Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема№1,2.doc
Скачиваний:
140
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
2.09 Mб
Скачать

2. Влаштування окопу на відділення. Призначення траншей і ходів сполученім, їх профілі, розміщення їх на

місцевості.

Окоп складається із рову передніх і тильних брустверів, чарунок для автоматників і гранатометників, основних і запасних майданчиків для ручного кулемету, чарунки для командира відділення, окоп для бойової машини піхоти або БТР, укриття для особового складу (щілина), ніши дня бойових і господарських запасів. Протяжність окопу (позиції відділення) 100 м. Відстань до основної позиції БМП, БТР від рову - до 50м.

Існує два способи відривання окопу на відділення:

1. Вручну:

піхотною лопатою при безпосередньому зіткненні з противником;

саперною лопатою, коли не існує зіткнення з противником.

2. Засобами механізації:

- БТМ-3, ПЗМ-2, ТМК, ТМК-2 з наступним дообладнанням шанцевим інструментом.

Послідовність обладнання окопу на відділення:

  • Влаштування окопів для стрільби лежачи, маскування БМП (БТР) під фон місцевості табельними засобами і місцевими матеріалами.

  • 3аглиблення окопів до 1 . 1 м, влаштування групових окопів, початок відривання окопів для БМП (БТР).

  • Сполучення одиночних і групових окопів ходом сполучення глибиною 0,6 м в окоп на відділення і обладнання його запасними чарунками і площадками для стрілецької зброї, закінчення відривання окопу для БМП (БТР).

  • 3аглиблення окопу на відділення до 1,1 м, влаштування перекритої щілини (бліндажу), бійниць, ніш для боєприпасів, відривання і маскування місцевими матеріалами запасного окопу для БМП (БТР).

На влаштування окопу піхотною лопатою потрібно 200-300 люд. год., саперною лопатою 100-150 люд/год.

При подальшому дообладнанню окопу на відділення влаштовується:

- пристрій для виходу з окопу;

- відхоже місце;

- водозабірні (водопоглинаючі) колодязі і водовідвідні канави;

- одяг крутості в слабких грунтах.

Окоп на відділення розташовується на місцевості по можливості так, щоб він не спостерігався противником і разом з цим забезпечив можливість ведення вогню на всіх підступах перед позицією відділення і на флангах, на підходах до загородження і можливість спостереження за ними.

Розміщення окопу, траншеї повинно забезпечувати обстріл розміщеної попереду місцевості на дистанцію 400 м. Окоп, траншея розташовані на передньому і оберненому схилах висот. На передньому скаті зручним місцем с бойовий гребінь. При розташуванні окопу, траншеї в підошві скату забезпечується добра настильність вогню, але затрудняється скриши зв'язок з тилом. При розташуванні в районі топографічного гребеню, ускладнюється обстріл підступів із-за великої кількості ділянок місцевості, що не прострілюються. На оберненому скаті траншеї потрібно відривати на відстані не менше 200-300 м від топографічного гребеню.

Траншеї і ходи сполучення можуть бути основного і повного профілю.

Передній бруствер насипається по переду окопу в бік стрільби, служить в якості упору для автомату або карабіну. Висота його робиться такою, щоб місцевість, яка лежить перед окопом добре спостерігалась і прострілювалась автоматним і кулеметним вогнем із окопу (в середньому 40-60 см). Зовнішня крутизна переднього брустверу повинна бути, як можна похилою, щоб забезпечувати обтікання насипу від ударної хвилі ядерного вибуху і добра маскування на місцевості. Щоб бруствер не обсипався, внутрішня його крутість закріплюється дерном, та іншими матеріалами.

Назва і основні розміри траншеї, окопу (ходів сполучення).

Тильний бруствер насипається позаду окопу, забезпечує захист особового складу від осколків вибухової хвилі при підриві мінометної міни, снаряду позаду окопу. Висота (40-60 см), товщина 180 - 200 см. Берма - уступ між (переднім бруствером) тильним бруствером і ровом. Вона служить для запобіганню прилеглих внутрішніх схилів від обсипання і обвалів під тиском брустверу і крім того використовується

для упору ліктів при стрільбі, дня швидкого вискакування із окопу, для складання гранат і магазинів з патронами. Берма робиться шириною 20 -30 см.

Похилість окопу - стінки рову. В окопі розрізняють передню і тильну стінки. Похилість характеризується нахилом, який залежить від грунту. Похилі схили більш стійкі при вибуху, як звичайних, так і ядерних засобів ураження. Більш повний захист забезпечує рів окопу глибиною 150 см, але похилість окопу повинна бути 110 см.

Вони влаштовуються ломаного креслення в плані з довжиною фасів (прямолінійних ділянок) 40-50 м при відритті траншейними машинами і 20-30 м при відритті вручну.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]