Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНТРОЛЬНІ РОБОТИ СУЛМ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
61.44 Кб
Скачать
                  1. До поданих оговосполучень доберіть синонімічні їм сло­ва. Введіть синоніми в речення.

1. Виявляти цікавість. 2. Внести пропозицію. 3. Мати пе­ревагу. 4. Проводити загаю. 5. Виголосити вітання.

Варіант III

1. Знайдіть у словосполученнях головне і залежне с.Юво. Визначте різновид словосполучення за головним словом.

1. Трохи незграбний. 2. Сушений виноград. 3. Добрий до дітей. 4. Декілька хвилин. 5. Аромат чаю. 6. Завзято спере­чатися. 7. Сьогодні ввечері. 8. На тому березі. 9. Приязно посміхаючись. 10. Ласкавіш зі мною. 11. Стуку двері. 12. Мандрівне життя. 13. Скаржиться на погоду. 14. Сидіти праворуч. 15. Непомітний рух. 16. Байдужий до всього. 17. Почуття провини. 18. Прикутий до скелі. 19. За певним принципом. 20. Невимовно важке.

      1. Утворіть по п'ять словосполучень, які відповідали б по­даним нижче схемам.

Іменник + про +- іменник; іменник + на • іменник. Дієслово + при + іменник; дієслово + без + іменник. Дієслово + дієслово; прикметник + дієслово.

      1. Розкриваючи дужки, поєднайте слова зв'язком узго­дження з наступним словом.

(Тихий) розмова; (несміліший) кроки; (переораний) поле; (твій) відповідь; (третій) школа; (намальований) портрета; (визволений) народам; (скромний) співрозмовникові; (третій) півні; (наш) вчителі.

      1. Розкриваючи дужки, поєднайте слова з попереднім сло­вом зв'язкам керування. Визначте відмінок залежного слова.

Опублікувати в (газета); показувати по (телевізор); диви­тися на (вона); обклеєний (шпалери): визволити з (неволя): прибити до (стіна); піднятися на (вершина); у зошиті без (обкладинки); гроно (виноград); цвіт (яблуня); зорієнтований у (простір); під крилом (літак).

      1. Визначити спосіб зв'язку між головним і залежним сло­вами у поданих словосполученнях.

1. Слухати музику. 2. Ховати в кишені. 3. Ознайомитися з документами. 4. Схвильований почутим. 5. Шістьма уда­рами. 6. Наблизився до нього. 7. Обідати в кафе. 8. Хоче жити. 9. Добрий з усіма. 10. Вся розмова. 11. Обриваючи яблука. 12. Якісь крики. 13. Розмовляти з покупцями. 14. Відрізаний від світу. 15. Не гнівайся на мене. 16. З білим обличчям. 17. Стоячи на колінах. 18. Лежати мовчки. 19. На другій день. 20. Розгойдане море.

      1. Замініть неправильні словосполучення правильними.

1. Зелене чорнило. 2. Не приніс книжку. 3. Заручитися під­тримкою. 4. Повернувся в три години. 5. Гостра біль. 6. Затишне купе. 7. У наших побратимів. 8. Не вивчив урок. 9. Екзамен по фізиці. 10. У зеленій траві. 11. Мудрий соба- ніше кладіть. 7. Усміхну вся від задоволення. 8. Дуже весе­ліш. 9. Блукати по двору. 10. Дев'ять днів. 11. Купа цегли. 12. Закінчив переписувати. 13. Озивається до неї. 14. Му- сіггь поспішати. 15. Поглянув догори. 16. Пляшка молока. 17. Мармурові колони. 18. На кінцевій зупинці. 19. Розумі­ти серцем. 20. Важко дихати.

      1. Доберіть до словосполучень синонімічні конструкції, в яких залежне слово пов'язується з головним зв'язком узго­дження. В обох типах словосполучень поставте питання від головного до залежного слова.

1. Листя клена. 2. Хвіст зайця. 3. Садиба колгоспу. 4. При­міщення університету. 5. Барви осені.