Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пояснювальна записка итог2.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
5.74 Mб
Скачать

3.2 Розрахунок потужності компенсаційних пристроїв

Одним з найбільш ефективних заходів для зменшення втрат потужності є компенсація реактивної потужності, коли джерела реактивної потужності встановлюються поблизу споживачів. При цьому мережа вище підключення компенсуючих пристроїв (КП) розвантажується від протікання реактивної потужності. Це веде до зменшення струму в мережі і, як наслідок, до зменшення втрат активної потужності , зменшення втрат електроенергії , зменшення втрат напруги . Вибір потужності регламентується [3].

Найбільш економічна споживана реактивна потужність вузла навантаження визначається за формулою (3.1).

Для отримання економічного значення в мережі, що проектується, треба установити компенсуючі пристрої (КП) на підстанції на стороні низької напруги.

Розрахункова реактивна потужність компенсаційних пристроїв для підстанції визначається, МВАр:

(3.11)

де - максимальне значення реактивної потужності вузла навантаження, МВАр:

Очевидно, що якщо , то необхідності в компенсації реактивної потужності немає і компенсаційні пристрої не встановлюються.

Визначивши розрахункове значення потужності компенсаційних пристроїв , необхідно підібрати комплектні конденсаторні установки для її реалізації, або визначити кількість окремих конденсаторів, якими розрахункова потужність компенсаційних пристроїв (КП) може бути реалізована. Якщо підстанція 2-х трансформаторна, то при виборі комплектних пристроїв необхідно пам'ятати, що вони повинні бути рознесені на підстанції на дві секції шин зі сторони низької напруги 6-10 кВ, тобто їхня кількість повинна бути кратна двом. При визначенні кількості окремих конденсаторів число їх повинне бути кратне 6, тому що вони будуть рівномірно рознесені по фазах і по секціях шин.

Таким чином, потужність компенсаційних пристроїв (КП) розподіляється нарівно на кожну секцію шин 6-10 кВ підстанції ПС, тобто кількість однотипних КП повинна бути кратна 2 при двохобмотувальних чи трьохобмотувальних трансформаторах, чи автотрансформаторах, встановлюваних на підстанції ПС (наприклад, типу ТМ, ТМН, ТДН, ТДТН, АТДЦТН), і кратно 4 – при трансформаторах з розщепленою обмоткою нижчої напруги (типу ТРДН).

Найчастіше на споживчих підстанціях для компенсаційних пристроїв (КП) використовуються конденсаторні батареї у виді комплектних установок типу КУ. Згідно [3] їхні потужності рівні: при вторинної (низької) напрузі =6 кВ – 0,3; 0,4; 0,45; 0,675; 0,9; 1,125; 1,35; 1,8; 2,7 МВАр;

при =10 кВ – 0,4; 0,45; 0,675; 0,9; 1,125; 1,35; 1,8; 2,7 МВАр.

Вибираємо трифазні конденсаторні установки для напруги = 10 кВ типу УК-6,3-1125 ЛУЗ (табл. А.3) потужністю

=

2,7

МВАр.

Для трансформатора типу двохобмоткового з розщепленням вторинної обмотки (присутня буква Р у позначенні типу) кількість установок повинна бути кратна 4 (два трансформатори на підстанції мають по дві розщепленні обмотки). Тому вибираємо кількість конденсаторних установок для підстанції:

=8шт.

Фактична потужність компенсаційного пристрою на підстанції, МВАр,

=8∙2,7=21,6.

Pізниця між потрібною потужністю компенсаційних пристроїв і фактичною потужністю компенсаційних пристрою на підстанції:

Реактивна потужність навантаження підстанції після компенсації, МВАр,

Потужність споживачів після компенсації реактивної потужності в вузлі навантаження визначається, МВА:

(3.12)