Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семінар 8.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
96.77 Кб
Скачать

8.5. Міжнародні розрахунки і банківське обслуговування зовнішньоекономічної діяльності

Нарахування пені за порушення термінів здійснення розрахунків:

,

де СП – сума пені;

Кдн – кількість днів прострочення оплати за експортовану продукцію;

Рп – розмір пені за 1 день.

Виручка резидентiв у iноземнiй валютi пiдлягає зарахуванню на їх валютнi рахунки в уповноважених банках у термiни виплати заборгованостей, зазначенi в контрактах, але не пiзнiше 90 кален­дар­них днiв з дати митного оформлення (виписки вивiзної вантажної митної декларацiї) продукцiї, що експортується, а в разi експорту робiт (послуг), прав iнтелектуальної власностi – з моменту пiдпи­сан­ня акта або iншого документа, що засвiдчує виконання робiт, надання послуг, експорт прав iнтелектуальної власностi. Перевищення зазначеного термiну потребує iндивiдуальної лiцензiї Нацiонального банку України.

Виручка резидентiв в iноземнiй валютi за експорт фар­ма­цевтичної продукцiї вiтчизняного виробництва (коди ТН ЗЕД 30.0130.06) пiдлягає зарахуванню на їх валютнi рахунки в уповноважених банках у строки виплати заборгованостей, зазначенi в контрактах, але не пiзнiше 180 календарних днiв з дати митного оформлення (виписки вивiзної вантажної митної декларацiї) фармацевтичної продукцiї, що експортується. Перевищення зазначеного строку потребує iндивiдуальної лiцензiї Нацiонального банку України.

Порушення резидентами передбачених термiнiв тягне за собою стягнення пенi за кожний день прострочення у розмiрi 0,3% вiд суми неодержаної виручки (митної вартостi недопоставленої продукцiї) в iноземнiй валютi, перерахованої у грошову одиницю України за валютним курсом Нацiонального банку України на день виникнення заборгованостi.