Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СМ дод 4-5 внутр_серед.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
59.64 Кб
Скачать

Стратегічне оцінювання активів організації

І. Сутність активів.

Діючі організації накопичують матеріальні та нематеріальні активи, якими вони можуть скористатись при реалізації своїх стратегій.

До матеріальних активів відносяться грошові кошти, обладнання і підприємства, будівлі і працівники; до нематеріальних - знання і набір навиків та вмінь окремих співробітників та їх груп, відносини із зовнішніми структурами - продавцями, каналами і кінцевими споживачами« сприйняття організації та її продукції іншими людьми.

Активи дають можливість створювати і нарощувати бізнес-процеси, тобто формувати роботи, процедури і види діяльності.

Об'єднуючи капітал, працівників, підприємства та обладнання, знання, сприйняття зовнішніх структур та відношення з ними с с дине ціле, щ0 дозволяє створювати і нарощувати операційні процеси - розробку нової продукції, управління ланцюгом поставок, відносинами зі споживачем, утримуванням та мотивуванням персоналу, придбання нових технологій, їх розміщення і застосування у власних цілях.

Слід зазначити, щою формування операційних процесів можна інтегрувати в укріплені (з точки зору макросередовиша) або розбити на підпроцеси. Все залежить від того, для яких цілей нам потрібний аналіз.

Операційні процеси впливають на сукупність окремих активів, їх так звану спеціалізацію. Приклад: 1) процес розробки нової продукції приводить до отримання нових знань про споживацькі запити, про зміни ринку і технологічні розробки. Наприклад, реалізація прогреми «Алакон» та висадка на Місяць, яка коштувала 26 млн. дол., дала для промисловості біля 1 млн. нових технологічних розробок. 2) процес управління ланцюгом поставок може привести до створення різноманітних відносин з постачальниками і продавцями, створення нових виробничих структур і технологій, новим знанням про внутрішню логістику і канали розподілу.

Показником, наскільки організація добре здійснює операційні процеси або її здатності щось робити, є так звані топ-характеристики. Наприклад, з точки зору виробництва нової продукції аналізується чи може компанія випускати або модернізувати продукцію щорічно чи 1 раз в 2-3 роки. Для фірм це є дуже важливим. Адже випуск нової продукції щорічно дає можливість впевнено конкурувати на ринку.

  1. Класифікація активів організації.

Кожна організація, щоб займатись управлінням і використанням активів мусить їх класифікувати, тобто поділити їх на категорії, класи і типи (див. таблицю). Розгляд класів активів вимагає одночасно конкретного і творчого підходів. Наприклад, розглядаючи знання менеджери можуть використовувати знання про різні зовнішні структури (споживачів, постачальників, канали постачання, конкурентів. Громадськість, органи влади). Вони також можуть розглядати знання про тренди, зразки окремих зовнішніх сфер: демографії, відпочинку, соціальних цінностей, технології, законодавство, економіку.

Якщо говорити про конкурентів, то знанням тут виступають типи стратегій, які вони використовують.

Таким чином, аналізуючи категорії, класи, типи активів, менеджери визначають приорітети, що будуть визначати поведінку компанії на ринку. На сьогоднішньому ринку матеріальні активи не є визначальними в тому, щоб втримати споживача. Визначальними є активи, пов’язані із сприйняттям компанії споживачами, та активи пов’язані із знанням цих споживачів.

Нематеріальні активи допомагають матеріальним генерувати вартість. Наприклад, знання компанії про зміни смаків споживачів дозволяє їй адаптувати виробничі технології, сировину, компоненти, і розробляти і пропонувати необхідні види продукції з належними функціональними характеристиками за відповідну ціну.

Категорії

Класи

Типи

Фінансові

1

Зобов’язання

Капітал

Ліквідність

Типи зобов'язань:

  • За джерелами

  • Коротко-, середньо- та довготермінові

1 -

Кадрові

Персонал Навики та вміння

Чисельність персоналу за функціями

Різновидності навиків і вмінь

Фізичні

і

Підприємство

Обладнання

Поставки

Запаси

Готова продукція

Типи підприємства Технологічні процеси Продукція

Знання

і

і

Про зовнішні структури Про процеси/системи Про явища/цілі

Знання про споживачів:

  • Про їх розміщення

  • Про типи купівельної поведінки

  • Критерії покупок

Політичні (відносини)

Формальні відносини із зовнішніми структурами неформальні відносини із зовнішніми структурами

Відносини з каналами розподілу

Внутрішнє партнерство Трансакції

Сприйняття

Сприйняття зовнішніх структур

Сприйняття:

  • Споживачів

  • Продукції компанії

  • Готовності компанії відповідати за дії конкурентів

Організаційні

Системи

Структура

Культура

Процеси ухвалення рішень

Типи систем:

  • Інформаційна

  • Закупівельна

  • контрольна

3. Ідентифікація активів організації

Активи повинні бути тісно пов’язані із стратегією. Для цього організація повинна вміти:

  • ідентифікувати активи;

визначати необхідні активи для реалізації стратегії; ідентифікувати та оцінити основні атрибути існуючих і потрібних

активів;