Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Fond_L_OS.DOC
Скачиваний:
13
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
11.83 Mб
Скачать

1.4. Поняття про пеом

Комп'ютер (електронна обчислювальна машина — ЕОМ) — це апарат з програмним керуванням, призначений для виконання обчислювальних операц³й. ЕОМ можна под³лити на групи за комплексом техн³чних засоб³в (Рис.1.2).

Рис.1.2. Класиф³кац³я ЕОМ за комплексом техн³чних засоб³в

Персональна ЕОМ (ПЕОМ або ПК — персональний комп'ютер) — це м³кропроцесорна система електронно¿ обробки ³нформац³¿ для ³ндив³дуального використання (окремо або у склад³ мереж³), яка забезпечуº обчислювальний процес п³д контролем користувача ³ конструктивно оформлена як наст³льний або переносний прилад. ПЕОМ класиф³кують за призначенням (Рис.1.3.).

Вбудован³ ЕОМ — це, як правило, вбудован³ в якесь обладнання м³кропроцесори, як³ керують його роботою. Наприклад, нав³гац³йна система сучасного автомоб³ля або система вибору оптимального режиму роботи двигуна тощо.

Рис.1.3. Класиф³кац³я ПЕОМ за призначенням

Побутов³ навчальн³ ПЕОМ призначен³, в основному, для управл³ння побутовою техн³кою, навчання, розваг, а також для розв'язання деяких простих задач, д³лових розрахунк³в, обробки тексту тощо. Як правило, в рол³ дисплея використовують побутовий телев³зор.

Профес³йн³ ПЕОМ використовують для орган³зац³¿ автоматизованих робочих м³сць ³ в³др³зняються в³д побутових наявн³стю спец³ального дисплея, накопичувача на гнучких та жорстких магн³тних дисках, можлив³стю п³дключення великого набору додаткових зовн³шн³х пристро¿в (принтер, факс, ман³пулятор "миша", модем тощо), можлив³стю п³дключення до комп'ютерно¿ мереж³.

Спец³ал³зован³ ПЕОМ ор³ºнтован³ на розв'язування складних задач, як³ вимагають покращених значень одного або к³лькох параметр³в.

1.5. Принципи роботи комп’ютера

Спочатку за допомогою будь-якого зовнішнього пристрою в пам’ять комп’ютера вводять програму. Пристрій керування зчитує дані з комірки пам’яті, де знаходиться перша інструкція (команда) програми і організовує її виконання. Як правило, після виконання однієї команди пристрій керування починає виконувати команду із комірки пам’яті. Цей порядок може бути замінений за допомогою команд передачі керування (переходу). Ці команди вказують пристрою керування, що йому слід продовжити виконання програми, починаючи з команди, яка міститься в іншій комірці пам’яті. Таким чином, керуючий пристрій виконує інструкції програми автоматично, без втручання людини.

1.6. Представлення інформації в комп’ютері

Комп’ютер може обробляти тільки інформацію виражену в числовій формі. Інша інформація (наприклад, звуки, зображення, покази приладів і т.п.) для обробки на комп’ютері повинна бути перетворена в числову форму.

Аналогічно можна обробляти і текстову інформацію. При вводі в комп’ютер кожна буква кодується певним числом, а при виведенні на зовнішні пристрої (екран або друк), для сприймання людиною, відповідно до цих чисел будуються зображення букв. Відповідність між набором букв і числами називається кодуванням символів.

Як правило, всі числа в комп’ютері задаються за допомогою нулів і одиниць (а не десяти цифр, як це звично для людей). Іншими словами комп’ютери працюють в двійковій системі числення, так як їх будова при цьому стає значно простішою. Ввід числа в комп’ютер і вивід їх для читання людиною може здійснюватися в звичній десятковій формі – всі необхідні перетворення виконують програми.

Одиницею інформації в комп’ютері є один біт – двійковий розряд, який може приймати значення 0 або 1. Як правило, команди комп’ютерів працюють не з окремими бітами, а з вісьмома бітами одночасно. Вісім послідовних бітів складають 1 байт. В 1 байті можна закодувати значення одного символу із 256-ти можливих (256=28). Більш крупною одиницею інформації є кілобайт (Кбайт), рівний 1024байт (1024=210), мегабайт (Мбайт), 1024Кбайт=1Мбайт, гігабайт (Гбайт), 1024Мбайт=1Гбайт і терабайт (Тбайт), 1024Гбайт=1Тбайт.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]