Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практична робота 0.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
198.66 Кб
Скачать

Провідник (Explorer)

Г оловним інструментом по роботі з файловою системою ОС Wіndows є програма Провідник, що забезпечує легке в користуванні ієрархічне представлення всіх ресурсів системи. З його допомогою легко керувати файлами, дисками, папками (каталогами), мережевими ресурсами та периферійними пристроями. Запустити її на виконання можна багатьма способами, наприклад:

1. Пуск-> Программы -> Стандартные ->Проводник.

2. Два рази клацнути по піктограмі «Мой компьютер», яка знаходиться на Робочому столі.

1.1.9. Стандартні програми Wіndows

ОС Wіndows включає багато стандартних програм. Основні з них:

  • Clіpboard (Буфер обміну) – програма, призначена для організації обміну інформацією між різними програмами Wіndows.

  • Paіnt – графічний редактор. Надає користувачеві весь стандартний набір засобів для роботи з кольоровими зображеннями: вирізання фрагментів різної форми, забарвлення, введення тексту, стирання зображення, зміна фону, малювання прямих та кривих ліній різної товщини, замкнених контурів тощо. Працює з графічними форматами РСХ і ВМР.

  • WordPad – текстовий редактор. Дозволяє редагувати, обробляти та форматувати тексти, вставляти зображення з Clіpboard, роздруковувати тексти на принтері тощо.

  • Chat – комунікаційна програма, що забезпечує спілкування з колегами по мережі в реальному часі.

  • Calсulator – електронний калькулятор. Калькулятор має два режими роботи: звичайний, призначений для найпростіших обчислень, та інженерний, котрий забезпечує доступ до багатьох математичних (у тому числі і статистичних) функцій.

  • Розділ Служебные – засоби стиснення даних, програми обслуговування диска та засоби спостереження за продуктивністю системи.

WordPad є одним із текстових редакторів, який дозволяє створювати, редагувати та форматувати тексти. Взагалі текстові редактори можна розділити на такі групи:

  1. примітивні текстові редактори, призначені для набору невеликого і нескладного тексту, внесення невеликих змін в існуючий документ, без можливостей форматування (наприклад, Блокнот);

  2. редактори з простими можливостями форматування тексту, наприклад, WordPad;

  3. редактори з великими можливостями форматування (їх називають також текстовими процесорами), орієнтовані на роботу з документами офісного типу – статтями, звітами тощо, наприклад, Word;

  4. редактори, орієнтовані на роботу з текстами програм.

WordPad відноситься до другого типу редакторів.

Paіnt - растровий графічний редактор, за допомогою якого можна створювати прості або складні малюнки. Ці малюнки можна робити чорно-білими або кольоровими і зберігати у вигляді файлів. Створені малюнки можна виводити на друк, використовувати як фон робочого столу або вставляти в інші документи. Графічний редактор Paіnt використовується для роботи з растровими малюнками формату JPG, GІF або BMP. Малюнок, створений у Paіnt, можна вставити в інший документ або використовувати як фоновий малюнок робочого столу.

В цілому графічні редактори можна розділити на дві категорії:

  • растрові редактори;

  • векторні редактори.

У растрових редакторах графічний об'єкт представлений у вигляді комбінації точок (растрів), що мають свою яскравість та колір. Такий підхід ефективний, коли графічне зображення має багато кольорів, і інформація про колір елементів набагато важливіша за інформацію про їх форму. Це характерно для фотографічних та поліграфічних зображень. Растрові редактори, наприклад, Adobe PhotoShop, Paіnt, застосовують для обробки зображень, створення фотоефектів і художніх композицій,

Векторні редактори відрізняються способом представлення даних про зображення. Об'єктом є не точка, а лінія. Кожна лінія розглядається, як математична крива 3-го порядку і представляється формулою. Таке представлення компактніше за растрове, дані займають менше місця, побудова об'єкта супроводжується підрахунком параметрів кривої і координат екранного зображення, і відповідно, потребує більш продуктивних обчислювальних систем. Векторні редактори, наприклад, CorelDraw, Adobe Іllustrator, іироко застосовуються у рекламі, оформленні обкладинок поліграфічних видань.

Фірми-виробники програмного забезпечення пропонують велику кількість зручних і потужних програм для MS Wіndows. Як приклади можна навести такі продукти, як Mіcrosoft Offіce, графічні програми типу CorelDraw та Adobe PhotoShop, бухгалтерські системи, тощо.