Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
концепція розвитку.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
35.72 Кб
Скачать

Джерела фінансування:

1. Держбюджетні (фундаментальні дослідження та прикладні розробки), що фінансуються за рахунок коштів державного бюджету через Міністерство освіти і науки, молоді та спорту та Міністерство інфраструктури на конкурсній основі.

2. Госпдоговірні, які виконуються на замовлення підприємств і організацій за їхні кошти тимчасовим творчим колективом.

3. За держзамовленням від урядових органів.

4. Держбюджетні державної фінансової допомоги (ДФФД).

5. Пошукові дослідження, які виконуються викладацьким складом у межах свого робочого часу за рахунок коштів університету.

6. Міжнародні гранти.

7. Наукові дослідження з пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки в Україні.

Пояснення :

Терміни подачі заявок на участь у конкурсахДЕТУТта Міністерства освіти і науки, молоді та спорту

1.Перший етап конкурсу в університеті до 20 травня з обґрунтуванням доцільності розробки і впровадження досліджень.

2.Другий етап конкурс в Міністерстві освіти і науки та молоді і спорту після 15 червня за графіком проводиться експертною радою секцій за фаховим напрямом

3. Прийняття рішення; червень – серпень.

4. Отримання фінансування: після прийняття державного бюджету .

Примітка: експертиза проводиться відповідно до вимог (додаток 1, додаток 2).

Методологічне забезпечення

1. Розробити та затвердити Положення про пошук, розробку та впровадження фундаментальних досліджень і прикладних розробок для всіх напрямків науково - педагогічної діяльності університету.

2. Внести пропозиції в Міністерство освіти і науки молоді та спорту про внесення відповідних змін в паспорта секцій за фаховими напрямками.

3. Внести відповідні зміни в нормативні документи Університету про наукову і науково-технічну діяльність Університету з урахуванням останніх вимог які внесені в нормативні документи Міністерств і відомств України.

4. Ппередбачити в навчальних планах дисциплін час для інформування студентів щодо впровадження наукових праць учених університету у виробництво.

5. Розробити положення про порядок формування системи розповсюдження у Університеті нових технологій на базі комерціалізації наукових знань і винаходів в умовах ефективного захисту інтелектуальної власності і трансферу цих технологій в економіку і соціальну сферу транспортної системи і країни в цілому.

Науково-технічна база з дослідження наукових розробок

1. Оформити відповідні документи щодо акредитації лабораторії кафедри «Вагони і вагонне господарство».

2. Організувати лабораторії механічних випробувань матеріалів на базі навчальних лабораторій кафедри «Теоретична і прикладна механіка».

3. Організувати лабораторії випробувань електротехнічних матеріалів на базі лабораторій промислових підприємств з ремонту тягового і моторвагонного залізничного рухомого складу.

4. Створити спільно з Міністерством економічного, розвитку і торгівлі центр економічних досліджень у транспортному секторі України.

5. Укласти відповідні угоди з ВНЗ і підприємствами Білорусі і Російської Федерації по проведенню досліджень у галузі удосконалення технологій з відновлення технічних ресурсів залізничного рухомого складу.

6. Організувати тимчасові міжкафедральні колективи на базі наукових шкіл для проведення НДР, що вимагають об’єднання зусиль учених і фахівців різних галузей знань.

Поєднання навчального процесу з науковими дослідженнями

1. Після розробки та впровадження наукових фундаментальних і прикладних досліджень вносити відповідні доповнення в робочі навчальні програми відповідних навчальних дисциплін.

2. Взаємодія структурних наукових підрозділів Університету з випускаючими кафедрами з метою залучення студентів до наукової діяльності. У цьому випадку треба сприяти формуванню тематики досліджень для їхнього виконання в рамках курсового і дипломного проектування.

Організація проведення конференцій,симпозіумів,олімпіад та семінарів

  1. Проводити щорічно міжнародні науково - практичні конференції за участю вчених всіх кафедр.

  2. Проводити щорічно не менше одної конференції в семестрі випускаючими кафедрами.

  3. Проводити щоквартально конференції молодих вчених аспірантів та студентів.

4.Щорічно проводити симпозіуми ,семінари та приймати участь в олімпіадах та інших заходах міста та Країни в цілому по окремому графіку.

Моніторинг потреби в наукових розробках підприємств і організацій України

  1. Організувати на кафедрах інформаційну та аналітичну діяльність по моніторингу фундаментальних і прикладних досліджень існуючих проблем, поклавши виконання цих функцій на одного із працівників кафедри з урахуванням цієї додаткової роботи в навчальному навантажені або в нормативах другої половини робочого дня.

– відслідковувати матеріали в Інтернеті, друкованих виданнях, бібліотеках, ,підприємствах різних форм власності та в наукових і навчальних закладах з метою пошуку наукової і інноваційної тематики для подальшої розробки, реалізації та впровадження проектів науковцями університету;

– проводити конкурентну розвідку щодо розробки і впровадження наукових проектів іншими науковими організаційними структурами;

2. Результатами інформаційних досліджень науково-технічна секція Науково-технічної Ради Університету разом з ученими кафедр, на основі прогнозування і моніторингу, формує можливі варіанти розробки і впровадження наукових проектів трьох типів:

- перший тип проектів, які виконуються за технічним завданням замовника з чіткою регламентацією параметрів і умов експлуатації;

- другий тип проектів, які виставлені на тендер (конкурс) між учасниками за можливістю розв’язати складне технічне завдання, викладене в загальних рисах;

- третій тип проектів Університет самостійно планує,виходячи з науково-виробничих і фінансових можливостей;