Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
moyi_GOSI.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
1.25 Mб
Скачать
  1. Розглянути вплив галузей промисловості на літосферу.

Особливо небезпечними джерелами забруднення ґрунту є промислові підприємства (у твердих і рідких промислових відходах постійно присутні ті речовини, які здатні спричиняти токсичний вплив на живі організми та їх угруповання: у відходах металургійної промисловості наявні солі кольорових та важких металів; машинобудівна промисловість засмічує довкілля ціанідами, сполуками арсену, берилію; при виробництві пластмас та штучних волокон утворюються відходи бензолу та фенолу; метанол, фенол, скипидар; кубові залишки - харак­терні відходи целюлозно-паперової промисловості), теплоенергетика (окрім утворення значних кількостей шлаків при спалюванні кам'яного вугілля в атмосферу потрапляє багато сажі, оксидів сірки, які у кінці-кінців надходять у ґрунт), сільське господарство (мінеральні добрива, пестици­ди, хімічні засоби захисту рослин є джерелами забруднення ґрунту важ­кими металами (свинець, ртуть, цинк, манган); накопичення важких металів у ґрунті зумовлює зміни його складу і властивостей), транспорт (при роботі двигунів внутрішнього згорання інтенсивно виділяються оксиди азоту, свинець, вуглеводні та інші речовини, які осідають на поверхні ґрунту або поглинаються рослинами. Крім того, під час руху автомобільного транспорту на трасах залишаються бензин, мастила, бруд із вмістом токсичних речовин, - все це дощовими потоками змивається в навколишні ґрунти).

Самоочищення ґрунтів практично не відбувається, або відбувається дуже повільно. Токсичні речовини накопичуються, що сприяє поступовим змінам хімічного складу ґрунту, порушенню єдності геохімічного середовища та живих організмів. З ґрунту токсичні речовини можуть надходити до орган­ізму рослин, тварин та людей і викликати небажані наслідки.

У ґрунтах накопичуються метали, наприклад, залізо, ртуть, свинець, мідь тощо. Ртуть потрапляє у грунт з пестицидами та промисловими відходами. Значні кількості свинцю викидаються у атмосфері з вихлопними газами автомобілів. У кінцевому результаті сполуки свинцю з опадами потрапля­ють у ґрунти і водойми. Підвищений вміст цих металів у ґрунтах веде до уповільненого росту рослин та зниження врожайності.

Багато пестицидів, що використовуються, мають акумулятивні властивості. Серед пестицидів найнебезпечнішими є стійкі хлорорганічні сполуки (ДДТ, ГХБ, ГХЦГ), які можуть зберігатися у ґрунтах протягом багатьох років, і навіть малі їх концентрації можуть стати небезпечними для життя. У невеликих кількостях пестициди пригнічують імунну систему організму, а у більш високих - мають вираженні мутагенні і канцерогенні властивості. Потрапляючи в організм людини, пестициди можуть не тільки викликати швидкий ріст злоякісних новоутворень, але й вражати організм генетично, що становить серйозну небезпеку для здоров'я майбутніх поколінь.

Надмірне використання мінеральних добрив викликає у деяких районах і небажане підкислення ґрунту. Негативними екологічними наслідками надмірного використання мінеральних добрив є евтрофікація водойм, яка виникає при змиві з ґрунту надлишок нітрогену, фосфору та інших елементів.

На зрошуваних ґрунтах може виникнути небезпека засолення ґрунтів внаслідок неправильного поливу, що є згубним для рослин.

До інтенсивного забруднення ґрунтів призводять сміття і відходи виробництва. Унаслідок збільшення кількості відходів великі площі земель зайняті звалищами, золо відвалами, хвостосховищами тощо, які інтенсивно забруднюють ґрунт, а їхня здатність до самоочищення обмежена.

Значної шкоди нормальному функціонування ґрунтів завдають газодимові викиди промислових підприємств. Ґрунти мають здатність накопичувати дуже небезпечні для здоров'я людини забруднюючі речовини.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]