Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція3.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
37.69 Кб
Скачать

3. Узгодження програми робіт

Кабінет Міністрів України ухвалою зобов'язала міністерства, відомства і центральні установи погоджувати з управлінням гідрометеорологічної служби плани і програми робіт у області метеорології, гідрології, аерології, агрометеорології і ін., причому при виконанні цих робіт слід керуватися відповідними методичними вказівками Гідрометслужби.

Узгодження програм і реєстрацію польових робіт (постів, експедиційних підрозділів і т. п.) і дозвіл на їх відкриття і закриття проводять центральне і територіальні управління гідрометеорологічної служби.

По гідрології, наприклад, повинні передаватися матеріали спостережень по річках за:

- рівнем води;

- стоком води і наносів;

- температурою води;

- льодовими явищами;

- товщиною льоду і снігу на льоду;

- гідрохімічним складом води;

- випаровуванням з водної поверхні і т.п. При цьому період спостережень повинен бути не менше одного гідрологічного періоду (весняної повені, літньої межені, літньо-осінніх дощових паводків, осіннього, зимового).

По озерах і водосховищах (за наявності спостережень не менше одного періоду - літнього або зимового) повинні передаватися матеріали спостережень за:

- рівнем води;

- температурою води;

- товщиною льоду і снігу;

- хвилюванням;

- течіями;

- переформовуванням берегів і ложа (замулювання);

- метеорологічними елементами над озером, водосховищем.

По болотах (за період не менше одного сезону) повинні передаватися матеріали спостережень за:

- рівнем води;

- стоком води;

- температурою торф'яного покладу;

- випаровуванням, промерзанням, відтаванням боліт;

- заввишки сніжного покриву.

Крім того, слід передавати матеріали спостережень за лавиною, льодовиками, сніжним покривом в горах, селевими потоками (незалежно від періоду спостережень), включаючи одиничні описи окремої лавини і селевих потоків.

4. Облік основ водного законодавства і закон про охорону природи

Основи водного законодавства містять фундаментальне положення про єдиний державний водний фонд, який втілює собою об'єкт права виняткової державної власності на води в Україні.

Законодавство встановило єдине поняття - водний об'єкт. Водний об'єкт - це річка, озеро, море, льодовик, підземний водоносний горизонт. Сукупність водних об'єктів на території України є ЀводиЀ.

Закон говорить про державну власність на води, а не на воду.

При плануванні і проведенні водно-технічних досліджень необхідно враховувати, що при проектуванні будівництва і введенні в експлуатацію нових і реконструйованих підприємств, споруд і інших об'єктів повинне забезпечуватися раціональне використання вод і повинні передбачатися заходи, що забезпечують охорону вод від забруднення і засмічення, а також від виснаження.

При виробництві дослідницьких робіт слід строго дотримуватися порядку, при якому виключаються необґрунтовані потрави сільськогосподарських культур, вирубки лісу, виникнення пожеж, загибель диких тварин і птахів. Правильно складений на підставі дослідницьких матеріалів прогноз зміни природних умов в результаті будівництва гідроспоруди сприятиме збереженню навколишнього середовища відповідно до закону України про охорону природи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]