Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНТРОЛЬНІ РОБОТИ СУЛМ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
61.44 Кб
Скачать
            1. До поданих словосполучень доберіть синонімічні їм сло­ва. Введіть синоніми в речення.

1. Здобувати перемогу. 2. Робити наголос. 3. Проводити набір. 4. Піддати критиці. 5. Проявляти піклування.

Варіант II

                  1. Знайдіть у словосполученнях головне і залежне слово. Визначте різновид словосполучення за головним словом.

1. Приклеєний до стовпа. 2. Відбиваючи світло. 3. Кожен із нас. 4. Десяток рук. 5. Повен співчуття. 6. Кілька тиж­нів. 7. Виходити на зв'язок. 8. Дорого коштує. 9. Мовчки дивитися. 10. Зіщулився від холоду. 11. Чимало справ. 12. Почувався прикро. 13. Літературна премія. 14. Ніжний шепіт. 15. Думає про майбутнє. 16. На двох ногах. 17. Ін­ше життя. 18. Кивнув головою. 19. Скупий на слова. 20. Кращий від нього.

                  1. Утворіть по п 'ять словосполучень, які відповідали б по­даним нижче схемам.

Іменник + прислівник; іменник + інфінітив. Дієслово + на + іменник; дієслово + під + іменник. Прислівник + прислівник; прикметник + іменник.

                  1. Розкриваючи дужки, поєднайте слова зв'язком узго­дження з наступним словом.

(Художній) проза; (прочитаний) оповідання; (український) казки; (перший) успіхи; (мій) книжка; (третій) квартира; (зелений) травою; (наш) школі; (очищений) насіння; (другий) година.

                  1. Розкриваючи дужки, поєднайте слова з попереднім сло­вом зв'язком керування. Визначте відмінок залежного слова.

Перечитувати (книга); зупинившись на (досягнуте); доб­рий на (вдача); у підручнику з (математика); п'ять (олівці); кожен з (ми); близько біля (школа); прийти за (допомога); захоплюватися (море); потонути в (вода); десять (гривня); недалеко від (центр).

                  1. Визначити спосіб зв'язку між головним і залежним сло­вами у поданих словосполученнях.

1. Дорожчий за все. 2. Наступного дня. 3. Моє захоплення. 4. Чверть на дев'яту. 5. Весело перегукуються. 6. Обереж­ніше кладіть. 7. Усміхнувся від задоволення. 8. Дуже весе­лий. 9. Блукати по двору. 10. Дев'ять днів. 11. Купа цегли. 12. Закінчив переписувати. 13. Озивається до неї. 14. Му­сить поспішати. 15. Поглянув догори. 16. Пляшка молока. 17. Мармурові колони. 18. На кінцевій зупинці. 19. Розумі­ти серцем. 20. Важко дихати.

                  1. Замініть неправильні словосполучення правильними.

1. Довга дорога. 2. Спіле яблуко. 3. У неприбраному при­міщенні. 4. Кругла сирота. 5. Центральне авеню. 6. У міся­чну ніч. 7. Два продавця. 8. Вчена ступінь. 9. На міжнаро­дні теми. 10. Такий білоручка. 11. Важливо для нас. 12. Сильніший від усіх. 13. До найближчої станції. 14. По­дарована книжка. 15. Виходити з трамваю.

                  1. Доберіть до словосполучень синонімічні конструкції, в яких залежне слово пов'язується з головним зв'язком узго­дження. В обох типах словосполучень поставте питання від головного до за,іежного слова.

1. Гніздо соловейка. 2. Підтримка брата. 3. Виступ поета. 4. Зауваження учителя. 5. Учені Львова.