Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція3.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
37.69 Кб
Скачать

13

Лекція 3

Тема: організація вишукувань

1. Структура вишукувань та основні документи.

2. Врахування природних умов.

3. Необхідні погодження програм робіт.

4. Врахування основ водного законодавства і закон про охорону природи.

5. Підготовка науково-технічного звіту (НТЗ)

1. Структура вишукувань та основні документи.

У складі кожної проектно-вишукувальної організації є центральний апарат (відділ, сектор, група і т. д.), організуючий і керівний всіма видами досліджень, необхідних для даних проектів.

Центральний відділ досліджень, як правило, знаходиться разом з керівництвом проектної організації. У структурі відділу досліджень при значних об'ємах робіт і великому числі об'єктів можуть бути підвідділи (сектори, групи, бюро і т.п.).

Для виконання дослідницьких робіт на місцях організовуються польові підрозділи - експедиції, партії, загони. Склад експедиції визначається виглядом, об'ємом, методами і термінами виробництва робіт.

Способи виробництва дослідницьких робіт, оснащення експедицій інструментами і устаткуванням встановлюються залежно від об'єму і видів виконаних робіт з урахуванням природних умов району, застосування найбільш продуктивних методів і нової техніки і з неодмінною умовою забезпечення безпеки і охорони праці.

Підставою для виробництва досліджень служить ряд документів, головними з яких є:

1) технічне завдання;

2) програма робіт;

3) кошторис;

4) проект виробництва робіт;

5) документи узгоджень і реєстрації робіт.

Форми і порядок складання технічної, планової і фінансово-матеріальної звітності експедиціями, партіями і загонами регламентуються положеннями, заснованими на виконанні вимог нормативних документів.

Слід мати на увазі, що з метою дотримання встановлених норм і правил виробництва тих або інших видів дослідницьких робіт необхідно проводити цілий ряд узгоджень, наприклад дослідницькі роботи на території міст (селищ) можна вести лише за наявності дозволів, що видаються в установленому порядку головними архітекторами або виконкомами Рад народних депутатів. Топографо-геодезичні і аерофотокосмічні роботи за межами міських територій проводять тільки з дозволу органів.

При необхідності виробництва досліджень річок на території промислового підприємства, а також поблизу ліній електропередачі і зв'язку, в смузі відчуження, на судноплавному фарватері і т.п. потрібна попередня згода зацікавлених сторін.

Для водно-технічних досліджень особливо важливо одержати дозвіл на їх провадження з боку територіального управління Гідрометслужби.

Планування, організація і виробництво водно-технічних досліджень повинні вестися при строгому дотриманні основ земельного і водного законодавства і ЀЗакону про охорону природиЀ, маючи на увазі отримання таких дослідницьких матеріалів, які повинні сприяти розробці проектів гідротехнічних і інших споруд, не вносячи скільки-небудь істотних змін в природні умови навколишнього середовища.

Технічне завдання

Однією з головних умов, що значною мірою зумовлюють повноту, якість і вартість досліджень, зокрема інженерно-гідрологічних, є чітко і ясно сформульоване технічне завдання, на підставі якого і повинні бути складені програми, кошториси і проекти виробництва дослідницьких робіт. Технічне завдання повинне повністю орієнтувати дослідника в тих питаннях, які треба вирішити для обґрунтування проекту.

Технічне завдання видається головним інженером проекту для даної стадії проекту, після узгодження із зацікавленими інстанціями (наприклад, головним інженером досліджень, головним інженером філіалу і т. п.), і повинно конкретно визначати цілі і завдання досліджень для забезпечення проектування, а також тривалість робіт і терміни видачі документації.

Зразковий зміст технічного завдання наступний (стосовно інженерно-гідрологічних робіт):

1) найменування об'єкту і стадії проектування, а також тривалість проектування і досліджень;

2) короткий зміст питань водогосподарського комплексу, що розглядаються в проекті (енергетика, водопостачання, зрошування, рибне господарство, перекидання стоку, судноплавство, лісосплав і т. п.);

3) короткий опис (залежно від даної стадії проектування) схеми використання водного об'єкту, варіантів розташування створів споруд і компоновка споруди, зокрема тимчасових споруд, черговість їх будівництва, основних параметрів проектованих гідровузлів, районів виклинювання підпору і т. п.;

4) виписка пунктів з рішень відповідних органів по попередній стадії проектування, що відносяться до досліджень і вимагають продовження або організації дослідницьких робіт;

5) гідрологічні завдання, що виникають при проектуванні і їх цільове призначення (стічні і гідравлічні характеристики в створах споруд, зокрема рівні води і розподіл витрат по протоках і по заплаві, проточність у водосховище, стік наносів, переформовування русла і ледотермічний режим в період будівництва і експлуатації гідровузла);

6) спеціальні вимоги, що пред'являються до рішення окремих гідрологічних задач (склад води, дані для дорожніх переходів через водотоки і т. д.);

7) для стадії робочого проектування вказівка необхідної гідрометеорологічної інформації для будівництва і інших організацій (водний транспорт і ін.);

8) терміни представлення попередніх матеріалів досліджень, розрахункових гідрологічних характеристик, технічних звітів і гідрологічних записок.

До технічного завдання повинна бути прикладена складена на основі, гідрографії, схема розташування всіх створів споруд, а також схема компоновки основних і тимчасових споруд, що роблять вплив на гідрологічний режим річки і дорожні переходи через водотоки. Вказані схеми використовуються при складанні проекту гідрологічних досліджень для розміщення гідрометеорологічної мережі районів гідрологічних робіт.

Програма

Зміст програми повинен обґрунтувати необхідність виконання комплексу робіт, що забезпечують рішення питань, поставлених технічним завданням.

Програма інженерно-гідрологічних досліджень включає:

1) коротку физико-географічну характеристику району робіт;

2) гідрологічну і метеорологічну вивчену;

3) склад і об'єм гідрологічних досліджень і метеорологічних спостережень (додається зведена відомість об'ємів робіт і схема розташування гідрометричних пунктів, оглядова і в районі споруд). Цей розділ програми є основним робочим документом, тому по складанню його рекомендується наступний план:

а) верхній б'єф, інженерне завдання, склад, об'єм і терміни робіт, методи і способи виконання робіт, умови виконання робіт (категорії складності і т. п.);

б) район споруди (зміст стосовно п. а);

в) нижній б'єф (зміст стосовно пункту а);

4) камеральні роботи.

Проект виробництва польових робіт

Зразкова організаційна побудова польових робіт для всіх видів досліджень може бути наступною:

а) отримання в місцевих адміністративних органах дозволу на виробництво польових робіт з правом проходу по засіваючих ділянках, по лісових чагарниках і з правом рубки просіки-візірки;

б) узгодження з місцевими адміністративними і іншими організаціями ділянки робіт або напряму трас;

в) виявлення на місцях і вивчення документів, що відносяться до ділянок робіт і будівництва (плани, відомості про місцеві матеріали, піщані, баластні кар'єри і т. п.);

г) забезпечення партії продовольством, організація (у разі потреби) постачальницьких баз і транспорту, дозвіл житлових і інших питань побутового характеру;

д) організація польового робочого транспорту і робочої бригади;

е) рекогносцирувальний обхід (об'їзд) ділянки робіт;

ж) закріплення вибраних напрямів трас і їх варіантів для подальших польових робіт;

з) забезпечення в безлісих районах лісоматеріалами для виготовлення пікетних кілочків, реперів і т.п.

Основна мета складання проекту виробництва робіт полягає в тому, щоб дати керівництву експедиції або партії перед початком робіт оформлені технічні вказівки з викладом мети робіт, конкретних завдань відносно об'ємів окремих видів робіт, термінів їх виконання, рекомендованої методики і вартості.

Основним документом для складання кошторисів, що визначає склад і об'єм дослідницьких робіт, є їх програма. Тому при складанні програми украй важливо найменування видів робіт і їх фізичних вимірників давати такими ж, якими вони дані в ЀЗбірці цін на проектні і дослідницькі роботи для будівництва, ч. 1. Ціни на дослідницькі роботиЀ.

Контроль, інспекція і приймання робіт

Якість дослідницьких робіт значною мірою залежить від своєчасних і кваліфікованих контролю і інспекції робіт.

Систематичний контроль безпосередньо в полі або при камеральній обробці проводить начальник експедиції (або уповноважена їм особа). Перевірку необхідно робити у присутності виконроба даного виду робіт. Результати контролю з оцінкою роботи і вказівки на виробництво робіт надалі заносяться в спеціальний журнал.

Особливо відповідальним буває приймання всіх зібраних в процесі досліджень матеріалів. При цьому слід твердо засвоїти, що тільки на місці можуть бути усунені відмічені дефекти. Окрім керівництва експедиції, перевірку польових робіт проводять також спеціальні інспектора, експедиції, що не є членами.

При інспекції дається конкретна оцінка якості робіт, указуються виявлені помилки і порядок їх виправлення.

Всі результати інспекції фіксуються в актах. Після закінчення польових робіт все репера або інші знаки повинні бути передані по акту на зберігання місцевим органам влади.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]