Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 1. Поняття інтелектуальної власності.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
162.82 Кб
Скачать

4. Об'єкти інтелектуальної власності.

Перелік об'єктів, на які можуть розповсюджуватися права інте­лектуальної власності, не є вичерпним. Творча діяльність людини у руслі загального розвитку економічних відносин постійно дає при­від говорити про появу нових подібних об'єктів.

При цьому, спираючись на положення Конвенції про засновання Всесвітньої орга­нізація інтелектуальної власності, у ст. 420 ЦК України конкретизовано перелік об'єктів права інтелектуальної власності, яким в Україні надано правову охорону. Зокрема, до цих об'єктів належать:

літературні та художні твори;

комп'ютерні програми;

компіляції даних (бази даних);

виконання;

фонограми, відеограми, передачі (програми) організацій мов­лення;

наукові відкриття;

винаходи, корисні моделі, промислові зразки;

компонування (топографії) інтегральних мікросхем;

раціоналізаторські пропозиції;

сорти рослин, породи тварин;

комерційні (фірмові) найменування, торговельні марки (знаки для товарів і послуг), географічні зазначення;

комерційні таємниці.

5. Класифікація обєктів інтелектуальної власності

У правовій літературі використовують різні види класифікацій обєктів права інтелектуальної власності. Однак, враховуючи природу створення таких обєків, а також методи їх правової охорони, обєкти інтелектуальної власності доцільно класифікувати за наступними 2 групами:

Об’єкти авторського права і суміжніх прав (літературні та художні твори, комп'ютерні програми, компіляції даних (бази даних), виконання творів, фонограми, відеограми, передачі (програми) організацій мов­лення).

Об’єкти промислової власності (наукові відкриття, винаходи, корисні моделі, промислові зразки, компонування (топографії) інтегральних мікросхем; раціоналізаторські пропозиції, сорти рослин, породи тварин; комерційні (фірмові) найменування, торговельні марки (знаки для товарів і послуг), географічні зазначення:, комерційні таємниці.).

У свою чергу 1 група «Об’єкти авторського права і суміжніх прав» поділяється на 2 підгрупи:

  • об’єкти авторського права (літературні та художні твори, комп'ютерні програми, компіляції даних (бази даних);

  • об’єкти суміжніх прав (виконання творів, фонограми, відеограми, передачі (програми) організацій мов­лення).

2 Група «Об’єкти промислової власності» поділяється на 3 підгрупи:

  • обєкти патентного права (винаходи, корисні моделі, промислові зразки, сорти рослин, породи тварин);

  • засоби індивідуалізації учасників цивільного обороту, товарів та послуг (комерційні (фірмові) найменування, торговельні марки (знаки для товарів і послуг, географічні зазначення);

  • безпатентні обєкти (наукові відкриття, раціоналізаторські пропозиції, компонування (топографії) інтегральних мікросхем, комерційні таємниці).

6. Суб’єкти права інтелектуальної власності

Згідно із статтею 421 Цивільного кодексу України су­б'єктами права інтелектуальної власності є: творець (творці) об'єкта права інтелектуальної власності (автор, виконавець, винахідник тощо) та інші особи, яким належать особисті немайнові та (або) майнові права інтелектуальної власності.

Термін "творець" за своїм змістом можна вважати аналогічним терміну "автор об'єкта права інтелектуальної власності". Творець (автор) - це фізична особа, творчою працею якої створений об'єкт права інтелектуальної влас­ності.

З практичної точки зору всіх суб'єктів права інтелек­туальної власності можна поділити на дві групи. До першої групи належать первинні суб'єкти, які набули право інтелек­туальної власності в результаті створення об'єкта інтелек­туальної власності або державної реєстрації прав на цей об'єкт. До цієї групи слід, в першу чергу, віднести автора (творця), оскільки саме його інтелектуальний, творчий поте­нціал є тим джерелом, з якого народжується об'єкт права інтелектуальної власності. Тому, саме за автором (творцем) законодавець закріплює і визнає, за загальним правилом, весь обсяг особистих немайнових і майнових прав інтелек­туальної власності, що складають зміст права інтелектуаль­ної власності.

Друга група суб'єктів права інтелектуальної власності - це вторинні суб'єкти права інтелектуальної власності. Во­ни самі нічого не створюють, але на підставі закону або до­говору набувають у встановленому порядку майнових прав інтелектуальної власності і відповідно визнаються суб'єкта­ми права інтелектуальної власності.