Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПЛАНИ ПРАКТИЧНИХ_СТИЛІСТИКА.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
72.7 Кб
Скачать

Тема 4. Офіційно-діловий стиль в юриспруденції (4 год.) Заняття 1.

Теоретичні питання.

1. Стилі української мови та сфера їх застосування.

2. Офіційно-діловий стиль української мови та його підстилі.

3. Особливості офіційно-ділового стилю в юриспруденції.

Практичні завдання.

1. Визначіть, до яких стилів належать подані тексти, проаналізуйте їх стильові ознаки.

Професійною діяльністю в галузі бджільництва можуть займатися громадяни, які мають освіту відповідного рівня та професійного спрямування. Підготовка спеціалістів із бджільництва здійснюється у професійно-технічних і вищих сільськогосподарських закладах освіти. Післядипломне навчання спеціалістів із бджільництва проводиться на факультетах, курсах підвищення кваліфікації у вищих закладах освіти та на спеціалізованих курсах. Підвищенням кваліфікації пасічників можуть також займатися громадські організації відповідно до їх статутів. Підготовка та перепідготовка, підвищення кваліфікації спеціалістів із бджільництва підприємств, установ та організацій з приватною формою власності, у тому числі фермерських господарств, здійснюються за рахунок власних коштів, а спеціалістів органів виконавчої влади у галузі бджільництва − за рахунок коштів Державного бюджету України.

Бджоли зникають по всьому світі. Вивчаючи дану проблему, натикаєшся на різні цифри. За даними Всесвітнього фонду захисту бджіл втрати цих корисних комах в 2007-2008 роках складають: в Канаді – 27%, в Росії – 40%, в Німеччині – 80%, у Великобританії – 30-35% (близько 80 тис. родин), в Італії – 50%. В Іспанії під час зимівлі 2004-2005 рр. загинуло близько 40% бджіл, в США в 2006-2007 рр. зиму не пережило близько третини (приблизно 800 тис. вуликів). Феномен, що отримав назву «розпад колоній», спричинив спустошення вуликів як мінімум у 35 американських штатах. В 2009 році втрати були приблизно такі ж, але колапс бджолиних сімей спостерігався лише в 24 штатах.

Шершень спитав у Бджоли, чому вона така дурна. Адже, добре знаючи, що плоди її праці корисніші для людей, ніж для неї самої, та до того ж часто їй шкодять, приносячи замість нагороди смерть, Бджола не перестає робити дурниці — збирає мед.

Бджола відповіла своєму радникові, що дурень він сам. Мед до вподоби й ведмедю, та й Шершні нечесно його дістають. Бджоли, якщо б схотіли, також могли б по-злодійськи добувати мед, коли б тільки їсти любили. Але для них незрівнянно більша насолода збирати мед, аніж споживати. Для цього вони народжені на світ і робитимуть так, поки не умруть. А без сього жити, навіть купаючись у меду, для них — «найлютіша смерть».

2. Прочитайте текст, назвіть його ознаки, назвіть види звʼязку між елементами та компонентами тексту.

Як Суд неодноразово зазначав, стаття 14 Конвенції доповнює інші матеріально-правові положення Конвенції та протоколів до неї. Вона не застосовується окремо, оскільки діє виключно у звʼязку зі здійсненням прав та свобод, які таким чином охороняються. Хоча застосування ст.14 не передбачає необхідності визнання порушення інших положень Конвенції – і у цій мірі вона є автономною – може не бути підстав для її застосування, якщо факти у справі не підпадають під дію одного чи декількох положень Конвенції. При цьому, заборона дискримінації, закріплена у ст. 14 Конвенції, виходить за межі здійснення прав та свобод, які відповідно до Конвенції та протоколів до неї кожна держава зобовʼязалась гарантувати. Вона також застосовується до тих додаткових прав, які знаходяться у межах будь-якої статті Конвенції і які держава добровільно зобовʼязалася забезпечувати. Цей принцип є усталеним у прецедентній практиці Суду.

3. Прочитайте текст та схарактеризуйте його мовні засоби.

Діяльність органів конституційної юрисдикції пов'язана з прийняттям певних документів, актів, які опосередковують процес здійснення ними своїх повноважень, а також виступають в якості засобу юридичного оформлення результатів такої діяльності. Правова природа таких актів нерозривно пов'язана з місцем органу судового конституційного контролю в механізмі держави, особливостями правового регулювання їх статусу. Юридичні характеристики актів, що приймаються органом конституційної юрисдикції, визначальною мірою обумовлюють положення та роль Конституційного Суду України в системі стримувань і противаг і в механізмі захисту конституційної законності.

4. Оберіть юридичний казус та опишіть його послідовно у художньому стилі, публіцистичному стилі та юридичному жанрі офіційно-ділового стилю.

5. Перетворіть поданий текст у юридичний текст, який описує факти, наприклад, у скарзі (текст юридичного жанру) офіційно-ділового стилю. Схарактеризуйте змінені мовні засоби.

Якось восени, якраз на свято віри, надії і любові, я їхав на своїй червоній машині (підсвічувався номер ВС6823ВК) по нічній дорозі в напрямі до столиці. Темно було, і дорога погана час від часу траплялася – яма на ямі. Раптом з-за кущів замайорів чорно-білий жезл, який щось мені махав. Я зупинився. Переді мною постав чоловік у формі, як потім виявилося − лейтенант Петренко. Він сказав,, що я порушив правила, їхав з більшою швидкістю, ніж можна було їхати. Я сказав, що я знака не бачив. Він мені показав знака, закритого гілками дерев. Тому я категорично не згідний з тим, що я щось порушив.

З повагою, Андрій Н.