Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sistema_bezpeki 5.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
114.69 Кб
Скачать

5. Принципи функціонуванші системи безпеки

Організація і функціонування системи безпеки має базувати­ся на таких принципах.

1. Комплексність

  • забезпечення безпеки персоналу, матеріальних і фінансо­вих ресурсів від можливих загроз усіма законними засобами, методами і заходами;

  • забезпечення безпеки інформаційних ресурсів на усіх технологічних етапах їх об­роблення і використання.

Комплексність досягається:

  • забезпеченням відповідного режиму і охорони об'єкта;

  • організацією спеціального діловодства з орієнтацією на забезпечення режиму збереження комерційної таємниці;

  • проведення заходів щодо добору та розстановки кадрів;

  • широким використанням технічних засобів безпеки і за­хисту інформації;

2. Своєчасність. Своєчасність передбачає розроблення ефективних заходів щодо попередження посягань на інтереси.

3. Безперервність. Безпека — процес безперервний. Щойно заходи по забезпеченню безпеки будуть послаблені, може трапитися непередбачене. Більшість правопорушників тільки і чекають на послаблення заходів безпеки, щоб вчинити правопорушення.

4. Активність. Як ми вже наголошували, забезпечення безпеки полягає не лише у захисті, а й у активному просуванні власних інтересів. Якщо об'єкт розроблятиме лише захисні заходи, то це за най­кращого випадку сприятиме лише підвищенню його обороноз­датності, захищеності, водночас не обов'язково підсилить її. Тому у процес забезпечення безпеки включають активні заходи, мета яких полягає у створенні таких умов, за яких чинники по­тенційної загрози не зможуть бути активізовані. Головне, пам'ятати: захист лише убезпечує, у той час як у поєднанні із активними заходами створює реальні пе­редумови для формування поясу безпеки.

5. Законність.

6. Обґрунтованість. Засоби захисту мають обґрунтовані з точки зору завданого рівня безпеки і відповідати встановленим вимогам і нормам.

7. Економічність. Затрати на функціонування системи безпеки не мають пере­вищувати розміру можливої шкоди.

8. Спеціалізація. Передбачається залучення до розроблення і впровадження заходів і засобів захисту спеціалізованих організацій, найбільш підготовлених до конкретного виду діяльності по забезпеченню безпеки, таких що мають досвід практичної роботи і державну ліцензію на право надання послуг у цій області. Експлуатація технічних засобів і реалізація заходів безпеки мають здійснюва­тися професійно підготовленими спеціалістами служби безпеки і функціональних підрозділів, які обслуговують об'єкт.

9. Взаємодія і координація. По-перше, слід сказати про необхідність чіткої взаємодії усіх структурних елементів між собою, тобто налагодження взаємозвязків усередині системи. По-друге, слід говорити про взаємодію державної і недержавної систем безпеки, сукупним завданням яких є забезпечення національної безпеки.

10. Удосконалення. Передбачає удосконалення заходів і засобів захисту.

11. Централізація управління. Передбачає самостійне функціонування системи безпеки за єдиними правовими, організаційними, функціональними і мето­дологічними принципами і централізоване управління діяльністю системи безпеки.

10

143 —

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]