Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фортифікація і маскування Теми 6,7,8,9.doc
Скачиваний:
116
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
337.41 Кб
Скачать

2.Маскувальні властивості місцевості, їх використання і поліпшення.

Маскувальні властивості місцевості визначаються кількістю і якістю природних масок, які є на ній і плямистих ділянок фону.

По маскувальним властивостям місцевість поділяється на:

  • відкриту;

  • напівзакриту;

  • закриту.

До відкритої відноситься місцевість, на якій закритий простір складає менше 25 % всієї площі.

До напівзакритої відноситься місцевість, на якій закритий простір складає близько 50 % всієї площі.

До закритої відноситься місцевість, на якій закритий простір складає більше 50 % всієї площі.

При маскуванні військ і об’єктів, рішуче значення має вміле використання маскувальних – сховуючих і видових властивостей місцевості.

Ефект схову залежить від наявності природних масок, які мають достатню висоту і площу та дозволяють розміщувати об’єкти всередині масок (в лісі під кронами, в будівлях) або за ними (зворотні схили висот, паркани, будівлі).

Сховуючими називаються такі властивості місцевості, які дякуючи наявності природних масок дозволяють приховувати війська і військові об’єкти без застосування штучних масок.

Приховуючі властивості місцевості характеризуються наявністю природних масок, до яких відносяться:

  • рослинність(ліси, трава, кущі)

  • нерівності рельєфу

  • будівлі всіх видів

Видовими називаються такі властивості місцевості, які дозволяють при правильному використанні її в деякій мірі зменшувати помітність військ. Видові властивості місцевості можуть різко зменшувати помітність військових об’єктів, в зв’язку з наявністю контрасту між окремими ділянками місцевості і об’єктами.

Видові властивості місцевості визначаються: кольором місцевості, наявністю на ній різного виду плям і рябих кущів.

Велике значення для маскування пересування військ, непомітного зайняття районів має грамотне використання умов обмеженої видимості – нічна темнота, туман, низька хмарність, опади.

На відкритій місцевості для зменшення помітності техніки і споруд від повітряної розвідки оптичними способами доцільно вибирати плямисті ділянки місцевості. В цьому випадку машини, які мають захисне зелене фарбування, розміщують на темних плямах, а інженерні споруди, які виділяються звичайно світлими брустверами і відсипками, на плямах голого грунту.

Умови обмеженої видимості заважають розвідці візуальним спостереженням, фотографуванням, телевізійними засобами.

Тумани скорочують дальність видимості вдень і вночі. Наприклад, коли повітря прозоре, світло фар вночі видно з відстані 15 – 20 км. При слабкому тумані ця відстань скорочується до 1,5 км, при щільному тумані – 0,2 км. Щільні тумани непрозорі як для видимого так і для ближнього інфрачервоного випромінювання, тому спостереження з допомогою приладів нічного бачення в щільному тумані неможливе.

Дощ, снігопад та інші опади заважають вести розвідку не тільки візуальним спостереженням але й радіолокаційними станціями.

З метою поліпшення маскувальних властивостей місцевості для полегшення або зменшення помітності розміщених на ній військ і військових об’єктів, а також зміни характеру місцевості застосовується штучне роз плямування поверхні землі.

Поліпшення маскувальних властивостей місцевості штучним роз плямуванням поверхні землі застосовується в тих випадках, коли місцевість має одноманітний фон з бідним рисунком.

В цих умовах застосовуються штучні плями, які повторюють обрис об’єкта або маски(одноколірні), і плями довільної форми (одноколірні і двоколірні). Плями можуть покривати райони або вузькі полосни місцевості (шириною до 50 м кожна), які прилягають до шляхів руху військ з однієї чи двох сторін. Колір плям може бути різним, але яскравість плям повинна бути більш-менш яскравості фону на стільки, щоб коефіцієнт контрасту був не менше 94. В цьому випадку велика кількість плям створює рябіють фону, яка ускладнить виявлення і розпізнавання з повітря маскувальних об’єктів.

При розміщенні військ на штучно розплямованій місцевості на кожний об’єкт який сховується (автомобіль, танк) відводиться окрема пляма і лише лінійні об’єкти, які мають велику протяжність (траншеї, ходи сполучення), займають декілька плям. При маскуванні таких об’єктів як танки, автомобілі плями влаштовуються групами. Кількість плям в групі повинна перевищувати кількість об’єктів які знаходяться в 2-3 рази.

При маскуванні пересування військ по відкритій місцевості плями створюються вздовж маршрутів і примикають до дороги або колонного шляху. Кількість плям рівна 20 – 30 на 1 км шляху.

Плями різної форми застосовуються для маскувального розміщення на них різних військових об’єктів як в укриттях, так і поза ними. Плями ці роблять одно- і двоколірні.

Розміри одноколірних плям можуть коливатись від:

  • ширина 5 – 15 м;

  • довжина 15 – 25 м.

Форма двоколірних складних плям може бути сама різноманітна, а розміри коливаються в межах 15 – 30 м.

Техніка штучного розплямування місцевості

Штучне розплямування місцевості досягається наступними способами:

Зняття грунту – доцільно застосовувати на місцевості, де верхній рослинний шар грунту різко відрізняється по коліру від навколишнього трав’яного покриву.

Гораням землі – застосовують у випадках, коли потрібно розплямувати вузьку полосу місцевості вздовж дороги, а також при влаштуванні плям, імітуючих посівні площі або місцеві предмети, які мають велику протяжність (канави, рови).

Викошування трави – може застосовуватись у всіх випадках обробки місцевості з ціллю маскування і проводиться при наявності високої трави.

Розрихлення снігу – застосовується при розплямуванні місцевості зимою для маскування різного роду слідів і витоптаностей особливо добре помітних на снігу, і для поліпшення маскувальних властивостей масок-перекрить, які встановлюються посеред плям з розрихленим сніжним покровом.

Присипкою і накидом грунтів і різних матеріалів – застосовують у всіх випадках розплямовування місцевості в цілях маскування.

Зпалюванням різних горючих матеріалів – при штучному розплямовуванні місцевості застосовується для отримання темних плям.

Фарбування поверхні грунту – застосовується при розплямуванні поверхні землі переважно після розорення і зняття грунту вздовж доріг.

Вирубкою дерев і кущів – застосовуються для того, щоб знищити демаскуюче значення вирубок, які проводяться при організації оборони в лісі, для розміщення крупних об’єктів, складів і баз з під’їздними і внутрішніми шляхами – просіками.

Вибуховий спосіб розплямування– застосовується при поліпшенні маскувальних властивостей місцевості.