Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 1. Поняття інтелектуальної власності.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
162.82 Кб
Скачать

2. Поняття, ознаки та види інтелектуальної діяльності. Співвідношення понять інтелектуальна діяльність та творча діяльність.

Творчість - це діяльність, в результаті якої створюється щось якісно нове, що вирізняється неповторністю, оригінальністю і суспільно-історичною унікальністю. Творча діяльність є вираженням особистості. Люди можуть виражати свою торчу особистість зокрема такими способами: візуально (малювання картин), через звук (спів), письмово (написання творів літератури), через рухи (виконання танцю), через мультимедіа (створення програмного забезпечення чи навіть простого слайд-шоу), тощо.

Творча діяльність — поняття більш широке ніж інтелектуальна діяльність. Так, результати інтелектуальної діяльності обов'язково мають відповідати встановленим вимогам закону. Лише за цієї умови результати інтелектуальної діяльності можуть стати об'єктами інтелектуальної власності. У разі їх невідповідності вимогам закону вони не можуть стати об'єктами правової охорони.

Отже, інтелектуальна діяльність відрізняється від творчої тим, що її результати неодмінно стають об'єктами правової охорони. Далеко не всі результати творчої діяльності стають об'єктами інтелектуальної власності і, отже, об'єктами правової охорони.

Кількість результатів творчої діяльності значно переважає кількості об'єктів інтелектуальної власності. До результатів творчої діяльності належать і ті, що з тих чи інших причин не можуть стати об'єктами правової охорони, наприклад, винаходи, що втратили патентоздатність, не запатентовані об'єкти промислової власності.

Інтелектуальна діяльність і творча діяльність — це розумова діяльність. У цьому аспекті ці два види діяльності збігаються. Але не всяка розумова діяльність є інтелектуальною чи творчою. Людина може розумово працювати, але творчого результату не досягти. Слід мати на увазі й те, що розумовою діяльністю займаються багато людей і з розвитком суспільства їх стає все більше, це — вчені, інженери, вчителі, лікарі та ін. Творчість, внаслідок якої з'являється щось нове, властива далеко не всім.

Отже, інтелектуальна діяльність – це вид розумової, творчої діяльності людини у результаті якого створюється об’єкт інтелектуальної власності.

Ознаки інтелектуальної діяльності:

  • здійснюється тільки людиною;

  • є творчою діяльністю, яка являються процесом по створенню якісно нового обєкту, який вирізняється оригінальністю, неповторністю, унікальністю.

  • у результаті такої діяльності створюється обєкт інтелектуальної власності, який охороняється законом.

Види інтелектуальної діяльності:

  • літературно-мистецька діяльність за результатами якої створюються твори науки, літератури мистецтва;

  • науково-технічна діяльність, яка спрямована на промислове виробництво.

3. Структура правовідносин у сфері інтелектуальної власності

Оскільки право інтелектуальної власності є частиною цивільного права, правовідносини у сфері інтелектуальної власності можна визначити як особисті немайнові та майнові відносини, врегульовані нормами права між юридично рівними учасниками, що є носіями суб'єктивних прав та обов'язків, які виникають, змінюються, припиняються на підставі юридичних фактів і забезпечуються можливістю застосування засобів державного примусу.

Елементами правовідносин у сфері інтелектуальної власності є:

  1. об'єкти інтелектуальої власності;

  2. суб'єкти інтелектуальої власності

  3. суб'єктивне право суб'єктивний

  4. обов'язок.