Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФОСЕЗ лк1 11 03 12.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
262.66 Кб
Скачать

3 Концептуальна схема (електро)зв’язку [1, с. 8-12]

Під системою електрозв'язку розуміють сукупність технічних засобів і середовища поширення сигналів, що забезпечують передавання повідомлень від джерела до споживача (або споживачів).

У будь-якій системі електрозв'язку мають бути пристрої, що здійснюють перетворення:

  • на передавальному кінці: інформація  повідомлення  сигнал;

  • на приймальному кінці: сигнал  повідомлення  інформація.

Крім того, у процесі передавання сигнал зазнає й інших перетворень, багато з яких є типовими, обов'язковими для різних систем зв'язку, незалежно від їх призначення та характеру повідомлень. Охарактеризуємо ці процеси та їх основні риси стосовно до узагальненої структурної схеми системи електрозв'язку, яку зображено на рис. 1.1.

Рис. 1.1.Узагальнена структурна схема системи електрозв'язку

3.1. Джерело і одержувач повідомлення. Поняття інформації і повідомлення

  1. Інформація у широкому значенні (від латинського informatio – роз'яснення, висловлювання) – це нові відомості (тобто новини) про оточуючий нас світ, які ми одерзісуємо в результаті взаємодії з ним. Інформація – одна з важливих категорій природознавства нарівні з речовиною, енергією, полем.

Можна виділити три основні види інформації в суспільстві: особисту, спеціальну та масову:

  • особиста інформація торкається тих чи інших аспектів особистого життя людини;

  • до спеціальної інформації належить науково-технічна, ділова, виробнича, економічна та ін.;

  • масова інформація призначена для великої групи людей і розповсюджується засобами масової інформації: газети, журнали, радіо, телебачення.

Інформація в будь-якій формі є об'єктом зберігання, передавання та перетворення. У теорії та техніці зв'язку в першу чергу цікавляться властивостями інформації при її передаванні і під інформацією розуміють сукупність відомостей про явища, випадки, факти, які раніше не були відомі споживачу, тобто є для нього новинами.

3.2. Передавач

Структурна схема .ЕЛ.сигнал який ми маемо після перетворювача назвемо первинним сигналом.

Первинні сигнали, як правило, не можна безпосередньо передавати лінією зв'язку. І не тому, що вони часто малого рівня. Більш суттєвою є та обставина, що первинні сигнали низькочастотні, а в лінії зв'язку, як правило, ефективно поширюються високочастотні коливання. Для погодження первинних сигналів з лінією зв'язку використовується пристрій, який називають передавачем. У ньому здійснюється перетворення первинних сигналів в(t) у сигнали, зручні для передавання в лінії зв'язку (за формою, потужністю, частотою і т.д.).

Форма, потужність,частота –це параметри сигналу

Одиниці виміру ----Вт, Гц

У найпростішому випадку передавач може бути підсилювачем первинних сигналів або тільки фільтром, який обмежує смугу частот сигналу. У більшості випадків передавач – генератор переносника (носія), модулятор і підсилювач. Процес модуляції полягає в керуванні параметрами переносника первинним сигналом в(t). На виході передавача одержуємо модульований сигнал s(b, t). Модульовані сигнали найчастіше використовуються в електрозв'язку.

3.3. Приймач

З назви та місця включення в структурній схемі на рис. 1.1 випливає, що цей пристрій виконує приймання сигналу з лінії і відновлює первинний сигнал. Але поняття "приймання" досить широке, тому що відновлення первинного сигналу в приймачі здійснюється із суміші сигналу і завади. Тому одна з головних функцій приймача – виділення первинного сигналу та боротьба із завадами.