно базового року здійснюється наступним чином

Рік

Дефлятор ВВП

(відсотків до попереднього року)

Індекс рівня цін, %

2004

115,1

57

2005

124,5

71

2006

114,8

81,5

2007

122,7

100

2008

128,6

128,6

2009

113

145,3

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]