Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Самостоятельні роботи ІДПЗК.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
132 Кб
Скачать

Тема 5. Держава і право Стародавнього Китаю

Семінарське заняття

План семінарського заняття

  1. Виникнення держави та її розвиток. Держава Шан (Інь).

  2. Держава Чжоу.

  3. Держава Цінь.

  4. Держава Хань.

  5. Основні риси права.

При підготовці до семінарського заняття необхідно засвоїти особливості формування класового суспільства і держави в Китаї. Необхідно дослідити причини зміни правлячих династій, характерні риси кожної із стародавніх китайських держав. Потрібно також звернути увагу на характерні риси китайського суспільства, на тривале збереження сільської общини і на причини її розпаду.

Розглядаючи правову систему Китаю потрібно дослідити різні течії в китайському праві і їх вплив на державне і суспільне життя країни.

Самостійна робота

  1. Адміністративний поділ Стародавнього Китаю.

  2. Історія виникнення великої Китайської стіни.

  3. Теракотова армія.

  4. Реформа Шань Яна.

  5. «Крига законів царства Вей».

Для захисту Китаю від набігів гунів, скотоводів – кочовиків, імператор почав будувати Велику Китайську стіну. За переказами, на будівництві працювало більше 2 мільйонів чоловік – воїнів, землепашців, військовополонених.

Стіна, довжина якої на сьогоднішній день складає 5 тисяч кілометрів, висотою 10 метрів і до 9 метрів шириною, достатньою для того, щоб нею змогла проїхати колісниця, будувалася у майже безлюдній території із складним, суворим кліматом.

Влітку 1974 року селяни з північної частини провінції Шенсі, неподалік від міста Сіань, копаючи криницю, наткнулися на уламки якихось теракотових фігур, що зображали воїнів у бойовому спорядженні. Ця знахідка відразу ж зацікавила археологів, які за деякий час розгорнули масштабні розвідувальні роботи на цій ділянці. Так і була знайдена знаменита китайська «Теракотова армія».

Знайдена армія «охороняла» гробницю легендарного китайського імператора Цинь Шихуанді, який жив у 259-210 роках до нашої ери. Частина знайденої знаменитої китайської «Теракотової армії» дивилася на Схід, оскільки саме в цій стороні світу знаходилися царства, розгромлені раніше імператором. Це були фігури лучників, вершників, піхотинців.

Шан Ян (390-338 р. до Р. X.) був головним радником цінського правителя Сяо Гуну. У 359-348 рр. до Р. X. він здійснив низку реформ, які відіграли значну роль у подоланні роздробленості та посиленні центральної влади. Унаслідок цих реформ уперше в історії Китаю узаконювалося право приватної власності на землю, офіційно дозволялася купівля-продаж земельних ділянок, стимулювалося землеробство, обмежувалося вільне ремісництво й торгівля, частина ремісників і дрібних торговців була перетворена на державних рабів, аристократів було позбавлено права спадкування адміністративних посад, запроваджувалася кругова порука з метою дотримання громадського порядку, заборонялася кровна помста, запроваджувалося правило доносів за злочини – за це нагорода, а хто не донесе чи переховає злочинця – зазнає смертної кари, земля була переділена залежно від кількості членів сім'ї, запроваджувались єдині міри та ін.