Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГСГ ЛЕКЦІЯ 3.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
163.33 Кб
Скачать

2.8. Рекреаційні ресурси

Цей вид ресурсів почали вивчати відносно недавно, але вже сьогодні частка рекреаційних ресурсів у ПРП території є досить значною. Для різних видів рекреації (оздоровча, відпочинкова, пізнавальний чи спортивний ту­ризм) використовується велика кількість різноманітних природних об'єктів та їх функцій. Це можуть бути мінеральні джерела, сприятливі кліматичні умови, узбережжя озер і морів, мальовничі ландшафти, заповідники і наці­ональні парки, порожисті річки, круті шпилясті вершини.

Використання природних рекреаційних ресурсів залежить від транс­портного освоєння території, рівня розвитку інфраструктури. Визначні пам'ятки історії, архітектури, релігії, культури і мистецтва також різко підвищують сукупний рекреаційний потенціал території.

В Іспанії, Італії, Франції, Німеччині, Великобри­танії, Греції, Чехії, Австрії, Швейцарії є не лише відповідна інфраструк­тура, але й дуже давні традиції прийому значних потоків відпочиваючих і туристів. Спортивний, особливо гірськолижний туризм, активно розви­вається в скандинавських країнах, у високогір'ї Альп і т.д.

Значними рекреаційними ресурсами володіє Азія. Тут і десятки тисяч кілометрів узбереж теплих морів, і найвищі у світі гори, і тисячі унікаль­них історичних та архітектурних об'єктів, і дуже самобутня культура ба­гатьох народів. Але потік туристів у країни Азії стримується різними полі­тичними і соціальними факторами. У багатьох країнах існують тоталітарні режими, тривають військово-політичні конфлікти. Недостатня кількість об'єктів сервісу та слабо розвинена транспортна мережа у країнах Південно-Східної Азії. ПАР та Північна Африка, особливо Єгипет, мають рекре­аційні ресурси, схожі з європейським Середземномор'ям. В інших регіонах Африки переважають природні рекреаційні ресурси для спортивного (осо­бливо сафарі*) та пізнавального туризму. Але їх використання стримуєть­ся надзвичайно низьким рівнем розвитку більшості країн, а також тропіч­ними хворобами.

В Америці найбільше приваблюють туристів острівні країни Кариб­ського моря, Мексика, окремі райони США та Канади. Рекреаційними ра­йонами світового значення стали Флорида та Каліфорнія.

На подальший розвиток географії туризму та переоцінку рекреаційних ресурсів можуть вплинути такі прибуткові види туризму, як "ігровий" та "екологічний". Центри ігрового бізнесу можуть виникати у старих рекреа­ційних районах (Монте-Карло) і на практично неосвоєних територіях (Лас-Вегас у США, Сан-Сіті у ПАР). В екологічному туризмі відбувається його переорієнтація із пізнавального (коли туристи знайомляться із своєрідним органічним світом переважно у національних парках) на пізнавально-спор­тивний. При цьому туристські групи вирушають у слабоосвоєні райони, де людина може відчувати себе максимально близькою до природи. Цей вид туризму значно підвищить рекреаційний потенціал екваторіальних районів Латинської Америки і Африки, а також тайгових лісів Канади і Сибіру.

Відносне здешевлення і підвищення швидкості транспортних переве­зень також може збільшити рекреаційний потенціал багатьох віддалених регіонів, особливо Австралії та Океанії, які мають ендемічний рослинний і тваринний світ.