Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
10_informatsiyni_tekhnologiyi.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
89.09 Кб
Скачать

5. Сучасні інформаційні технології в організації

Таким чином, наявність великої кількості видів інформа­ції, різноманітність її джерел потребують застосування нових інформаційних технологій. Інформаційні технології в організації — це способи і мето­ди отримання, передачі, опрацювання, збері­гання, накопичення, поширення інформації, необхідної для здійснення управління організацією.

За допомогою інформаційних технологій здійснюють автома­тизацію рутинних операцій управління, підготовку аналітичної інформації для прийняття управлінських рішень. В сучасних умовах інформаційні технології використовуються у процесі реалізації всіх інструментів управління ор­ганізацією. Зокрема, ефективність кадро­вого менеджменту підвищує комп’ютерне тестування, що застосовується під час добору кадрів та їх подальшої атестації.

Під впливом інформаційних технологій відбуваються зміни в організації і техніці управління за такими напрямами:

1) змінюються організація та техніка інформаційного забезпечення керівника. Особливого значення набуває масове впровадження міні- і мікрокомп’ютері.

2) здійснюється автоматизація окремих функцій керівника. Зросла кількість ефективних автоматизованих сис­тем, що охоплюють виробництво, господарську діяльність, ор­ганізаційно-технологічні процеси. Велика частина роботи при складанні планів передається комп’ютеру. Удосконалюються системи контролю, що дають можливість виявити відхилення від запланованого рівня та причини виникнення таких відхилень.

3) змінюються засоби комунікації. Особливого значення набуває система телекомунікацій, яка дає можливість проведення заочних нарад, телеконферен­цій (учасники яких можуть знаходитися один від одного на значних відстанях), оперативної передачі інформації.

У системах під­вищення кваліфікації, що діють в організаціях, формується набір методів навчання роботі з новими інформаційними технологіями, який передбачає використан­ня спеціальних навчальних програм. Крім того проводяться заняття через систему телекомуні­кацій (аналіз ситуацій, ділові ігри, дискусії) з метою мотивації саморозвитку керівників та фахівців.

Інноваційним засобом реалізації інформаційних техноло­гій в організації є Інтернет. Ця технологія з величезною швид­кістю виходить на ринок корпоративних систем різного рівня. З розвитком інформаційних технологій і розширенням сфери використання мережі «Інтернет» зростає її вплив на управління компаніями. Інтернет сприяє ефективному просуванню позичальників та інвесторів на глобальні ринки.

Кожна компанія має можливість створити свій сайт в мережі Інтернет. Якщо раніше ефективність інформаційних технологій вимірювалася прискоренням ділових зв'язків і процесів прийняття рішень, то тепер робота з сайтами відкриває нові можливості по багатьом напрямкам діяльності компанії, таким як: відстеження статистики відвідувань сайту; створення мультимедійного іміджу компанії, створення бази даних постачальників і замовників; здійснення електронних платежів; створення центру реагування на запити клієнтів; здійснення різноманітних методів оплати продукції та послуг.

Використання цих можливостей формує нові моделі ведення бізнесу. Під електронним бізнесом маються на увазі будь-які форми угод, які проводяться за допомогою інформаційних мереж. Він проникає у всі сфери ділової активності. Це стало можливим завдяки безготівковій електронній оплаті товарів і послуг.

Інформаційні мережі створюють реальні передумови для формування низки нових принципів управління:

- кожен співробітник повинен мати доступ до будь-якої ін­формації про організацію, до знань будь-якого співробітника організації;

- цілісність організації підтримується за рахунок створен­ня мережі команд;

- створюються умови для форму­вання віртуальних ланок, члени яких можуть знаходитися в різних географічних точках.

Використання інформаційних технологій, мережі Інтернет, незліченних комп’ютерних програм не тільки дає змогу оперативно отримувати інформа­цію та ухвалювати рішення, але і зумовлює багато докорінних організаційних змін. Скорочується бюрократичний апарат. З Інтернетом пов’язана реальна дифузія знань, їх доступність у будь-якому куточку землі. Істотно збільшують­ся темпи зростання продуктивності фізичної та розумової пра­ці.

Економічний і управлінський потенціал ор­ганізації залежить від здатності менеджерів контролювати ін­формацію, маніпулювати нею, зорієнтовувати персонал на найбільш ефективне використання ресурсів.

Організація може використовувати такі сучасні інформаційні технології: гіпертекстові технології (робота з велики­ми об’єктами інформації), графіку (наукова візуалізація даних з метою де­монстраційного представлення наукових та комерційних ре­зультатів у вигляді гафіків, діаграм), телекомунікаційні методи доступу, структурні й об’єктно-орієнтовані технології, мультимедіа (інтерактивна система, що забезпечує ро­боту з текстами, нерухомими та рухомими зображеннями, анімаційною комп’ютерною графікою, мовою та високоякісним звуком).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]