Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
44, 47, 46, 12.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
48.64 Кб
Скачать

12.Європейський суд з прав людини: загальна характеристика

Євр Суд було засновано в 1959 р відповідно до К про захист пр людини та осн свобод (1950) з тим, щоб забезп дотрим держ-учасницями їхніх зобов’язань.

Складається з такої кільк суддів, яка відповідає кільк держ - членів Ради Євр (зараз їх 40); серед членів Суду не може бути двох громад однієї й тієї самої держ. Судді обираються Консультативною Асамблеєю строком на 9 р із списку осіб, висунутих держ - членами Ради Євр. Суд обирає Голову і одного або двох його заступників. Суду допомагає безпосередньо підпорядкований йому секретаріат. Після консультацій з Ген секретарем Ради Євр Суд обирає Секретаря та його заступника. Ін службовці секретаріату признач Ген секретарем Ради Євр за згодою Голови або секретаря Суду. Суд встановлює свої власні правила і визнач свою процедуру.ї

Юрисд Суду поширюється на всі справи, що пов`язані з тлумаченням та застосув Євр К з пр людини; Але така юрисд може здійснюватись лише відносно тих держ, які або вже оголосили про визнання її обов’язковою ipso facto, або дали згоду на розгляд окремих справ, які були передані до Суду.

Згідно К, кожна справа, яка передається до Суду, має обов’язково базуватись на заяві, що подається до Євр Комісії з пр людини держ, фіз особою, неурядовою орг або групою осіб. Робота Комісії починається з визнач прийнятності заяви. Якщо Комісія визнає заяву прийнятною, вона встановл факти та намагається вирішити справу дружнім врегулюв. Якщо цього не вдається досягти, Комісія готує доповідь, в якій наводяться факти та формул висновок про виявлені поруш зобов’язань з боку держ-відповідача щодо полож К. Доповідь передається Комітетові міністрів Ради Євр, після чого Комісія або заінтересована держ, що є стороною Євр К з пр людини, можуть звернутись до Суду протягом 3 місяців. Якщо цього не зроблено, то Комітет міністрів вирішує пит про те, чи мало місце поруш К.