Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
03_Oomycota.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
2.55 Mб
Скачать

Порядок Пероноспоральні - Peronosporales

Найбільший за чисельністю видів порядок у складі відділу Oomycota, Об'єднує біля 250 видів. Нестатеве розмноження – спорангіями (конідіями), які утворюються на спеціалізованих гіфах – спорангієносцях (або конідієносцях).

Рід плазмопара - Plasmopara. Види цього роду викликають захворювання вищих рослин - несправжню борошнисту росу. Один із видів - P. viticola - плазмопара виноградова – зумовлює захворювання винограду, яке відоме також під назвою «мільдью». Міцелій гриба міжклітинний, розпростертий, з дрібними присосками. Конідієносці (спорангієносці) виходять пучками через продихи, ближче до верхівки моноподіально розгалужені майже під прямим кутом. Кінцеві розгалуження мають зубоподібні короткі гілочки. Зооспорангії яйцеподібні, на верхівці без горбочка. Оогонії круглі, оболонка бага­тошарова, безбарвна або жовтувата, ооспори – жовтуваті або коричневі із гладенькою або складчастою оболонкою. Ооспори проростають навесні ниткоподібною гіфою із здуттям на кінці - первинним зооспорангієм. У ньому утворюється 8-10 дводжгутикових зооспор. Зооспори, потрапляючи в краплину води на листку чи іншій тканині рослини, прямують до продихів, втягують у себе джгутики, покриваються тонкою оболонкою і проростають нитковидною гіфою. Гіфа проникає в тканини рослини через продихи і за допомогою гаусторіїв присмоктується до клітин листка. Ріст міцелію в рослині продовжується тривалий час. Потім утворює спорангієносці із зооспорангіями (т. зв. конідіями). За вегетаційний період гриб дає 7-11 поколінь нестатевих спороношень. Зооспорангії можуть проростати зооспорами, якщо потрапляють у краплину води, або безпосередньо гіфою, якщо вони не у водному середовищі. Ооспори утворюються всередині уражених тканин і зимують в опалому листі.

Гриб уражує всі нездерев'янілі наземні органи винограду. Захворювання проявляється навесні появою на молодому листі блідо-зелених або жовтуватих плям, які з часом буріють. На нижньому боці листків, на пошкоджених ділянках листа, з'являється рясний білуватий наліт - пучки спорангієносців. Основні заходи боротьби з мільдью винограду - оприскування виноградників бордоською рідиною (суміш мідного купоросу та гашеного вапна) та виведення стійких до захворювання сортів винограду.

Рис. Plasmopara viticola: А- листок винограду, уражений мільдью;

Б - уражене гроно; В - ооспори в тканині листка; Г - проростання спорангіеносців через продих листка; Д - окремий спорангієносець із зооспорангіями; Е – зооспора

Порядок Пітіальні - Pythiales

Порядок об'єднує види, які мають нестатеве спороношення у вигляді зооспорангіїв, які, залежно від умов, проростають зооспорами або гіфами. Спорангієносці розгалужені, добре відрізняються від вегетативних гіф міцелію.

Рід Pythium – об’єднує біля 140 видів. Серед представників роду є сапрофіти, що живуть у прісних та солених водоймах, паразити водоростей, тварин та вищих наземних рослин. Pythium debaryanum паразитує на коріннях сіянців деревних порід, буряку, салату, капусти, редиски, огірків, тютюну та інших рослинах. Викликає захворювання відоме під назвою “коренеїд”. Симптоми цього захворювання дуже подібне на захворювання “чорна ніжка” що викликається грибами-хітрідіоміцетами з роду Olpidium. Відрізнити їх можна поклавши заражену рослину у вологе місце: у Pythium з’явиться паволока міцелію, а у Olpidium – ні.

Тонкий міцелій цього гриба проникає крізь клітини зараженої тканини та швидко їх вбиває. На міцелії розвиваються зооспорангії, оогонії та антеридії. Зрілий зооспорангій кулеподібно здувається та, здебільшого, проростає на місці утворюючи бічний міхур, куди переходить вміст зооспорангію. В середині міхура розвиваються дводжгутикові зооспори. Іноді такий зооспорангій відокремлюється, переноситься вітром та згодом проростає зооспорами.

Рис. Схема життєвого циклу. Pythium.

Рід фітофтора - Phytophthora. Найпоширеніший вид роду - Ph. infestans - фітофтора інфекційна або фітофтора картоплі - дуже небезпечний паразит картоплі та інших пасльонових, зокрема, помідорів, може спричинити повну втрату врожаю. Захворювання, яке викликає цей гриб, має назву фітофтороз. Збудник захворювання поширений скрізь, найбільш інтенсивно розвивається у вологу погоду.

Цікавим фактом, пов'язаним із цим грибом, є його безпосередній вплив на історичні процеси людства, зокрема, цей гриб знищив плантації картоплі в Ірландії та Німеччині у XIX ст., спричинивши масову еміграцію населення з цих країн.

Рис. Phytophthora infestans: Схема життєвого циклу. 1 - зооспорангій; 2 - вихід зооспор; 3 - зооспори; 4 - проростання зооспор; 5 - проникнення міцелію у клітини рослини; 6 - міцелій у міжклітинному просторі листка; 7 - проростання спорангієносців через продих листка; 8 - оогоній та антеридій; 9 - ооспора; 10, 11 - проростання ооспори зооспорангієм.

Рис. Схема життєвого циклу. Phytophthora infestans.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]