Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕП педфак (2012-2013).doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
860.16 Кб
Скачать

Кафедра соціальної та практичної психології

Житомирського державного університету імені Івана Франка

Міністерство освіти і науки України

Житомирський державний університет імені Івана Франка

Кафедра соціальної та практичної психології

Затверджую”

_________________

проректор ЖДУ

проф. Осадчий М.М.

2 вересня 2012 року

Інструктивно-методичні матеріали до самостійної роботи з курсу Експериментальна психологія

Для студентів ІІІ курсу

Спеціальності 6.0101

Початкове навчання.

Спеціалізації: Практична психологія

Укладачі:

кандидат психологічних наук, доцент В.В. Горбунова

асистенти Гончар О.С., Гречуха І.А. Кирильчук І.В.

(адаптація лабораторного курсу до роботи за схемою професійно-орієнтованих завдань)

Затверджено

на засіданні кафедри

протокол №1

від 30 серпня 2012 року

Вступ

Програму нормативної дисципліни “Експериментальна психологія” складено відповідно до місця та значення дисципліни за структурно-логічною схемою, передбаченою освітньо-професійною програмою бакалавра з галузі знань 0301 соціально-політичні науки, напряму 6.030103 “Практична психологія”. Вона охоплює всі змістові модулі, визначені освітньо-професійною програмою для мінімальної кількості годин, передбачених державним стандартом освіти.

Загальні положення

Інструктивно-методичні матеріали до курсу “Експериментальна психологія” спираються на основні нормативні документи: Загальну декларацію прав людини, Конвенцію про права дитини, Закони України “Про освіту”, чинне законодавство, етичні кодекси та норми прийняті психологічними асоціаціями та товариствами, що діють на території України.

Теоретичною та методичною основою курсу “Експериментальна психологія” є основні теоретичні положення та практичні досягнення у галузі експериментальної психології, методології психологічних досліджень, матема­тич­ної статистики та комп’ютерної техніки.

Робота психолога-дослідника з планування, проведення, обробки результатів та представлення даних психологічних експериментів передбачає пошук та аналіз причинно-наслідкових зв’язків між явищами.

Експеримент є основною складовою діяльності психолога і використовується в усіх галузях психології, зокрема у загальній психології та психофізіології, віковій та педагогічній психології, соціальній психології, медичній психології, психотерапії та консультуван­ні, політичній психології тощо.

Мета курсу “Експериментальна психологія” полягає в ознайомленні студентів із методологією, методами та методикою експериментальних досліджень.

Основні завдання курсу:

  • Надати студентам інформацію про історію розвитку експерименту в психології, місце експериментальної психології у системі психологічного знання;

  • Ознайомити студентів із необхідними та обов’язковими вимогами до знань та вмінь психолога-експериментатора. Надати студентам інформацію про етичні та правові вимоги до дослідницької діяльності психолога.

  • Ознайомити студентів з основними методологічними засадами експерименту в психології, нормативами наукової логіки.

  • Озброїти студентів практичними прийомами по плануванню, організації та проведенню експериментів, обробці та інтерпретації експери­мен­тальних даних, представленню отриманих результатів.

Структура курсу “Експериментальна психологія”:

  • Вступ до наукового дослідження.

  • Нормативи дослідницької роботи.

  • Емпіричні методи психологічного дослідження.

  • Експеримент як метод психологічного дослідження.

  • Планування та проведення психологічних експериментів.

  • Аналіз та представлення результатів психологічних експериментів.

Професійна спрямованість курсу

Дослідницька робота є одним з найважливіших напрямків у професійній діяльності практичного психолога. Ґрунтовне вивчення кожної з тем курсу “Експериментальна психологія” є необхідною умовою отримання студентами теоретичних знань та практичних навичок необхідних для ефективного виконання своїх професійних обов’язків.

  • Теми “Становлення і розвиток експерименту в психології”, “Методологія науки. Нормативи наукового мислення”, ставлять на меті введення студентів у специфіку дисципліни, ознайомлення з організацією практики психологічного дослідництва, його методологічними засадами, основними принципами і вимогами до дослідницької роботи психолога.

  • Теми “Структура наукового дослідження”, “Етичні та правові аспекти психологічних досліджень” знайомлять студентів із структурою психологічного знання загалом та психологічних досліджень зокрема; надають інформацію про необхідні та обов’язкові вимоги до знань та вмінь психолога-експериментатора, про про етичні та правові вимоги до дослідницької діяльності психолога.

  • Вивчення тем “Описові методи в психологічному дослідженні. Поняття про спостереження” та “Кореляційний та експериментальний підходи у психології. Поняття про кореляційне дослідження” передбачає формування у студентів чіткого розуміння специфіки психологічного дослідження, його можливостей та обмеження, розрізнення експериментальних та не експериментальних метдів і процедур.

  • Ознайомлення із питаннями тем “Експеримент як метод психологічного дослідження” та “Галузеві експерименти в психології” дозволяє студентам сформувати чітке уявлення про експеримент як метод психологічного дослідження, роль експериментальних досліджень у психології, їх специфіку щодо різних галузей науки.

  • В ході засвоєння матеріалу тем “Стратегії та плани експериментального дослідження”, “Дослідницька програма” студенти вчаться планувати власні експериментальні дослідження, знайомляться з основними процедурами планування та валідизації експериментальних планів.

  • Теми “Аналіз та інтерпретація результатів експерименту” та “Узагальнення та представлення результатів експерименту” покликані надати студентам інформацію про основні методи якісного та кількісного аналізу експериментальних досліджень, інтерпретації їх результатів; навчити студентів оформлювати звіти, готувати виступи та безпосередньо виступати із представленням результатів психологічних експериментів, на наукових конференціях та семінарах; озброїти студентів практичними прийомами по обробці та інтерпретації експери­мен­тальних даних, представленню отриманих результатів.

Принципи побудови навчального процесу. В основу побудови навчального процесу покладені такі принципи:

  • принцип систематичності та послідовності навчання;

  • принцип свідомої активності студентів у навчальному процесі;

  • принцип самостійного засвоєння знань студентами;

  • принцип зв’язку теорії з практикою;

  • принцип практичного оволодіння студентами методикою роботи;

  • принцип врахування вікових та індивідуальних особливостей студентів.

Форми роботи. Навчальний процес включає в себе різноманітні форми та види роботи:

  • будується на основі лекційних, семінарських та лабораторних занять;

  • включає індивідуальну і групову роботу;

  • робота під керівництвом викладачів та самостійне опрацювання матеріалу;

  • науково-дослідну та практичну роботу з попереднім плануванням та наступним контролем виконаних завдань.

Методи роботи. У роботі зі студентами використовуються такі основні методи:

  • лекція, розповідь, пояснення, наукова дискусія;

  • бібліографічна робота з систематизації та аналізу літератури, читання та аналіз робіт зарубіжних і вітчизняних авторів, вивчення і аналіз основних нормативних документів, конспектування та аналіз статей;

  • планування і проведення експериментальних досліджень;

  • обробка результатів власних психологічних досліджень;

  • підготовка звітів, виступів та безпосередні виступи за результатами власної дослідницької роботи;

  • підготовка рефератів, тематичні виступи, написання тез і статей, планування та написання наукових робіт.

Засоби роботи. При освоєнні курсу студенти користуються такими основними засобами роботи:

  • підручниками, посібниками, періодичними виданнями, словниками, інструктивно-методичними матеріалами до семінарських та лабораторних занять;

  • електронною хрестоматією, інформацією з мережі Internet;

  • плакатами, таблицями, аудіо- та відеозаписами.

Комп’ютерне забезпечення. При підготовці до занять практичного курсу, а також безпосередньо на лабораторних заняттях студенти користуються комп’ютерами для таких видів роботи:

  • оформлення звітів, наукових робіт;

  • отримання інформації з мережі Internet та електронної хрестоматії;

  • проведення психодіагностичного обстеження;

  • статистичної обробки даних власних експериментальних побудов;

  • перегляду навчальних відеозаписів.

Міжпредметні зв’язки. Курс “Експериментальна психологія” органічно зв’язаний з усіма психологічними дисциплінами, які студенти вивчали у попередні роки навчання. Адекватне планування та проведення психологічних досліджень не можливе без опори на такі теоретичні дисципліни як “Психофізіологія”, “Загальна психологія”, “Анатомія та еволюція нервової системи людини”, “Основи біології та генетики людини”, “Соціальна психологія”, “Вікова психологія” тощо. Згаданий курс ставить на меті інтеграцію та систематизацію знань та навичок отриманих студентами у ході засвоєння дисциплін практичної спрямованості, таких як “Математичні методи в психології”, “Основи психосемантики”, “Практикум з загальної психології”, “Психодіагностика”, “Методика проведення психологічної експертизи в різних галузях психології” та інших.

Система контролю знань, умінь та навичок студентів. Оцінюються такі основні види роботи студентів: усні та письмові звіті, контрольні роботи, захист експериментальних досліджень.

Вивчення курсу підсумовується екзаменом, який потребує відповіді на тестові, теоретичні питання та розв’язку професійно-орієнтованого завдання (планування та проведення власного експериментального дослідження).

Вимоги до знань та умінь студентів

Після засвоєння курсу студенти мають знати вимоги до професійних знань і вмінь, особистісних якостей та принципів роботи психолога-дослідника; розумітися на специфіці наукового знання, мати уявлення про методологічні засади психологічних досліджень, знати основні вимоги до планування та проведення психологічних експериментів.

Знання (по завершенню курсу студенти мають знати):

Знання (теоретичний матеріал, яким мають володіти студенти по завершенню курсу)

  • Становлення і розвиток експериментальної психології.

  • Методологія науки. Нормативи наукового мислення.

  • Структура наукового дослідження.

  • Етичні та правові аспекти психологічних досліджень.

  • Описові методи в психологічному дослідженні.

  • Поняття про спостереження.

  • Кореляційний та експериментальний підходи у психології. Поняття про кореляційне дослідження.

  • Поняття про психологічний експеримент.

  • Галузеві експерименти в психології.

  • Стратегії та плани експериментального дослідження.

  • Дослідницька програма в експерименті.

  • Аналіз та інтерпретація результатів експериментів.

  • Узагальнення та представлення результатів експериментальних досліджень.

В ході практичної роботи на семінарських заняттях з курсу “Експериментальна психологія” студенти мають вміти планувати та проводити психологічні дослідження, здійснювати аналіз та представлення їх результатів, володіти методикою планування, проведення та обробки результатів психологічних експериментів.

Вміння та навички (практичні вміння та навички, які мають демонструвати студенти по завершенню курсу):

  • Розробка дослідницької програми дослідження.

  • Постановка проблеми дослідження.

  • Теоретичний аналіз проблеми дослідження.

  • Адекватний вибір методів дослідницької роботи.

  • Аналіз ресурсів дослідження.

  • Деонтологічний аналіз дослідження.

  • Розробка та укладання згоди на участь у психологічному дослідженні.

  • Кількісний аналіз отриманих даних.

  • Якісний аналіз та інтерпретація результатів психологічних досліджень.

  • Формулювання висновків наукового дослідження.

  • Оформлення письмових наукових звітів (тези, статті, монографії тощо).

  • Підготовка до виступів з представлення результатів наукового дослідження (захист наукової роботи, конференція, семінар тощо).

Зміст умінь (освітньо-професійна програма, додаток Б):

  • Здійснювати документальний, фактографічний та семантичний пошук інформації, узагальнювати соціально-психологічну інформацію, формулювати висновки та пропозиції.

  • Використовувати у соціальній практиці психологічні технології та методики психологічного дослідження, виділяти і оцінювати соціальні, політичні, культурні, вихідні складові соціально-психологічних явищ.

  • Застосовувати напрацьовані програми та проводити психологічні дослідження у різних галузях психології.

  • Проводити спостереження за психічним станом особистості, оцінювати рівень розвитку пізнавальних процесів особистості.

  • Здійснювати вимір індивідуально-психологічних показників особистості, її пізнавальної та емоційно-вольової сфери, виявляти схильності і здібності людини та резервів її розвитку.

  • Використовувати у соціальній практиці психологічні технології та методики психологічного дослідження, виділяти і оцінювати соціальні, політичні, культурні, вихідні складові соціально-психологічних явищ.