Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema-депозити.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
233.47 Кб
Скачать

7.5. Бух. Облік коштів, залучених за ощадними сертифікатами Порядок обліку, зберігання та знищення бланків ощадних сертифікатів

Бланки ощадних (депозитних) сертифікатів зберігаються в грошових сховищах або у вогнетривких шафах. Корінці сертифікатів після відображення вкладних операцій за балансовими рахунками вміщуються в окремі теки та зберігаються в грошових сховищах або вогнетривких шафах. Реєстраційні журнали (за умови ведення їх у документарній формі) та інформація на паперових носі­ях щодо розміщення іменних ощадних сертифікатів, яка виписана з реєстраційного журналу, що ведеться в електронній формі, зберігаються в грошових сховищах або вогнетривких шафах.

Бланки ощадних сертифікатів обліковуються за позабалансовим рахунком 9820 А «Бланки цінних паперів» в умов­ній одиниці 1 гривня.

Видані під звіт бланки сертифікатів обліковуються за позабалансовим рахунком 9890 А «Бланки цінних паперів у підзвіті», а відіслані — за позабалансовим рахунком 9891 А «Бланки цінних паперів у дорозі».

Погашені сертифікати та купони до них обліковуються за поза­балансовим рахунком 9812 А «Погашені цінності». Бланки погашених ощадних сертифікатів зберігаються в банку п’ять років, якщо інше не передбачено законодавством України.

Залучення депозитів може здійснюватися способом випуску ощадних сертифікатів.

У разі розміщення ощадних сертифікатів з дисконтом у бух. обліку здійснюються такі проведення:

Дебет рахунків 1001, 1002, 1101, 1102, 1200, 2600, 2620, 2650 — рахунки для обліку грошових коштів та банківських металів, рахунки клієнтів — на суму номіналу сертифіката за мінусом дисконту;

Дебет рахунків 3326 КП «Неамортизований дисконт за короткостроковими ощадними сертифікатами, емітованими банком», 3336 КП «Неамортизований дисконт за довгостроковими ощадними сертифікатами, емітованими банком», 3346 КП «Неамортизований дисконт за ощадними сертифіка­тами на вимогу, емітованими банком» — рахунки для обліку неамортизованого дисконту за ощадними сертифікатами — на суму дисконту;

Кредит рахунків 3320 П «Короткострокові ощадні сертифікати, емітовані банком», 3330 П «Довгостро­кові ощадні сертифікати, емітовані банком», 3340 П «Ощадні сертифікати на вимогу, емітовані банком» — на суму номіналу сертифіката.

У разі випуску ощадних сертифікатів з премією здійснюються такі проведення:

Дебет рахунків 1001, 1002, 1101, 1102, 1200, 2600, 2620, 2650 — рахунки для обліку грошових коштів та банківських металів, рахунки клієнтів — на суму номіналу сертифіката плюс премія;

Кредит рахунків 3320 П «Короткострокові ощадні сертифікати, емітовані банком», 3330 П «Довгострокові ощадні сертифікати, емітовані банком», 3340 П «Ощадні сертифікати на вимогу, емітовані банком» — на суму номіналу серти­фіката;

Кредит рахунків 3327 П «Неамортизована премія за короткостроковими ощадними сертифікатами, емітованими банком», 3337 П «Неамортизована премія за довгостроковими ощадними сертифікатами, емітованими банком», 3347 П «Неамор­тизована премія за ощадними сертифікатами на вимогу, емітованими банком» — рахунки для обліку неамортизованої премії за ощадними сертифікатами — на суму премії.

Суми дисконту та премії амортизуються щомісяця протягом періоду від дати видачі сертифіката до його погашення з віднесенням нарахованих сум на процентні витрати. У цьому разі здій­снюються такі проведення:

  • Під час амортизації дисконту:

Дебет рахунків 7052 АП «Процентні витрати за короткостро­ковими ощадними сертифікатами влас­ного боргу, емітованими банком», 7053 АП «Процентні витрати за довгостроковими ощадними сертифікатами власного боргу, емітованими банком», 7054 АП «Процентні витрати за ощадними сертифікатами на вимогу, емітованими банком» — рахунки для обліку процентних витрат за кош­тами, залученими за ощадними серти­фікатами;

Кредит рахунків 3326 КП «Неамортизований дисконт за короткостроковими ощадними сертифі­катами, емітованими банком», 3336 КП «Неамортизований дисконт за довгостроковими ощадними сертифікатами, емітованими банком», 3346 Неамортизований дисконт за ощадними сертифікатами на вимогу, емітованими банком».

  • Під час амортизації премії:

Дебет рахунків 3327 П «Неамортизована премія за короткостроковими ощадними сертифікатами, емітованими банком», 3337 П «Неамортизована премія за довгостроковими ощадними сертифі­катами, емітованими банком», 3347 П «Неамортизована премія за ощадними сертифікатами на вимогу, емітованими банком».

Кредит рахунків 7052 АП «Процентні витрати за короткостроковими ощадними сертифікатами власного боргу, емітованими банком», 7053 АП «Про­центні витрати за довгостроковими сертифікатами власного боргу, емітованими банком», 7054 АП «Процентні витрати за ощадними сертифікатами на вимогу, емітованими банком» — рахунки для обліку процентних витрат за коштами, залученими за ощадними сертифікатами.

У разі настання строку погашення або дострокового погашення ощадного сертифіката банк здійснює платіж проти його пред’явлення та відображає цю операцію в обліку аналогічно операціям з повернення вкладів.

17