Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Elementi_Delphi_for_stud.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
339.97 Кб
Скачать

Компоненти і палітра компонентів

Палітра компонентів – це каталог, що складається з візуальних і невізуальних компонентів. Компонент – це структурна одиниця Delphi. Основу ООП в Delphi складає набір компонентів, який дозволяє Delphi за допомогою компонентів використовувати безліч можливостей, властивих Windows.

Вікно форми – це вікно Windows. Весь робочий простір вікна – це робоча область, розмічена сіткою для зручності розташування на ній компонентів з Палітри компонентів. Сама форма також є компонентом. Нова форма, яка створюється при завантаженні Delphi або при створенні нового проекту, є головною формою додатку.

Палітра компонентів розташована в правій частині головного вікна і має вид багатосторінкового блокнота, де на кожній сторінці розміщений набір піктограм її компонентів. Активізувати групу компонентів необхідної сторінки треба клацанням миші на її закладці.

Для додавання якого-небудь компонента у Вікно форми треба вибрати його піктограму на панелі компонентів, клацнути на ньому лівою кнопкою миші, а потім можливі два варіанти дій:

- якщо треба точно позиціонувати компонент, треба підвести курсор миші в потрібне місце Вікна форми і клацнути лівою кнопкою миші один раз; лівий верхній кут компоненту співпаде при цьому з положенням кінця стрілки курсора миші;

- якщо треба помістити компонент в центр Вікна форми, використовується подвійне клацання на піктограмі.

Структура коду модуля

Натисніть клавішу F12 для проглядання коду програми. Можна відмітити, що у вікні коду програми на вкладці Unit1 вже існує деякий код, сформований Delphi. Цей код виглядає таким чином:

unit Unit1;

interface  // розділ інтерфейсу

{ Тут знаходяться описи процедур і функцій модуля, які можуть використовуватися іншими модулями}

{ Список модулів, що підключаються}

Uses Windows,Messages,SysUtils,Variants,Classes,Graphics,Controls,Forms,Dialogs;

type // розділ оголошення типів

  TForm1 = class(TForm)

  private // Закритий розділ класу

  { Private declarations }

  Сюди можуть поміщатися оголошення змінних, функцій і процедур, що включаються в клас форми, але не доступних для інших модулів}

   public// Відкритий розділ класу

    Public declarations }

  { Сюди можуть поміщатися оголошення змінних, функцій і процедур, що включаються в клас форми і доступних для інших модулів}

  end;

var  // розділ оголошення змінних

  { Тут знаходяться оголошення глобальних змінних модуля, які можуть використовуватися процедурами і функціями модуля }

  Form1: TForm1;

implementation // розділ реалізації

  { Тут знаходяться описи (текст) процедур і функцій модуля. Сюди можуть поміщатися стрічки uses, оголошення типів, констант, змінних, до яких не буде доступу з інших модулів. Тут же повинні бути реалізації всіх оголошених в розділі interface функцій і процедур, а також можуть бути реалізації будь-яких додаткових, не оголошених раніше функцій і процедур}

{$R *.dfm}

end.

Модуль складається з послідовності розділів. Кожен розділ починається ключовим словом і триває до початку наступного розділу. Модуль починається з ключового слова unit, після якого пишеться ім'я модуля. Воно співпадає з ім'ям файлу, в яким ви зберегли свій модуль. За умовчанням ім'ям першого модуля є Unit1, для другого Unit2 – і т.д.

Текст модуля складається з двох основних розділів: interface відкритий інтерфейс модуля, і implementation реалізація модуля. Все, що поміщається безпосередньо в розділ interface (типи, змінні, константи, функції, процедури), може бути використане іншими модулями програми. Все, що поміщається в розділ implementation − внутрішня справа модуля. Зовнішні модулі не можуть бачити типи, змінні, константи, функції і процедури, розміщені в розділі реалізації.

У розділі interface після слова uses, що містить список бібліотечних модулів, що підключаються, ви можете бачити оголошення класу вашої форми, підготовлене Delphi. Ім'я класу вашої форми − TForm1. У клас включені ті об'єкти які розміщені на формі

У класі передбачено також два розділи: private закритий розділ класу, і public відкритий розділ класу. Те, що ви або Delphi оголосите в розділі public, буде доступне для інших класів і модулів. Те, що оголошене в розділі private, доступно тільки в межах даного модуля.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]