Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Індивідуалка - Міжнародна економіка.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
267.29 Кб
Скачать

2). Які можливі наслідки для фінансового сектору світової економіки за умови дефолту Греції?

На думку експертів, неконтрольований дефолт за держзобов'язаннями Греції може обійтися єврозоні більш ніж в 1 трлн євро, а також призвести до необхідності звернення урядів Іспанії та Італії до міжнародних кредиторів за фінансовою допомогою, передає Reuters з посиланням на конфіденційну доповідь IIF, що опинилася в його розпорядженні.

"Неконтрольований дефолт Греції спричинить дуже серйозні наслідки. Складно підсумувати всі ці умовні зобов'язання з якоюсь точністю, незважаючи на те що нескладно зрозуміти, що сума перевищить 1 трильйон євро", - йдеться в документі, який, як зазначає Reuters, був поширений серед членів IIF 18 лютого.

За підрахунками інституту, при неконтрольованому дефолті значні втрати понесе і Європейський Центробанк, який також є великим кредитором обтяженої боргами країни. У документі вказується, що на його балансі перебувають зобов'язання уряду Греції на суму 177 млрд євро.

Крім того, такий поворот подій призведе до необхідності істотної підтримки для Іспанії та Італії, вартість якої складе близько 350 млрд євро, відзначається також в доповіді IIF, передає РИА "Новости".

Греції може знадобитися новий пакет фінансової підтримки обсягом до 50 млрд євро до 2015 року, писав раніше німецький журнал Spiegel Online.

Єврокомісія, Європейський Центробанк і Міжнародний валютний фонд схвалили вже два пакети кредитів для порятунку Греції від дефолту. Так, в травні 2010 року країни єврозони і МВФ виділили Греції кредити на 110 млрд євро, з яких понад 70 млрд було виплачено. А в лютому 2012 року на зміну першому пакету прийшов другий, обсягом в 130 млрд євро, разом з 100-мільярдною програмою списання боргу, що знаходиться на руках приватних інвесторів.

Раніше агентство S&P знизило рейтинг Греції до SD - "вибіркового дефолту". Це рішення було пов'язане з програмою обміну грецьких облігацій, що знаходяться на руках приватних інвесторів (PSI). Дана програма передбачає введення так званої норми колективної дії, яка дозволяє Греції нав'язати обмін меншості кредиторів, якщо кваліфікована більшість добровільно погодиться на реструктуризацію.