Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Fond_L_OS.DOC
Скачиваний:
13
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
11.83 Mб
Скачать

10.4.3. Смуги прокручування

На прав³й ³ нижн³й межах в³кна можуть розм³щуватись смуги прокручування. Вони дозволяють “прокручувати” у в³кн³ текст документа, под³бно до рулону. Це необх³дно, коли розм³ри документа перевищують розм³ри в³кна.

Прокручування документа виконуºться при ф³ксац³¿ кнопки мишки, на стр³лц³ смуги прокручування або перетягуванн³ маркера прокручування (б³лого прямокутника - б³гунка) вздовж смуги прокручування (Рис.10.2.). Якщо розм³стити курсор мишки на смуз³ прокручування, вище або нижче в³д маркера прокручування та при цьому клацати кнопкою миш³, в³дбуваºться поекранне перем³щення документа у в³дпов³дному напрямку. Маркер прокручування при цьому показуº в³дносне положення у файл³ фрагмента документа, зображеного на екран³ (чим ближче до нижньо¿ стр³лки, тим ближче до к³нця файла, а чим ближче до верхньо¿, тим ближче до його початку).

Стр³лки на горизонтальн³й смуз³ прокручування перем³щають документ праворуч або л³воруч, якщо ширина в³кна не в³дпов³даº ширин³ документа або списку, розм³щеного у цьому в³кн³.

10.4.4. Панель ³нструмент³в

Панель ³нструмент³в, звичайно, розм³щуºться п³д рядком меню в³кна. Стандартна панель ³нструмент³в м³стить кнопки, як³ дублюють команди з меню в³кна, що використовують найчаст³ше. Призначення основних ³з них таке:

  • список, що розкриваºться, з ³м’ям поточно¿ папки; якщо розкрити список, то на екран виводиться структура папок комп’ютера; це дозволяº легко переходити до ³нших папок;

  • повернення до батьк³всько¿ папки, в як³й м³ститься поточна папка (перех³д на один р³вень назад);

  • вилучення вид³леного файла або папки;

  • переключення на крупн³ значки (Рис.11.3.);

  • переключення на маленьк³ значки (Рис.11.2.);

  • переключення на зображення об’єктів папки у вигляд³ списку;

  • переключення на зображення об’єктів папки у вигляд³ таблиц³ (Рис.11.4.).

10.4.5. Рядок стану

Рядок стану знаходиться б³ля нижнього краю в³кна (Рис.10.2.). В³н м³стить р³зну ³нформац³ю, залежно в³д м³сця курсора мишки у в³кн³ та вид³лених об’ºкт³в:

  • якщо у вікні не виділено ні одного об’єкта, то у рядку стану видається інформація про загальну кількість об’єктів у вікні та їх сумарний розмір (Рис.10.6.);

  • якщо у вікні виділено кілька об’єктів, то в рядку стану показується кількість тільки виділених об’єктів та їх сумарний розмір;

  • якщо у вікні розкрите меню, то в рядку стану виводиться пояснення про призначення виділеного в меню рядка.

Рис.10.6. Вм³ст рядка стану

10.5. Переключення між вікнами в програмі Windows

Працюючи в Windows, користувач може запустити одну програму, а потім, не завершуючи її, другу і третю програму - стільки, наскільки вистачить оперативної пам'яті комп'ютера. Але в кожний момент часу користувач працює тільки з одною програмою (наприклад, уводить символи з клавіатури), і ця програма називається активною, а інші програми можуть виконуватися без участі користувача, у фоновому режимі, тобто бути неактивними. У будь-який момент часу користувач може переключитися з поточної (активної) програми на іншу, зробивши її активною. Windows надає декілька способів такого переключення:

  • найпростіше переключитися на іншу програму, якщо її вікно видно на екрані – потрібно клацнути мишкою в будь-яке місце цього вікна;

  • якщо вікна потрібної програми на екрані не видно, то можна клацнути мишкою на кнопку із назвою потрібного вікна в панелі задач;

  • ще один спосіб - натиснути клавішу Alt і, утримуючи її, натискати клавішу Tab доти, поки в центрі екрана не з'явиться назва потрібної програми, після чого відпустити клавіші;

  • і, нарешті, можна натискати комбінацію клавіш Alt+Esc, що переключає на наступне вікно програми, доти, поки не з’явиться потрібне вікно.

Якщо програма відкриває декілька вторинних вікон (наприклад, редактор Microsoft Word для кожного документа, що редагується відкриває своє вікно), то для переключення вже між цими вторинними вікнами можна скористатися наступними способами:

  • якщо потрібне вікно видно на екрані, потрібно клацнути, як звичайно, у будь-яке місце цього вікна і воно стане активним;

  • якщо ж потрібного вікна не видно, слід використовувати комбінацію клавіш Ctrl+F6, для послідовного переключення між вторинними вікнами активної програми;

  • можна також вибрати в меню програми пункт Вікно (Window), і там вибрати пункт із назвою потрібного вікна.

Як правило, вікно програми або документа (вторинне вікно) закривається самостійно при закінченні роботи з даною програмою або документом, а вікно запиту - при натисканні на відповідну кнопку в цьому запиті: OK, Cancel (Скасування) і т.д. Проте, користувач може закрити вікно і сам у примусовому порядку. Для цього можна клацнути мишкою по кнопці із зображенням хрестика в рядку заголовка.

Закриття вікна програми еквівалентно завершенню цієї програми. Закриття вторинного вікна, у якому редагувався документ, картинка тощо рівносильне закінченню редагування цього документа, картинки. Закриття вікна із запитом еквівалентне натисканню кнопки Cancel (Скасування) або аналогічної їй у цьому запиті.

Якщо при закритті вікна програми або її вторинного вікна буде виявлено, що деякі дані не були збережені на диску, то, як правило, програма виведе відповідне повідомлення і користувач зможе або зберегти оброблені програмою дані, або закрити вікно без збереження даних, чи скасувати закриття вікна.

Зауваження.

  • У більшості програм у меню існують команди виходу з програми і закриття вторинних вікон (вікон документів). Як правило, ці команди розташовуються в групі Файл (File) меню.

  • Для закриття активного вікна програми можна натиснути комбінацію клавіш Alt+F4, для закриття вторинного вікна - комбінацію клавіш Ctrl+F4, для закриття вікна запиту - клавішу Esc.

  • Якщо вікно запиту не має кнопки системного меню, можна закрити це вікно, тільки натиснувши на ту чи іншу кнопку запиту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]