Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
6-7-оздТУРИЗМ-ан_м.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
65.08 Кб
Скачать

2.2. Анімаційний сервіс як новий напрям в організації дозвілля відпочиваючих

В останні роки сферу розваг на вітчизняних курортах стали також іменувати анімаційною, що свідчить про впровадження в індустрію розваг західних підходів.

Під туристської анімацією (анімаційним сервісом) розуміють пожвавлення відпочинку через безпосередні враження від особистої участі у заходах. Це соціально-культурна і туристсько-оздоровча категорія, що інтегрує уявлення про певний тип туристської деятельності людини і характеризується її громадською діяльністю, побутом, формою задоволення матеріальних і духовних потреб, правилами індивідуальної і соціальної поведінки. Вона в значній мірі обумовлена соціально-економічними умовами, але разом з тим багато в чому залежить від мотивів фізіологічної діяльності конкретної людини, від особливостей її психіки, стану здоров'я і функціональних можливостей організму

Це також комплекс з розробки та надання спеціальних програм проведення вільного часу, організація розваг і спортивного проведення дозвілля.

Зарубіжний досвід анімаційного сервісу в туризмі свідчить про те, що за кордоном поступово збільшується обсяг вільного часу в населення, а отже, йде процес якісного збільшення дозвіллєвих програм і послуг. Індустрія розваг почала там розвиватися понад півстоліття тому. Найбільшого успіху в цій справі досягли США, Канада, країни Західної Європи. Туристський анімаційний сервіс добре розвинений в курортних зонах, де він сприяє підвищенню аттрактивні туристичних подорожей та якості відпочинку. Туризм, як найважливіший засіб активного відпочинку, передбачає використання цього засобу, спрямованого на всебічний розвиток особистості, зняття нервових навантажень і відновлення здоров'я.

У курортних зонах всього світу існує чітке усвідомлення того, що особлива роль належить організації дозвілля відпочиваючих: ігровим заходам, активним змагань, різним шоу і свят, іншими словами, - анімаційному сервісу. На Заході основною діяльністю анімаційного сектора є щоденні програми розваг, які включають у себе асортимент безкоштовних послуг анімації для дорослих і дітей.

Переоцінити роль системи анімації складно, тому в бюджетах багатьох країн окремим рядком передбачені видатки на анімаційні заходи. В одних готельних структурах функції анімаціі покладені на одного фахівця, в інших існує єдина система якісної підготовки аніматорів, а десь особливе значення надається дорогому реквізиту, інвентарю та уніформі, а тимчасові й фінансові витрати на навчання спеціалістів мінімальні. Так чи інакше, але першочерговим завданням є організація якісного дозвілля для клієнтів.

У кожного об'єкта туристського розміщення є своя щоденна розважальна програма, структура якої залежить від кількості та контингенту відпочиваючих, розташування об'єкта, персоналу, графіків харчування, екскурсій тощо.

Аналіз досвіду країн з успішно розвивинутою туристичною галуззю показує, що в індустрії розваг потрібні якісні програми, дороге і високоякісне обладнання, нові підходи в управлінні, висококваліфікований персонал

Головною характеристикою успішного відпочинку для туриста, а психологічний стан клієнта протягом відпочинку, його настрій. Чим кращий настрій у клієнта, тим більше він розташований до здійснення покупок і споживання послуг.

Розробляючи штатну структуру об'єкта туристського розміщення та аналізуючи вплив персоналу на психологічний стан відпочиваючих, необхідно взяти до уваги, що основну роль у створенні того чи іншого психологічного клімату в готелі відіграє персонал анімаційного сервісу – аніматори. Саме від їх особистісних якостей та вміння створити у туристів особливий настрій і відчуття комфорту, затишку залежить, наскільки повноцінним буде відпочинок гостей готелю.

Аніматор – фахівець з формування та просування туристично-спортивного продукту на туристичному ринку та організації спортивно-оздоровчої діяльності туристів. Професійна команда анімаційного сектору цілодобово піклується про дозвілля відпочиваючих, організовує і проводить ігри, конкурси та спортивні змагання, запрошує на вистави, театральні та танцювальні шоу, мюзикли, комедії, концерти класичної музики, перегляд кінофільмів на великому екрані, вечірки на пляжі. Загалом, робить все, щоб зробити відпочинок цікавим і незабутнім.

Діяльність анімаційних секторів готелів здатна згладити незначні недоліки сервісу і підвищити прибутковість готелю. Досвід показує, що клієнт навіть у випадках невдоволення організацією харчування або послугами бару, сервісом служби прийому або спортивною базою готелю прагне оселитися на час відпочинку в тому готелі, де його дозвілля буде організоване якісно і цікаво і до нього будуть проявлені турбота і розуміння.

Про ефективність роботи анімаційного сектора судять не тільки за обсягом доходу бару під час вечірніх вистав, якості спортивного інвентарю або обсягами продажів сувенірів з фірмовою символікою, а й за кількістю позитивних відгуків на адресу анімаційної команди при заповненні анкет від'їзду. Таким чином, анімаційний сервіс є непрямим (для об'єкта розміщення) джерелом прибутку.

У вивченні анімаційного сервісу співвідношення теорії та практики становить 10% до 90%. Тому переваги створення даного сектора краще вивчати на живому прикладі в процесі роботи.

В анімаційній діяльності важливо враховувати вікові особливості клієнтів. Звідси необхідність розробки цілеспрямованих програм, які передбачають залучення культурно-дозвіллєвих закладів, що знаходяться в даній місцевості. Це особливо актуально при складанні анімаційних програм для дітей та підлітків, які в силу своїх вікових особливостей не можуть довго займатися однією справою.

Щоденна програма анімаційних розваг при об'єкті розміщення може включати в себе наступні види занять:

  • Аеробіка на пляжі або в басейні;

  • Спортивні ігри та змагання для дорослих волейбол на пляжі або в басейні, водне поло, дартс, армрестлінг, настільний теніс, стрільба з лука та пневматичного пістолета);

  • Дитячі програми (ігри та конкурси в дитячому містечку розважальні програми, тематичні свята);

  • Вечірні шоу-програми (шоу-конкурси, ігрові шоу, комічні шоу, дискотеки, виступи естрадних колективів);

  • Проведення тематичних вечірок (реггі, латиноамериканська музика, рок-н-рол, російська естрада, диско 70-х, хіп-хоп, тощо.)

Одним з найважливіших компонентів технології просування споживання анімаційних послуг є реклама.

Виробництво і реалізація послуг анімаційної сфери, як правило, носять одноразовий характер. Значимість донесення інформації до клієнта про призначений йому продукт складно переоцінити, тому реклама анімаційних послуг є невідривною складовою індустрії розваг. Відвідуваність організованих заходів безпосередньо залежить від рівня реклами анімації. Основними методами в даному випадку є візуалізація та аудіо-реклама.

Візуалізація передбачає:

  • використання спеціальної уніформи командою анімації;

  • установку стендів з анімаційними програмами (розробку макета, визначення розмірів, кількості та місця розташування стендів);

  • створення та розповсюдження по номерамотеля листівок з інформацією про анімаційних програмах;

  • вручення фірмового диплома за перемогу в іграх і змаганнях.

Аудіореклама включає в себе:

  • рекламу по мегафону на пляжі, костюмовані виходи в ресторани перед вечірніми програмами;

  • радіорекламу на пляжі і на території готелю.

Для організації та проведення анімаційних програм необхідна матеріально-технічна база, створення якої зазвичай вимагає значних капіталовкладень

Матеріально-технічна база сектора анімації включає в себе

  • спортивний інвентар обладнання для проведення різних спортивних заходів (м'ячі, дартс, стіл, ракетки, кульки для настільного тенісу, пістолети пневматичні, кулі, мішені, луки, стріли, обручі, баскетбольний щит, стіл для армрестлінгу і т д),

  • театральний реквізит (костюми і супутній реквізит для проведення шоу-програм - декорації, аудіозаписи, все необхідне для гриму та інших),

  • дискотехніка (світлова апаратура, музична апаратура, колекція лазерних дисків з музикою, мікрофони та ін),

  • додатковий інвентар (канцелярія, стенди та ін)

З метою підвищення аттрактивности дозвіллєвих програм часто залучають шоу-колективи. Рівень вартості їх послуг залежить від кількості артистів, їх професійного рівня, жанру, в якому вони працюють, наявності своєї апаратури, розташування об'єкта для виступів, часу виступу, періодичності, дати (у святкові дні вартість їхніх послуг зростає на 50-150%), якості реквізиту і костюмів, використання спецефектів і др

Території здравниць, розташованих у межах міста, як правило, невеликі. У готельних комплексів у зеленій зоні звичайно достатньо місця для проведення різних ігрових заходів

Для якісного анімаційного сервісу як мінімум необхідні

  • естрадний майданчик,

  • волейбольний майданчик,

  • дитяче містечко;

  • басейн

При наявності достатнього обсягу інвестицій асортимент об'єктів індустрії розваг може бути значно розширений і включає в себе

  • дискотеку, обладнану за останнім словом техніки,

  • пневматичний тир,

  • центр підводного плавання (дайвінг),

  • роллердром – спеціально обладнану територію для катання скейтбордах, фінгербордах, кікбордах і велосипедах типу ВМХ,

  • скалодром,

  • пінтбол-клуб – спеціально обладнану територію для командної гри зі стріляниною фарбувальними кульками,

  • міні-аквапарк.

Звуковий супровід і освітлення є важливою частиною створення атмосфери затишку і комфорту в будь-якому ресторані, клубі, барі. Сучасні технології дозволяють створити «заговорити» картини, «зазвучати» камені та багато іншого. Високотехнологічні лазерні прилади, зенітні прожектори, акустичні системи об'ємного звучання великої потужності дозволяють домогтися неймовірних звукових і світлових ефектів.

Особливу увагу необхідно приділити благоустрою території дискотеки, оскільки ввечері активність відпочиваючих зазвичай сильно зростає Одна з важливих складових успіху будь-якого закладу – планування та організація розважальних програм Це можуть бути живі виступи музичних колективів, шоу, презентації, покази мод та ін Розважальні заходи здатні оживити будь-який інтер'єр .

Обладнавши приміщення під проведення дискотек (закритих танц-полів), необхідно врахувати безліч істотних моментів

Стіни повинні бути покриті шумопоглинаючим матеріалом, щоб звук не відбивався від стін, що веде до створення дзвону і спотворення музики, а також для блокування виходу звуку за межі приміщення, адже не всі відпочиваючі віддають перевагу танцювати і розважатися вночі.

Територія танцполу повинна бути покрита зносостійким неслизьким матеріалом, наприклад, ламінатом або каменем.

Сцена – один з основних елементів дискотеки - призначена для шоу-показів - являє собою піднесену (як правило, від 10 до 50 см) частину танцполу. Покриття краще дерев'яне. Особливості конструкції сцени, як правило, залежать від призначення і місця розташування (в закритому приміщенні або на відкритому майданчику). Для виступів невеликих колективів та сольних концертів можна обмежитися невеликим сценічним майданчиком; для постановки та організації великих заходів та шоу потрібне спорудження масивної конструкції сцени, а також блоку металевих ферм. У курортних зонах під час найбільш активного періоду (червень-вересень) найбільшою популярністю користуються відкриті дискотеки на морському узбережжі. З точки зору опору вітру підвищення стійкості конструкції, а також дизайну, найбільш ефективними є сценічні майданчики арочного типу.

Інтер'єр – особливо важливий компонент – повинен бути витриманий в одному стилі; поєднання колірної гами, матеріалів і форм має бути гармонійним.

Кабіну диск-жокея слід розташувати таким чином, щоб оператор танцювальних програм міг візуально контролювати всю територію дискотеки. Доступ до кабіни повинен бути обмежений. У закритому танцполі, якщо дозволяє висота стелі, її краще встановити нагорі.

Гримерна кімната необхідна практично в будь-якій дискотеці. Шоу-програми підвищують інтерес публіки, тому необхідно створити комфортабельні умови для виступаючих артистів та ведучого. У гримерці повинні бути набір гриму, дзеркала, столи, стільці.

Бари, працюють практично при кожній дискоструктурі, є основним джерелом додаткового прибутку закладу. Оформлення барної стійки повинно відповідати тематиці закладу.

Оформлення дюралайт (світловим шнуром) і неоновим підсвічуванням різних частин інтер'єру підвищує привабливість закладу. Єдиним обмежуючим фактором в цьому плані є брак фінансів.

На завершення слід зазначити, що розвиток анімаційного сервісу сприяє залученню більшої кількості клієнтів, підвищення доходів об'єкта розміщення, задоволеності клієнтів відпочинком, що і є метою індустрії гостинності. Такі підходи корисно реалізовувати і в санаторно-курортних організаціях.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]