Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lab_1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
81.41 Кб
Скачать

Лабораторна робота № 1 адміністрування операційної системи windows.

Мета: Навчитися встановлювати на персональному комп’ютері операційну систему Microsoft Windows XP Professional, створювати нових користувачів, а також надавати доступ до ресурсів ПК.

Теоретичні відомості

Сфера використання персональних комп’ютерів постійно розширюється. Тому бажано вміти самостійно встановлювати і настроювати операційну систему. Найбільшою популярністю користуються операційні системи сімейства Windows, створені корпорацією Microsoft. Популярність Windows є наслідком великої кількості програмного забезпечення, розробленого спеціально для неї.

На цій лабораторній роботі ви маєте можливість навчитися встановлювати ОС Windows XP. А після встановлення ОС ви зможете створити нових користувачів і дати доступ до ресурсів ПК тому чи іншому користувачу. Існує чотири основні типи користувачів: адміністратори (administrators), звичайні користувачі (regular users), обмежені користувачі (restricted users) і гості (guests). Їх особливості будуть розглянуті в наступній лабораторній роботі.

Для виконання роботи необхідний завантажувальний диск з інсталяційними файлами Windows XP.

Підготовка до встановлення Windows xp

ОС Windows XP можна встановити двома способами: поновлення (update) і чистої інсталяції (clean installation). Поновлення полягає у встановленні поверх існуючої ОС Windows попередніх версій (98, NT, 2000). Встановлення Windows XP шляхом поновлення відбувається значно швидше ніж чиста інсталяція і дозволяє зберегти всі програми і настройки попередньої Windows. Однак цей спосіб встановлення можна застосувати лише на ПК з вже встановленою ОС Windows попередньої версії.

Чиста інсталяція дозволяє встановити Windows XP на ПК без операційної системи. Щоб встановлення Windows XP будь-яким із двох способів відбулося успішно треба виконати кілька підготовчих дій.

Перш за все потрібно пересвідчитися, що ПК відповідає вимогам Windows XP. Комп’ютер, який ледь входить до мінімальних вимог Windows XP буде важким у використанні. Для нормальної роботи з ОС Windows XP потрібно щонайменше 256 Мб оперативної пам’яті і процесор з тактовою частотою 500 МГц і більше.

Коли комп’ютер відповідає вимогам Windows XP наступним кроком буде перевірка сумісності з апаратним забезпеченням ПК. Для цього можна скористатися веб-сторінкою Windows XP Hardware Compatibility List. Зазвичай цей список не включає одного або кількох компонентів апаратного забезпечення. Це не означає, що ці компоненти треба міняти, або вони не працюватимуть з XP, але потрібно пошукати ХР драйвери на веб-сайті виробника. В більшості випадків драйвери для ОС Windows 2000 працюють нормально з Windows XP. Тому впевніться, що ви завантажили необхідні драйвери і що вони будуть доступні підчас встановлення Windows XP. Драйвери для RAID та SCSI пристроїв потребують особливої перевірки, бо вони повинні бути доступними на початковому етапі встановлення ОС.

Є можливість передбачити різні проблеми майбутнього встановлення ОС Windows XP за допомогою системної програми Windows XP Upgrade Advisor. Ця системна програма доступна для вільного завантаження з веб-сайту корпорації Microsoft і має розмір 35 Мб.

Важливим при встановленні Windows XP є вибір файлової системи. Windows XP можна встановити на файлову систему FAT32, або на файлову систему NTFS. Порівняємо файлові системи NTFS та FAT32:

Файлова система

Максима-ль­ний розмір файла

Максима-ль­ний розмір розділу

Вбудо­ваний механізм

компресії

Вбудо­ваний механізм шифруван­ня

Аудит доступу до файлів

Максима­льний розмір жорсткого диску

FAT32

4 Гб

128 Гб

-

-

-

2 Терабайти

NTFS

16 Екзабайт

16 Екзабайт

16 Екзабайт

Примітка: 1 Екзабайт ≈ 1000 Терабайт ≈ 1000 000 Гб.

Впевніться, що у вас є інсталяційні диски всіх програм, якими ви плануєте користуватися так само як і диски з інсталяційними файлами Windows XP. Продублюйте свої найважливіші файли (скопіюйте на ще один носій), перевірте дублікати. А також пересвідчіться, що вони будуть доступні для Windows XP. Після виконання цих підготовчих дій можна розпочати встановлення ОС.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]