Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦЗ ПЗ.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
191.43 Кб
Скачать

23 У чому полягає радіологічний та хімічний захист

Радіаційний і хімічний захист – виявлення та оцінка осередків радіаційного та хімічного забруднення, організація і здійснення дозиметричного і хімічного контролю, розроблення та запровадження типових режимів протирадіаційного захисту, забезпечення населення засобами індивідуального захисту, організація та проведення спеціальної та санітарної обробки.

24. Дайте визначення Єдиної державної системи цивільного захисту населення і територій (єсцз)

Ця система створена у 1998 році з метою своєчасного та найскорішого проведення роботи, яка пов¢язана із запобіганням і реагуванням на НС. Вона входить до ЦЗН України як підсистема і виконує частину її функцій.

ЄДСНС - це центральні та місцеві органи виконавчої влади, виконавчі органи влади, державні підприємства, установи і організації з відповідними силами і засобами, які здійснюють нагляд за забезпеченням техногенної та природної безпеки, організовують проведення робіт із запобігання НС техногенного та природного походження і реагування у разі їх виникнення з метою захисту населення і довкілля, зменшення матеріальних втрат.

25. Дайте визначення підсистем єсцз

До єдиної системи цивільного захисту входять територіальні і функціональні підсистеми (рис. 5.1). Територіальні підсистеми створюються в Автономній Республіці Крим (АРК), областях, містах Києві та Севастополі, функціональні – в міністерствах і відомствах.

Кожна підсистема має чотири рівні: загальнодержавний, регіональний, місцевий та об’єктовий). До складу підсистеми входять:

– органи управління ЄСЦЗ;

– сили і засоби;

– резерви матеріальних та фінансових ресурсів;

– системи зв’язку, оповіщення та інформаційного забезпечення.

29. Назвіть режими функціонування єсцз. Хто їх встановлює?

Режими функціонування ЄДСНС:

- повсякденної діяльності. При нормальній виробничо-промисловій, радіаційній, хімічній, біологічній обстановці проводяться планові засідання. Виконується планова робота (навчання і т. п.);

- підвищеної готовності. Вводиться при погіршенні обстановки.

В цьому режимі підвищується готовність для реагування на можливі НС;

- діяльності у надзвичайній ситуації. Вводиться при виникненні НС або його реальній загрозі. В цьому режимі сили та засоби вирушають в зону НС, де виконують роботу з її ліквідації;

- діяльності у надзвичайному стані. Цей режим запроваджується у порядку, визначеному Конституцією України та Законом України “Про надзвичайний стан.”

Режим надзвичайного стану спрямований на забезпечення безпеки громадян у разі стихійного лиха, аварій і катастроф, епідемій та епізоотій, а також на захист прав і свобод громадян, конституційного ладу у разі масових порушень правопорядку або спроби захоплення державної влади чи зміни конституційного ладу України через насильство.

Надзвичайний стан вводять по всій території України або в окремих регіонах постановою Верховної Ради України з негайним повідомленням Президента України або Указом Президента, який підлягає затвердженню Верховною Радою України.

- Режим воєнного стану встановлюється в умовах воєнних дій; порядок підпорядкування ЄС ЦЗ військовому командуванню визначається відповідно до Закону України «Про правовий режим воєнного стану»

30. Які заходи здійснюються органами управління ЄСЦЗ в режимі повсякденного функціонування

При нормальній виробничо-промисловій, радіаційній, хімічній, біологічній обстановці проводяться планові засідання. Виконується планова робота (навчання і т. п.);

31. Які заходи здійснюються органами управління ЄСЦЗ в режимі підвищенної готовності

Вводиться при погіршенні обстановки. В цьому режимі підвищується готовність для реагування на можливі НС;

32. Які заходи здійснюються органами управління ЄСЦЗ в режимі надзвичайної ситуації

Вводиться при виникненні НС або його реальній загрозі. В цьому режимі сили та засоби вирушають в зону НС, де виконують роботу з її ліквідації;

33. Назвіть органи загального та безпосереднього керівництва ЄСЦЗ

Загальне керівництво ЄСЦЗ здійснює Кабінет міністрів України. Начальником ЦЗ України є Прем’єр-міністр України.

Безпосереднє керівництво діяльністю ЄСЦЗ покладається на спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади з питань ЦЗ – Міністерство з питань надзвичайних ситуацій. Керівник цього органу є заступником начальника ЦЗ України.

34. Назвіть органи загального та безпосереднього керівництва територіальних підсистем ЄСЦЗ.

Керівництво територіальними підсистемами ЄСЦЗ здійснюють органи виконавчої влади в АРК, областях, містах Києві та Севастополі. Начальниками територіальних підсистем ЄСЦЗ є Голова Ради міністрів АРК та голови держадміністрацій, а їх заступниками – керівники територіальних органів МНС (головних управлінь МНС).

35. Назвіть сили цивільного захисту центрального підпорядкування.

оперативно-рятувальна служба ЦЗ;

спеціальні(воєнізовані) і спеціалізовані аварійно-рятувальні формування та їх підрозділи;

аварійно-відновлювальні служби;

авіаційні та піротехнічні підрозділи;

формування особливого періоду;

підрозділи забезпечення та матеріальних резервів та ін.

36. Назвіть сили цивільного захисту регіонального та місцевого підпорядкування.

аварійно-рятувальні формування і підрозділи;

спеціалізовані аварійно-рятувальні служби;

сили і засоби місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування;

сили і засоби підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності і підпорядкування;

добровільні рятувальні формування.

37. Які органи координують діяльність центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування у сфері цивільного захисту?

Органи управління за функціональним призначенням поділяються на координувальні, постійні та органи повсякденного управління.

Координувальні органи, що забезпечують координацію діяльності виконавчої влади у сфері ЦЗ, такі:

– на загальнодержавному рівні – Рада національної безпеки і оборони України, Кабінет Міністрів України, що створює Державну комісію з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (ТЕБ та НС);

– на регіональному рівні – комісії з ТЕБ та НС Ради міністрів АРК, держадміністрацій областей, міст Києва та Севастополя;

– на місцевому рівні – комісії з ТЕБ та НС районних державних адміністрацій;

– на об’єктовому рівні – комісії з НС об’єкта.

Державні, регіональні, місцеві та об’єктові комісії забезпечують безпосереднє керівництво реагуванням на НС на відповідному рівні.