Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
страховка.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
33.25 Кб
Скачать

30) Страхування рент та пенсий.Довичне страхування

Довічне страхування. Більшість договорів довічного страхування укладаються з метою полегшення фінансового тягаря тих, хто залишився живим після смерті страхувальника, і повинен його поховати або сплатити його борги. Договори довічного страхування поширюються на фізичних осіб, які перебувають у певних вікових межах, наприклад у віці від 20 до 70 років, і не укладаються з інвалідами І (і ІІ) групи. При укладенні договору страхування на достатньо велику суму страховик може вимагати лікарського засвідчення стану здоров’я страхувальника.

Страхування ренти має на меті забезпечення матеріального стану на випадок втрати працездатності або старості.

При страхуванні рент (ануїтетів) страховим випадком є дожиття страхувальника (застрахованого) до певного віку або строку визначеного в договорі страхування.

Згідно договору страхувальник уносить до страхової компанії за один раз, або в розстрочку певну суму, (яка страховиком використовується як інвестиційні кошти), яка після визначеного в договорі страхування часу (віку) виплачується страхувальнику (якщо він живий), або особі спадкоємцю.

Договори укладаються як з фізичними так і з юридичними особами.

Основна вимога до фізичних осіб – це їх дієздатність. Стан здоров’я до уваги не береться і медичне освідчення застраховані не проходять. Фізичні особи можуть укласти договори страхування як на себе так і члена родини.

Юридичні особи можуть укладати договори на своїх працюючих.

Розмір страхових внесків залежить від віку страхувальника (застрахованого), статі (чолові, жінка), періодичності сплати внесків.

У світовій практиці існують різні види страхування рент. Так у Великобританії ренти поділяються на страхові, з відстрочкою виплат, тимчасові, гарантовані, спільного життя, індексовані, захисту капіталу.

До найпростіших відносяться строкові – страховий внесок сплачується одноразовим внеском і при досягненні певного часу (віку) щорічно буде здійснюватися виплата.

До основних видів страхування рент відноситься пенсійне страхування. Згідно даного виду страховик здійснює застрахованій особі виплати які пов’язуються з виходом на пенсію (страховий додаток пенсії), або віком установленим договором страхування. Звичайний договір не передбачає суми виплат. Відповідальність страховика по бажанню страхувальника може бути розширена, так додатково страховик може взяти на себе відповідальність здійснити виплати в разі нещасного випадку і в разі смерті. Страхувальник може укласти договір на іншу особу (любого члена родини).

31) Обовьязкове особисте страхування. Страхування вид випадкив на транспорти.

Найважливіша класифікаційна ознака у страхуванні — форма проведення. За цією ознакою страхування поділяється на добровільне й обов’язкове

Добровільне страхування передбачає, що всі істотні моменти договору страхування визначаються виключно за згодою сторін.

В обов’язковому страхуванні — інша справа. Тут страхові відносини виникають згідно із законом, а страхування здійснюється на підставі відповідних законодавчих актів, якими передбачено перелік об’єктів, що підлягають страхуванню; перелік страхових подій, винятки з них; максимальні страхові тарифи; страхові суми; рівень страхового забезпечення та інші суттєві моменти.

Принцип обов’язковості однаково поширюється і на страхувальника, і на страховика. Перший має обов’язково застрахувати передбачений законодавством об’єкт, а другий не в праві відмовити йому в цьому. До складу обов’язкового страхування українським законодавством віднесено:

  • медичне страхування;

  • особисте страхування медичних і фармацевтичних працівників 

  • страхування спортсменів вищих категорій;

  • страхування життя і здоров’я спеціалістів ветеринарної медицини;

  • особисте страхування від нещасних випадків на транспорті;

  • авіаційне страхування цивільної авіації;

  • страхування відповідальності морського перевізника та виконавця робіт, пов’язаних із обслуговуванням морського транспорту, щодо відшкодування збитків, завданих пасажирам, багажу, пошті, вантажу, іншим користувачам морського транспорту та третім особам;

  • страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів;

  • страхування засобів водного транспорту;

  • страхування врожаю сільськогосподарських культур

  • страхування працівників (крім тих, які працюють в установах і організаціях, що фінансуються з Державного бюджету України), які беруть участь у наданні психіатричної допомоги, в тому числі здійснюють догляд за особами, які страждають на психічні розлади;

  • страхування цивільної відповідальності інвестора, в тому числі за шкоду, заподіяну довкіллю, здоров’ю людей

  • страхування фінансової відповідальності, життя і здоров’я тимчасового адміністратора та ліквідатора фінансової установи;

  • страхування медичних та інших працівників державних і комунальних закладів охорони здоров’я

  • страхування відповідальності експортера та особи, яка відповідає за утилізацію (видалення) небезпечних відходів

  • страхування персоналу ядерних установок, джерел іонізуючого випромінювання

  • страхування відповідальності щодо ризиків, пов’язаних з підготовкою до запуску космічної техніки на космодромі

  • страхування відповідальності суб’єктів перевезення небезпечних вантажів

  • страхування професійної відповідальності осіб

страхування тварин

  • страхування відповідальності суб’єктів туристичної діяльності за шкоду, заподіяну життю чи здоров’ю туриста або його майну;

  • страхування відповідальності морського судновласника;

  • страхування ліній електропередач та перетворюючого обладнання передавачів електроенергії від пошкодження внаслідок впливу стихійних лих або техногенних катастроф та від протиправних дій третіх осіб.