Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Текст Методички для ДР магістрів.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
775.68 Кб
Скачать

Наказ №1

«02» січня 2007р.

Про облікову політику та організацію

бухгалтерського обліку на підприємстві

у 2007р.

Згідно ЗУ «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні» від 16 липня 1999 року №996 ХIV, яким визначені правові принципи регулювання і організації ведення бухгалтерського обліку, і затверджених Національних стандартів бухгалтерського обліку, застосовуючи право самостійного визначення облікової політики підприємства

Наказую:

  1. Головному бухгалтеру

    1. Здійснювати ведення бухгалтерського обліку згідно принципам і методам, передбаченим Національними Положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку ( П(С) БО).

    2. Забезпечити впродовж 2007 року незмінність віддзеркалення господарських операцій і достовірну оцінку активів, зобов'язань і капіталу на основі П(С) БО, застосовуючи журнально – ордерну форму обліку.

    3. Організувати аналітичний облік руху товарно-матеріальних цінностей:

  • У бухгалтерії – з використанням ЕОМ в кількісно – сумовому виразі з щомісячним перенесенням оборотно-сальдових відомостей на паперові носії;

  • На складах - в картках складського обліку в кількісному виразі.

  1. Для складання фінансової звітності бухгалтерії:

2.1. Виробляти накопичення необхідної інформації у відомостях аналітичного обліку.

Продовження дод. К

2.2. Згідно П(С) БО №1 ведення бухгалтерського обліку і складання фінансових звітів (окрім звіту про рух грошових коштів) проводити за принципом нарахування і відповідності, відображаючи в облікових регістрах і звітах, доходи і витрати у момент виникнення, незалежно від дати надходження або сплати грошових коштів.

2.3. При складанні фінансових звітів визначити межу істотності рівної 1000грн.

  1. Затвердити класифікацію діяльності підприємства:

3.1. Основною операційною діяльністю вважати:

  • Виробництво готової продукції;

  • Реалізацію товарів.

3.2. Іншою реалізаційною діяльністю вважати:

  • Оренду активів;

  • Іншу реалізацію запасів;

  • Реалізацію валюти;

  • Курсові різниці від валютних операцій;

  • Інші доходи і витрати, передбачені відповідними П(С) БО.

3.3. Фінансовою і інвестиційною діяльністю вважати діяльність, визначену відповідно до діючих П(С) БО.

  1. Затвердити порядок ведення бухгалтерського обліку господарських операцій:

4.1. Облік руху грошових коштів.

4.1.1 Згідно П(С) БО № 4 за грошові кошти і їх еквіваленти у фінансовій звітності приймати грошові кошти на розрахункових рахунках, валютних рахівницях і в касі підприємства.

4.2. Облік основних засобів:

4.2.1 За основні засоби визнавати матеріальні активи, які міститися підприємством для використовування у виробництві або постачанні, для надання послуг, для здачі в оренду іншим особам або для адміністративних і інших цілей, і використовуватимуться, як очікується, впродовж більше одного року або одного операційного циклу.

Продовження дод.К

4.2.2 Для цілей бухгалтерського обліку основні засоби класифікувати по групах, визначених п. 5 П(С) БО 7.

4.2.3 Враховуючи специфіку роботи підприємства, переоцінку і зменшення корисності основних засобів здійснювати в міру необхідності, оформляючи окремим розпорядчим документом.

4.2.4 Придбані (створені) основні засоби зараховувати на баланс за первинною вартістю з урахуванням вимог п.п. 8-15 П(С) БО 7.

4.2.5 Вартістю одиниці основних засобів вважати суму зверху 500грн.

4.2.6 Нарахування амортизації основних засобів здійснювати з урахуванням норм і методів, передбачених ст. 8 ЗУ «Про оподаткування прибутку підприємств», в редакції від 22.07.97 р. № 287/ 97-ВР, із змінами і доповненнями.

4.2.7 Визначення предметів, що відносяться до категорії малоцінних необоротних матеріальних активів, здійснює комісія окремим розпорядчим документом у міру оприбутковування на склад. До категорії малоцінних необоротних матеріальних активів відносити малоцінні предмети терміном служби більше одного року і вартістю більше 500грн.

4.2.8 Амортизацію (знос) по малоцінних необоротних матеріальних активах здійснювати прямолінійним методом, з урахуванням терміну служби.

4.3 Облік нематеріальних активів:

4.3.1 Згідно П(С) БО 8 бухгалтерський облік нематеріальних активів вести по групах:

  • Право користування майном;

  • Право на знаки для товарів і послуг;

  • Право на об'єкти промислової власності;

  • Авторські і суміжні з ним права;

  • Інші нематеріальні активи.

4.3.2 Вартість нематеріальних активів формувати з урахуванням вимог п. 11-18 П(С) БО 8.

Продовження дод. К

4.3.3 Амортизацію нематеріальних активів нараховувати, використовуючи метод прямолінійного (рівномірного) нарахування.

4.3.4. При визначенні терміну корисного використовування нематеріальних активів враховувати терміни використовування подібних об'єктів, передбачуваний моральний знос, правові і інші обмеження.

4.3.5 На знов поступаючі види нематеріальних активів норми амортизації і терміни корисного використовування затверджувати окремим наказом.

4.4 Облік запасів.

4.4.1 За запаси визнавати активи, використовування яких, як очікується, принесе економічні вигоди. Запаси, які не приносять економічної вигоди, визнавати за неліквідні і списувати по бухгалтерському обліку, а при складанні фінансової звітності не відображати в балансі, а враховувати на позабалансовому рахунку 007.

4.4.2 Первинну вартість придбаних (одержаних) запасів за оплату визначати по собівартості відповідно до п. 9 П(С) БО 9.

4.4.3 Первинну вартість запасів, що виготовляються власними силами підприємства, визнавати межу собівартості їх виробництва відповідно до Типового положення по плануванню, обліку і акумуляції собівартості продукції (робіт, послуг) в промисловості, затвердженою Ухвалою КМУ від 26.04.96г № 473 і П(С) БО 16 «Витрати».

4.4.4. Первинну вартість запасів, придбаних шляхом обміну (часткового обміну, взаємозаліку) на неподібні запаси, визначати на рівні вартості переданих запасів, збільшених (зменшених) на суму грошових коштів або їх еквівалентів, яка передана (одержана) в процесі обміну.

4.4.5 Первинну вартість запасів, придбаних шляхом інших розрахунків, визначати відповідно до П(С) БО 9.

4.4.6 При відпустці запасів у виробництво, оцінку їх здійснювати по методу средньозваженої собівартості.

4.4.7 При реалізації і іншому вибутті запасів, оцінку їх визначати за ціною продажу.

Продовження дод. К

4.4.8 По МШП термін їх використовування встановлюється комісією, створеною на підприємстві розпорядженням керівника.

4.4.9 Вартість МШП терміном служби до одного року, переданих зі складу в експлуатацію виключати з складу активів (списувати з балансу) з подальшим веденням кількісного обліку таких предметів по місцях експлуатації і матеріально-відповідальних особах в перебігу терміну їх фактичного використовування.

4.5 Облік дебіторської заборгованості.

4.5.1 Дебіторську заборгованість визнавати за актив, якщо існує вірогідність отримання майбутніх економічних вигод і її суму можна достовірно визначити.

4.5.2 За поточну дебіторську заборгованість визнавати заборгованість, яка буде погашена в перебігу дванадцяти місяців з дати балансу.

4.5.3 За довгострокову дебіторську заборгованість визнавати заборгованість, яка не виникає в ході нормального операційного циклу, і яка буде погашена після дванадцяти місяців з дати балансу.

4.5.4 За безнадійну дебіторську заборгованість визнавати заборгованість, щодо якої існує упевненість про її неповернення боржником або по якій закінчився термін цехової давності.

4.5.5 Сумнівним боргом рахувати поточну дебіторську заборгованість за продукцію, товари, роботи і послуги, щодо якої існує невпевненість її погашення боржником.

4.5.6 Чистою реалізаційною вартістю дебіторської заборгованості вважати суму поточної дебіторської заборгованості за товари, роботи, послуги за вирахуванням резерву сумнівних боргів.

4.6 Зобов'язання.

4.6.1 Зобов'язання в обліку відображати тільки тоді, коли одержаний актив або коли підприємство укладає безвідмовну угоду придбати актив.

4.6.2. Формування інформації про зобов'язання і її розкриття у фінансовій звітності здійснювати відповідно до вимог П(С) БО 11 «Зобов'язання».

Продовження дод. К

4.6.3 Відстрочені податкові зобов'язання визнавати у випадку, якщо податкове зобов'язання по Декларації про прибуток підприємства менше податку на прибуток, визначеного згідно фінансового обліку.

4.7. Резервування засобів на забезпечення оплати відпусток, додаткове пенсійне забезпечення, інших витрат і платежів не здійснювати.

4.8 Облік доходів і витрат.

4.8.1 До складу доходів майбутніх періодів включати суми доходів, нарахованих впродовж поточного або попередніх звітних періодів, які будуть визначені в подальших звітних періодах.

4.8.2 До витрат майбутніх періодів відносити наперед оплачену орендну плату, суми за підписку і всі інші витрати, що відносяться до подальших звітних періодів.

4.8.3 Формування в бухгалтерському обліку інформації про доходи здійснювати відповідно до вимог П(С) БО 15 «Дохід».

4.8.4 Класифікацію витрат на виробництво виробляти згідно П(С) БО 16 «Витрати»

У виробничу собівартість включати:

  • Прямі витрати;

  • Накладні витрати (постійні і змінні).

Враховуючи специфіку роботи підприємства, всі накладні витрати вважати змінними і нормальну виробничу потужність визначати по фактичних об'ємах.

Облік попутної продукції і поворотних відходів оцінювати порядком, встановленим на підприємстві раніше.

4.8.5 Витрати, не пов'язані з операційною діяльністю, які не включаються в собівартість реалізованої продукції, є витратами звітного періоду.

4.8.6 Класифікацію адміністративних витрат і витрат на збут здійснювати згідно П(С) БО 16 «Витрати» і відповідно до Додатків №1 і 2 до справжнього наказу.

4.9 Облік фінансових інвестицій.

4.9.1 Облік фінансових інвестицій здійснювати у відповідності П(С) БО 12 «Фінансові інвестиції».

Продовження дод. К

4.10 Затвердити систему оплати праці згідно з колективною угодою підприємств

4.11 Встановити порядок ведення податкового обліку у вигляді накопичення даних про валові доходи і валові витрати на підставі первинних документів, що фіксують господарські операції на кожному робочому місці. Запису в системі рахунків бухгалтерського обліку не виробляти, а накопичувати дані в окремих таблицях, з подальшим використовуванням цих даних для складання податкової Декларації про прибуток, додатків до декларації і іншої податкової звітності.

4.12 Балансовий прибуток не менше 25% від статутного фонду в кінці звітного року направляти на створення страхового резервного фонду підприємства. Порядок використовування решти частини прибутку визначається правлінням.

4.13. При веденні бухгалтерського обліку і формуванні фінансової звітності по конкретних операціях, не відображених в справжньому наказі, керуватися ЗУ «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні» та Положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку.

4.14 Контроль за використанням справжнього наказу покласти на фінансового директора Левченко Н.В.

Додаток Л

«Затверджую»:

Керівник підприємства

Положення про бухгалтерську службу

  1. Загальні положення

  1. Бухгалтерія є самостійним структурним підрозділом підприємства, що підпорядковується головному бухгалтеру.

  2. В своїй діяльності бухгалтерія керується ЗУ «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність (затверджений наказом МФУ №996), який встановлює єдині методологічні основи бухгалтерського обліку та звітності на Україні.

Закон визначає порядок організації та ведення бухгалтерського обліку, складання та надання бухгалтерської звітності, а також взаємовідносини за цими питаннями підприємств з внутрішніми та зовнішніми споживачами бухгалтерської інформації, включаючи органи державного управління.

  1. Відповідальність за організацію бухгалтерського обліку несе керівник підприємства.

Керівник зобов’язаний створити необхідні умови для правильного ведення бухгалтерського обліку, забезпечити виконання всіма структурними підрозділами та службами, працівниками підприємства, що мають відношення до бухгалтерського обліку вимог головного бухгалтера або бухгалтера, що виконує його функції на підприємстві з питань оформлення та надання для обліку документів і даних..

  1. Завдання

  1. Організація бухгалтерського обліку фінансово – господарської діяльності підприємства.

  2. Здійснення контролю за збереженням власності, правильним використанням грошових коштів та матеріальних цінностей, дотриманням режиму економії та господарського розрахунку.

  3. Структура

Продовження дод. Л

  1. Структуру бухгалтерії затверджує керівник підприємства у відповідності з типовими структурами апарату управління та нормативами чисельності спеціалістів та службовців з урахуванням обсягу роботи та особливостей діяльності.

  2. До складу бухгалтерії входять підрозділи обліку основних засобів і нематеріальних активів, витрат на виробництво, розрахунків з оплати праці, виробничих запасів, податків, розрахунків.

4. Функції

  1. Підприємство зобов’язано вести бухгалтерський облік свого майна, зобов’язань та господарських операцій на основі натуральних вимірювачів в грошовому виражені шляхом суцільного, безперервного, документального та взаємопов’язаного їх відображення.

  2. Головними завданнями бухгалтерського обліку формування повної та достовірної інформації про господарські процеси та фінансові результати діяльності підприємства, то необхідна для оперативного керівництва та управління, а також для її використання інвесторами, постачальниками, покупцями, кредиторами, податковими та фінансовими органами, банками та іншими зацікавленими установами та особами.

  3. Забезпечення контролю за наявністю та рухом майна, використанням матеріальних, трудових та фінансових ресурсів у відповідності з затвердженими нормами, нормативами та кошторисом.

  4. Своєчасне попередження негативних явищ в фінансово-господарській діяльності, виявлення та мобілізація внутрішньогосподарських резервів.

  5. Підприємство самостійно встановлює організаційну форму бухгалтерської роботи; визначає в встановленому порядку форму та методи бухгалтерського обліку, а також технологію обробки облікової інформації; розробляє систему управлінського обліку, звітності та контролю; формує у встановленому порядку свою облікову політику з інших питань.

Продовження дод. Л

  1. Організація обліку матеріальних цінностей, основних засобів, грошових коштів, виконання кошторису витрат.

  2. Організація розрахунків з заробітної плати з робітниками та службовцями підприємства.

  3. Своєчасне нарахування та контроль своєчасності перерахування податків до бюджету, своєчасне погашення кредитів установ банків.

  4. Забезпечення документального відображення на рахунках бухгалтерського обліку операцій, пов’язаних з рухом грошових коштів, нарахуванням та перерахуванням податків до бюджетів.

  5. Здійснення контролю за своєчасним проведенням інвентаризації грошових коштів, ТМЦ та розрахункових операцій.

  6. Здійснення заходів щодо запобігання нестач, втрат та інших порушень та зловживань, забезпечення своєчасності оформлення матеріалів по нестачам, втратам, крадіжкам та іншими зловживаннями.

  7. Складання бухгалтерської звітності на підставі достовірних первинних документів та відповідних бухгалтерських записів. Річна бухгалтерська звітність є відкритою для зацікавлених користувачів: банків, інвесторів, кредиторів, покупців, постачальників та інших користувачів.

  8. Здійснення (разом з іншими службами) економічного аналізу фінансово-господарської діяльності підприємства за даними бухгалтерського обліку та звітності з метою виявлення внутрішньогосподарських резервів, ліквідації втрат та невиробничих витрат.

  9. Застосування затверджених в встановленому порядку типових форм облікової документації, чітке дотримання порядку оформлення цієї документації.

  10. Забезпечення чіткого дотримання касової та розрахункової дисципліни, правильне витрачання отриманих в установах банків коштів за призначенням, дотримання порядку виписування чеків та зберігання чекових книжок.

Продовження дод. Л

  1. Забезпечення зберігання бухгалтерських документів та бухгалтерського архіву в встановленому порядку.

  2. Здійснення контролю за: своєчасним стягненням дебіторської та погашенням кредиторської заборгованості; правильним витрачанням фонду оплати праці, нарахуванням та видачею всіх видів премій, заохочень, посадових окладів, кошторисів адміністративно-господарських та інших витрат, а також дотримання платіжної та фінансової дисципліни.

  3. обґрунтованим та законним списанням з бухгалтерського балансу нестач, втрат, дебіторської заборгованості та інших коштів; правильним та своєчасним проведенням та оформленням в встановленому порядку переоцінки товарно – матеріальних цінностей.

5. Взаємовідносини бухгалтерії з іншими підрозділами підприємства.

  1. З відділом головного інженера. Отримує: посвідчення про виконання замовлень, затверджені у встановленому порядку акти на списання обладнання та енергообладнання з балансу, затверджені у встановленому порядку акти на передачу або на продаж обладнання, акти не передачу обладнання з ремонту в експлуатацію. Надає: інформацію про витрати на утримання та ремонт обладнання, інформацію про наявність основних та обігових коштів у співставленні з нормою.

  2. З відділом головного технолога. Надає: дані про фактичні витрати матеріалів на одиницю виробів основного виробництва.

  3. З відділом матеріально-технічного забезпечення. Отримує відомість про понад нормовані матеріали: інвентаризаційні відомості матеріальних цінностей, розрахунки та інші дані для утримання з постачальників пені штрафів, а також заключення по претензіям: звітні дані про рух матеріалів та виробів та про їх залишки на кінець кожного місяця.

Надає: рахунки для акцепту: дані про матеріали в дорозі: дані про рух матеріалів та комплектуючих виробів:т інформацію про неоплачені рахунки з в казанням причин;

Продовження дод. Л

норми витрат на телефонні, телеграфні та витрати на відрядження: звітні дані про вартість матеріалів.

  1. З планово-економічним відділом. Отримує: річні, квартальні та місячні плани виробництва. Надає: звіти про випуск продукції: матеріали про стан незавершеного виробництва; інші дані, необхідні для аналізу та планування.

  2. з відділом організації праці та заробітної плати.

Отримує: затверджені положення про преміювання робітників з фонду оплати праці, матеріальної допомоги та соціальних пільг. Надає: дані про фактично нараховану зарплату по категоріям працівників та структурним підрозділам; дані про використання матеріальної допомоги та соціальних пільг.

  1. З відділом капітального будівництва. Отримує: щомісячно баланс по капітальним вкладенням: списки капітальних робіт та копії довідок про наявність фінансування. Надає: оформлені довідки про наявність фінансування.

  2. Зі всіма відділами.

Отримує: звіти про рух основних матеріалів; звіти виконання плану робіт та послуг; звіти про стан незавершеного виробництва: необхідні для бухгалтерського обліку та контролю документи, накази, розпорядження, а також договори, кошториси, норми.

  1. З відділом збуту.

Надає: Дані про залишки готової продукції: порівняльні відомості з результатами інвентаризації, дані про неплатоспроможність окремих замовників: повідомлення про застосування санкції до працівників та замовників.

  1. З юридичним відділом.

Отримує: результати розглянутих цивільних та карних справ. Надає: дані про факти крадіжок та утримань дебіторської заборгованості.

6. Права.

  1. Вимагати від підрозділів підприємства надання даних, що необхідні для здійснення роботи бухгалтерії.

Продовження дод. Л

  1. Підписувати бухгалтерські звіти та баланси підприємства, статистичні звіти про виконання планів по найважливішим показникам виробничо-господарської діяльності підприємства, документи, що є основою для прийняття та видачі грошей матеріальних та інших цінностей, а також кредитні та розрахункові зобов’язання підприємства. Вказані документи без підпису головного бухгалтера або його замісника вважаються недійсними.

  2. Розглядати та фіксувати угоди, укладені підприємством, накази про встановлення та зміну умов оплати праці та преміювання, про прийняття, звільнення та переміщення МВО на підприємстві, про списання цінностей.

  3. Не виконувати та не оформлювати документи по операціям, які порушують діюче законодавство та встановлений порядок прийняття. Оприбуткування та витрачання грошових коштів, обладнання, матеріальних та інших цінностей.

  4. Надавати керівництву підприємства пропозиції про штрафування осіб, які допустили неякісне оформлення та складання документа, несвоєчасну передачу їх для відображення на рахунках бухгалтерського обліку та звітності.

  5. Здійснювати зв'язок з іншими організаціями з питань, що входять в компетенцію бухгалтерії.

  6. Вказівки бухгалтерії у межах функцій, що передбачені даним Положенням, є обов’язковими до виконання підрозділами підприємства.

7. Відповідальність.

  1. Всю повноту відповідальності за якість та своєчасність виконання, покладених даним Положенням на бухгалтерію задач та функцій несе головний бухгалтер.

  2. Ступінь відповідальності інших робітників встановлюється посадовими інструкціями.

Головний бухгалтер Хоменко О.В.

Додаток М

__________________________ ____________________________

(найменування підприємства, організації, установи) (директор, інша посадова особа уповноважена затверджувати посадову інструкцію)

_________________________

(підпис) (розшифровка підпису)

ПОСАДОВА ІНСТРУКЦІЯ

бухгалтера

І. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

  1. Бухгалтер відноситься до категорії фахівців, приймається і звільняється з роботи наказом директора підприємства за представленням .

  2. На посаду бухгалтера І категорії призначається особа, що має вищу професійну (економічну) освіту та стаж роботи на посаді бухгалтера II категорії не менше 3 років; на посаду бухгалтера II категорії - особа, що має вищу професійну (економічну) освіту, без пред'явлення вимог до стажу роботи, або середня професійна (економічна) освіта та стаж роботи на посаді бухгалтера не менше 3 років; на посаду бухгалтера - особа, що має середню професійну (економічну) освіту, без пред'явлення вимог до стажу роботи, або спеціальну підготовку по встановленій програмі та стаж роботи по обліку та контролю не менше 3 років.

  3. Б ухгалтер підпорядковується

( головному бухгалтеру підприємства, іншій посадовій особі) 1.4. У своїй діяльності бухгалтер керується:

=> законодавчими та нормативними документами, що регулюють питання бухгалтерського обліку та звітності;

=> методичними матеріалами, що стосуються відповідних питань;

=> статутом підприємства;

=> правилами трудового розпорядку;

=> наказами та розпорядженнями директора підприємства (безпосереднього керівника);

Продовження дод. М

=> діючою посадовою інструкцією.

1.5. Бухгалтер повинен знати:

=> законодавчі акти, постанови, розпорядження, накази, керівні, методичні та нормативні матеріали з організації бухгалтерського обліку майна, зобов'язань і господарських операцій та складання звітності;

=> форми та методи бухгалтерського обліку на підприємстві;

=> план та кореспонденцію рахунків;

=> організацію документообігу по ділянках бухгалтерського обліку;

=> порядок документального оформлення та відображення на рахунках бухгалтерського обліку операцій, пов'язаних з рухом основних засобів, товарно-матеріальних цінностей та грошових коштів;

=> методику економічного аналізу фінансово-господарської діяльності підприємства;

=> правила експлуатації обчислювальної техніки;

=> економіку, організацію праці та управління;

=> ринкові методи господарювання;

=> законодавство про працю;

=> правила та норми охорони праці.

1.6. При відсутності бухгалтера його обов'язки виконує у встановленому порядку заступник, що призначається, який несе повну відповідальність за їх належне виконання.