Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пособ_пр занят мантехн-укр.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
492.03 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ

ЗАПОРІЗЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ МЕДИЧНИЙ

УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра дерматовенерології та косметології з курсом ФПО

Методичний посібник

для проведення практичних занять по маніпуляційній

техніці для студентів фармацевтичного факультету

спеціальності

7.110202 - технологія парфумерно-косметичних засобів

Запоріжжя 2008 р.

Навчально-методичний посібник затверджено

Центральною методичною радою ЗДМУ

Протокол № 5 від 24.05.2007 р.

Укладачі:

Рецензенти:

д.мед.н., професор Стець В.Р.

д.мед.н., професор Сиволап В.В.

ЗМІСТ

Тема

Стор.

Пояснювальна записка

4

№1

Предмет і завдання курсу. Медичні заклади і організація їх роботи. Особиста гігієна хворого. Живлення хворих.

6

№2

Асептика і антисептика

10

№3

Виконання лікарських призначень, маніпуляційна техніка.

14

№4

Техніка накладення пов'язок (Десмургія).

18

№5

Спостереження і догляд за хворими з порушеннями функції органів травлення

21

№6

Маніпуляційна техніка пологів. Маніпуляційна техніка зупинки кровотеч. Техніка накладення джгута і здавлюючих пов'язок. Маніпуляційна техніка при геморагічному шоці.

24

№7

Маніпуляційна техніка термінальних станів. Маніпуляційна техніка при втопленні і задушенні.

28

№8

Маніпуляційна техніка при опіках, електротравмі і відмороженнях.

31

№9

Маніпуляційна техніка при черепномозковій травмі, вивихах і переломах, травматичному шоці.

34

№10

Маніпуляційна техніка при гострих отруєннях.

38

№11

Маніпуляційна техніка при гострих хірургічних станах.

41

№12

Маніпуляційна техніка невідкладних терапевтичних станів.

44

№13

Спостереження і особливості маніпуляційної техніки по догляду за дітьми.

47

№14

Спостереження і особливості маніпуляційної техніки по догляду за геронтологічними хворими.

50

№15

Спостереження і особливості маніпуляційної техніки за хворими з інфекційними хворобами. Маніпуляційна техніка профілактики інфекційних хвороб.

53

№16

Спостереження і особливості маніпуляційної техніки за пацієнтами із захворюваннями нервової системи і з пошкодженнями опорно-рухового апарату.

56

№17

Спостереження і особливості маніпуляційної техніки за хворими з порушенням функцій нирок і сечовивідної системи.

59

№18

Підсумкове заняття. Захист реферату. Диференційований залік.

62

Список літератури

63

Пояснювальна записка

У основі діяльності фахівця за фахом «Технологія парфюмерно-косметичних засобів» повинна бути їх готовність завжди уміти проводити загальний догляд за хворими, володіти маніпуляційною технікою і надавати першу допомогу пострадавшим і хворим.

Курс “Маніпуляційна техніка” є важливим етапом в підготовці студентів для вивчення надання допомоги пострадавшим і проведення лабораторної діагностики.

Правильно організований догляд за хворими доповнює лікування і сприяє швидкому одужанню пацієнтів. Фахівець, який здійснює догляд, є першим помічником лікаря. Він винен точно і акуратно виконувати всі його призначення, старанно спостерігати за загальним станом хворого і володіти достатніми знаннями, щоб виконувати прості маніпуляції і уважно відноситися до лікарських розпоряджень. Це допомагає попередити ускладнення, а також полегшити страждання хворого.

Важливим етапом оволодіння курсом маніпуляційної техніки є застосування на практиці знань по асептиці і антисептиці в умовах лікувально-діагностичних закладів, аптек, лабораторій і інших медустанов.

Знання правил накладення пов'язок і техніки введення лікарських засобів, проведення зондування шлунку і 12-палої кишки, постановка клізм - необхідний набір навиків для студентів за фахом «Технологія парфюмерно-косметичних засобів».

Вивчення маніпуляційної техніки пологів і зупинки кровотечі дозволяє фахівцеві надавати допомогу в екстрених ситуаціях. Студент повинен знати методи зупинки кровотечі і маніпуляційну техніку накладення джгута і здавлюючих пов'язок.

Маніпуляційна техніка термінальних станів, потерпілих при втопленні, задушенні, електротравмах, опіках і відмороженнях необхідна для надання допомозі в екстремальних ситуаціях.

Вивчення маніпуляційної техніки при черепномозковій травмі, вивихах і переломах, травматичному шоці дає можливість надати допомогу пострадавшим при різних ситуаціях.

Догляд за хворим – складна і відповідальна справа, заснована на глибоких знаннях і відпрацьованих навиках. Всі маніпуляції, призначені лікарем, необхідно виконувати своєчасно і якісно, неквапливо, упевнено і спокійно.

Маніпуляційна техніка при гострих хірургічних станах, невідкладних терапевтичних станах і гострих отруєннях сприяє своєчасному наданню допомозі населенню.

Особливості маніпуляційної техніки і догляду за дітьми і за геронтологічними хворими необхідно для забезпечення догляду як в лікувально- профілактичних установах, так і в побуті.

Особливості маніпуляційної техніки у пацієнтів з патологією ендокринної системи, з інфекційними хворобами, із захворюваннями шкіри і порушенням функцій нирок і сечовивідної системи дозволяє надавати ефективну допомогу відповідним хворим.

Передбачена учбовим планом 108 годин для вивчення курсу “Маніпуляційна техніка” на 3 курсі дозволяє досконало засвоїти основні правила догляду за хворими, оволодіти маніпуляційною технікою і основними практичними навиками з метою надання допомозі пострадавшим і хворим з невідкладними станами.