Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ИС в РУ_лекции.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
1.88 Mб
Скачать

Тема 6 програмне та технічне забезпечення інформаційних систем у регіонлаьному управлінні

Існують два різновиди програмного забезпечення: системне програмне забезпечення та прикладне (пакети прикладних програм).

До складу системного програмного забезпечення входять:

  • операційні системи та сервісні програми;

  • надбудови над операційними системами, або програмні оболонки;

  • мережеві операційні системи;

  • інструментальні програмні засоби.

Операційні системи доповнюють апаратні засоби комп’ютера, даючи змогу функціональним програмам мати зв’язок із зовнішніми пристроями, а через них — із користувачем комп’ютера (людиною), яка управляє роботою програми і комп’ютера.

Операційна система має в своєму складі набір сервісних програм, які виконують різні операції над файлами або наборами даних, а також операції з розмічання диску, встановлення особливих параметрів зовнішніх пристроїв, тестування оперативної пам’яті тощо.

Для IBM-сумісних персональних комп’ютерів (ПК) придатні такі операційні системи: MS-DOS, WINDOWS, OS/2, UNIX.

Операційна система MS-DOS, створена для 16-розрядних IBM-сумісних ПК, є командно-орієнтованою системою переважно для програмістів (нині практично не використовується).

Операційна система WINDOWS має графічний інтерфейс і є багатозадачною системою, тобто може одночасно працювати з 16 програмами. Головна ідея інтерфейсу — подання інформації у вигляді різноманітних «меню», що забезпечує найефективніше засвоєння її людиною. Найважливішими рисами, притаманними всім версіям WINDOWS, є такі:

  • кожна програма, виконувана паралельно, має своє стандартне вікно, перемикання між вікнами реалізується фіксацією курсора миші у вікні потрібної програми;

  • WINDOWS — це графічне середовище. Для виконання будь-якої запропонованої у наборі меню операції необхідно розмістити курсор на вибраному об’єкті та клацнути лівою кнопкою миші;

  • WINDOWS — це замкнене робоче середовище. Основними поняттями користувацького інтерфейсу у середовищі WINDOWS є вікно і піктограма. Усе, що відбувається у рамках WINDOWS є, у певному розумінні, операцією з вікном або піктограмою у вікні.

Операційні системи OS/2 та UNIX в основному призначені для програмістів-професіоналів, мають великий вибір системних програм, які дають змогу створювати сприятливі операційні умови для користувачів-програмістів.

Надбудови над операційними системами, або програмні оболонки, слугують інтерфейсом між користувачем та операційною системою для спрощення процесу спілкування між ними. Вони звільняють користувача від необхідності запам’ятовувати та вводити команди операційної системи за допомогою клавіатури, надаючи можливість застосовувати для цього програмно-технічний пристрій «мишку».

Так, в операційній системі WINDOWS використовується оболонка або інтерфейс, який має назву «графічний інтерфейс користувача».

Усі програми, документи, команди у WINDOWS та WINDOWS-прикладних програмах подано у вигляді піктограм (значків), вікон, панелей, кнопок із зображенням їх графічних образів.

Для спрощення роботи на персональному комп’ютері за розроблення графічного інтерфейсу сучасних операційних систем використовується метафора робочого стола, яка виникла ще у 70-х роках у дослідному центрі фірми «Хеrох». На робочому столі (він є візитною карткою WINDOWS) розміщено піктограми (значки) папок, що символізують різні програми та документи, подібно до того, як справжні папки розміщуються на справжньому етапі.

Мережеві операційні системи уможливлюють доступ до комп’ютерів та їхніх ресурсів, які знаходяться за межами локального комп’ютера.

Серед мережевих операційних систем значної популярності набули OC NetWare Lite та OC Personal NetWare фірми «Novel», а також OS/2 LAN Manager фірми «Microsoft» та OS/2 LAN Server фірми «ІВМ».

За організації оброблення інформації в глобальних мережах ураховуються технічні, програмні технологічні та інші особливості використовуваних чи створених мереж. Нині найпоширенішими стали всесвітня комп’ютерна мережа (павутинка) і технологія Internet.

Internet надає такі послуги, як обмін повідомленнями і файлами між комп’ютерами, які знаходяться в будь-якій точці земної кулі і які підключені до всесвітньої мережі Internet, засобами елек­тронної пошти, розсилання тематичних повідомлень групами користувачів у вигляді телеконференцій, обмін файлами з FTP-сервісом з використанням Протоколу передачі файлів (FTP-File Transfer Protocol): дає змогу обмінюватися інформацією і здійснювати різні угоди з використанням Web-сторінок (World Wide Web або WWW або Web); забезпечує пошук файлів за допомогою спеціальних програм і серверів (Archie).

Доступ до Internet забезпечується через комп’ютер організації — провайдера, безпосередньо зв’язаного з Internet супутниковим чи кабельним зв’язком.

Інструментальні програмні засоби — це алгоритмічні мови та системи програмування, з допомогою яких створюються програми та програмні пакети. Здебільшого ці засоби призначені для програмістів-професіоналів.

До сучасних алгоритмічних мов можна віднести BORLLAND C++, VISUAL BASIC.

Складовою систем програмування на мові С++ є інтегрова- не середовище програмування (Integrated Development Environ­main, IDE).

Мова VISUAL BASIC належить до класу об’єктно-орієнтова­ного програмування.

Прикладне програмне забезпечення, або пакети приклад- них програм (ППП), являє собою категорію програмних за- собів, призначених для автоматизації функцій управлінсь- ких працівників та для розв’язання повсякденних задач користувачів.

Найпоширенішими системами загального призначення є си- стема оброблення текстів (текстові процесори WORD), систе- ми оброблення «електронних таблиць» — (табличні проце- сори EXCEL), системи управління базами даних — СУБД — VISUAL FoxPro, ACCESS, DELPHI, ORACLE, INFORMIX UNIVERSAL).

Є також ППП спеціального призначення та інтегровані ППП:

  • Система «Галактика» — середовище управління бізнесом з реалізацією повного ринкового циклу;

  • SCALA 5 — програмне забезпечення;

  • Пакет LP 88 — призначений для розв’язання оптимізаційних задач;

  • Пакет STATGRAPHICE CSG — реалізує статистичні функції: багатофакторний, ковариційний аналіз. Цей пакет застосовується для дослідження попиту на товари та послуги, для ринкових досліджень і сегментації ринку;

  • Power Point — програма, яка, використовуючи інформацію з Word, Access, Excel та інших програм, створює матеріал для презентації;

  • Schedule + — призначена для розв’язання різноманітних організаційних задач;

  • Microsoft Project — покликана сприяти управлінню проектами;

  • ППП ODB — призначена для автоматизації аналітично- го та синтетичного обліку руху коштів на особових рахунках КЛІЄНТ;

  • КЛІЄНТ—СЕРВІС — система оплат через банк по каналах зв’язку.

СЕП — система електронних платежів, міжбанківські електронні системи взаєморозрахунків.

Технічне забезпечення (ТЗ) ІС у ДM — це комплекс взаємопов’язаних технічних засобів, призначених для автоматизованого збирання, нагромадження, оброблення, передавання, обміну та відображення інформації, необхідної для управління в державних установах. До складу ТЗ ІС в ДM входять: персональні комп’ютери (PENTIUM 1, 2), периферійне обладнання (сервери, робочі станції), засоби автоматичного зчитування (сканери), ко­мунікаційне обладнання, офісне обладнання (копіювальна тех­ніка, видавничі комп’ютерні системи), мережеве обладнання, за­соби мультимедіа (засоби інтерактивного телебачення, електронні засоби масової інформації).

Заслуговує на увагу технічний комплекс RADA+ — для автоматизації обліку голосів депутатів Верховної Ради України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]