Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ИС в РУ_лекции.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
1.88 Mб
Скачать

Тема 7 система автоматизованого розрахунку макроекономічних показників

Розширене відтворення — це процес розвитку продуктивних сил і виробничих відносин, який охоплює процес виробництва, розподілу, обміну, обігу та споживання всієї сукупності матері- альних благ і послуг, створених суспільством за відповідний про­міжок часу.

Тому розширене відтворення є об’єктом макроекономічного аналізу та регулювання і прогнозування.

Розрахунки макроекономічних показників і важливих пропорцій розширеного відтворення здійснюються на підставі розроблюваних різними країнами економічних моделей, що відображають річний економічний оборот на макрорівні, тобто відповідних систем макроекономічного рахівництва. Вони є також важливим інструментом державного управління.

Основна мета даної теми — вивчення методології, технології та алгоритмів розрахунку основних макроекономічних показ- ників і співвідношень на макрорівні. Головною інформаційною базою даних для розрахунку макроекономічних показників є баланс народного господарства (БНГ) і система національних ра- хунків (СНР).

БНГ — це система об’єднаних у балансові таблиці узагальнюючих показників, що характеризують умови та результати розширеного відтворення, а також обсяги, темпи та основні пропорції розвитку економіки. Головним завданням БНГ є забезпечення збалансованості обсягу й структури суспільних потреб та обсягу й структури суспільного виробництва. Балансові таблиці дають змогу здійснювати взаємозв’язки та збалансування економічних процесів і показників. Основні з них: баланси суспільного продукту, національного доходу, основних фондів, трудових ресурсів і ринку праці, фінансових ресурсів національного багатства, міжгалузевий баланс та ін.

Конкретним змістом БНГ є економічні показники, які характеризують процеси, явища та категорії розширеного відтворення.

У загальному вигляді система показників, розраховуваних на основі балансової системи, включає: суспільний продукт, національний дохід (вироблений, розподілений та використаний), кінцевий продукт, основні фонди, трудові ресурси, реальні доходи населення та ін.

На попередньому етапі обґрунтовування, коли відсутня інфор­мація про результати економічних розрахунків, БНГ використовують як засіб побудови укрупненої моделі розвитку економіки, з допомогою якої можна визначити головні напрями розвитку економіки залежно від соціально-економічних завдань, вирішуваних державою; забезпечити взаємопогодження основних економічних показників, а також обґрунтувати рівень цих показників з погляду реальних можливостей за обмежених умов і розширеного відтворення.

СНР — це система взаємопов’язаних економічних показників, що відбиває найбільш загальні та важливі аспекти економічного розвитку, пов’язані з виробництвом і споживанням продуктів і послуг, утворенням, розподілом і використанням доходів, формуванням національного багатства країни.

СНР за своїм змістом є сукупністю двосторонніх рахунків (балансових таблиць), в яких кожна економічна операція (показник) відповідно до принципу подвійного запису фіксується двічі: у ресурсах рахунка та використанні іншого рахунка, що кореспон­дує з ним.

Інформаційно СНР охоплює такі показники:

а) рахунки внутрішньої економіки — продуктів і послуг вироб­ництва, утворення доходів, розподілу доходів, використання доходів, капіталу;

б) рахунки зовнішньоекономічних поточних операцій з ка- піталом.

Для економіки загалом передбачається складання всіх рахунків з утворенням зведених консолідованих рахунків. Вони відбивають відносини між різними показниками системи та між національною економікою та економікою інших країн.

На основі рахунків зовнішньоекономічних зв’язків створюється консолідована база даних СНР. Дані консолідованої бази даних СНР слугують для розрахунку макроекономічних показників, використовуваних у системі підтримки прийняття рішень (СППР) для аналізу та прийняття рішень у системі управління економікою на державному рівні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]