Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
страховка.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
33.25 Кб
Скачать

22 Органи управління страховою компанією

Органи управління страховою компанією визначаються залежно від того, на яких засадах створено організацію. Як зазначалося, на українському страховому ринку переважна більшість страхових компаній має статус акціонерного товариства.

Згідно із Законом України «Про господарські товариства» найвищим органом управління акціонерним товариством є загальні збори акціонерів . Їх скликають засновники компанії після фундаментальної підготовчої роботи.  До компетенції загальних зборів акціонерів належать : · затвердження статуту компанії і всіх змін до нього, включаючи розмір статутного фонду; · прийняття рішення щодо виду, кількості та вартості акцій, що підлягають продажу або викупу; · затвердження річного звіту, зокрема розподіл прибутків і порядок покриття збитків компанії; · обрання наглядової ради, ревізійної комісії, голови та членів правління товариства; · прийняття при потребі рішення про зміну статусу акціонерного товариства (із закритого на відкрите або навпаки); · прийняття рішення про ліквідацію товариства.

Наглядова рада обирається з числа акціонерів у кількості від трьох до дев’яти осіб. Цей орган контролює стан справ у компанії в період між загальними зборами акціонерів.

Правління страхової компанії є виконавчим органом, який керує роботою компанії згідно з повноваженнями, визначеними статутом компанії і положенням про правління. Робота правління має будуватися з додержанням принципу колегіальності.

Голова правління може виконувати водночас функції і голови Ради директорів.

Президент  це посада, що за ієрархією йде після голови правління. Важлива особливість: якщо президент є одночасно і головним менеджером, то за рангом він може бути вищим за голову правління.

23) Сутнисть маркетингу у страхуванни

Особливе місце в діяльності страхової компанії відводиться маркетингу- методу дослідження страхового ринку і впливу на нього з метою отримання компанією якомога більшого прибутку. Маркетинг у страхуванні - це комплекс заходів, що мають на меті формування й постійне вдосконалення діяльності страховика (страхової компанії чи агенції) завдяки розробці конкурентоспроможних страхових продуктів (послуг) для конкретних категорій споживачів (страхувальників), а також упровадженню раг^ональних форм реалізації цих продуктів і збору й аналізу інформації щодо ефективності діяльності страховика. До заходів стратегічного маркетингу відносять:

  • дослідження страхового ринку та його сегментацію;

  • визначення індикативних показників страхової продукції;

  • розробку пропозицій та проектів щодо стратегії подальшого розвитку страховика.

Оперативний маркетинг передбачає:

  • аналіз поточного стану реалізації страхових послуг;

  • професійну підготовку фахівців та страхових посередників;

  • організацію проведення рекламних заходів і зв’язків з громадськістю;

  • розробку та впровадження додаткових сервісних послуг страхувальникам.

У межах організаційного маркетингу вирішуються такі завдання:

  • моніторинг організаційних взаємозв’язків у структурі страхової компанії;

  • підвищення ефективності взаємодії структурних підрозділів страховика;

  • упровадження заходів щодо зміцнення корпоративної культури персоналу страховика.

З наведеного переліку випливає, що завдання службі маркетингу можуть ставитись, зокрема, в одній із таких форм:

  • у формі проблеми — коли формулюється конкретна проблема в діяльності страховика і пропонується розробити варіанти її розв’язання чи усунення причин, що призвели до неї;

  • у формі задачі — на вибір оптимального варіанта з наявних можливих, за конкретним питанням у діяльності страховика;

  • у формі запитів (вони, як правило, надходять від певних підрозділів чи фахівців страховика) — щодо отримання експертної оцінки з конкретного питання (страхові тарифи аналогічних продуктів у конкурентів, ефективність нової запровадженої підрозділом форми реклами, градація запитів конкретної групи постійних клієнтів, оцінка якості інструктивних матеріалів для страхових агентів і т. ін.).