Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
самостійна робота ОПвГ.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
117.25 Кб
Скачать

11

Методичні вказівки до виконання самостійної роботи

1 Загальні положення

Самостійна робота складається з відповідей на чотири питання і розв’язання двох задач.

Питання та задачі складені у десятьох варіантах. Контрольні питання вирішуються за варіантом, номер якого збігається з порядковим номером за списком журналу академічної групи. Контрольні задачі виконуються за варіантом, номер якого збігається з порядковим номером за списком журналу академічної групи. Зверніть увагу, що всі питання, а також задачі не залежать від спеціальності.

Самостійна робота виконується в учнівських зошитах, на яких вказується прізвище, ім'я та по батькові студента, номер навчальної групи та факультет. Розв’язання задач та відповіді на питання повинні супроводжуватися посиланнями на літературні джерела, а також схемами, діаграмами і графіками. Тексти відповідей на питання та розв’язання задач мають бути погоджені зі схемами та ескізами шляхом цифрових позначень. Наприкінці роботи вказується перелік посилань.

При виконанні самостійної роботи необхідно користуватися методичними вказівками і рекомендованою літературою.

2. Питання для самостійної роботи

Варіант 1

  1. Розгляньте суть поняття СУОПГ, стосовно галузі вашої спеціальності, складові системі, показники ефективності функціонування.

  2. Розгляньте суть атестації робочого місця: основна мета атестації, загальний порядок проведення, періодичність її проведення.

  3. Розгляньте фактори пожежної небезпеки, а також заходи і засоби системи попередження пожежі та системи протипожежного захисту галузевих об'єктів.

  4. Розгляньте профілактику зорової втоми та астенічних скарг при роботі з приладами та устаткуванням

Варіант 2

  1. Розгляньте мету СУОПГ, структурну схему побудови СУОПГ, підсистеми, функціонування.

  2. Розгляньте класи робіт за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу в галузі.

  3. Розгляньте вимоги до розміщення та організації робочого місця робітників, а також вимоги до його режиму роботи і відпочинку згідно з нормативними документами.

  4. Розгляньте фізичні вправи для зняття розумового стомлення при роботі з приладами та устаткуванням.

Варіант 3

  1. Розгляньте роль, права, обов'язки власника щодо створення і забезпечення функціонування СУОПП. У чому полягає участь трудового колективу та громадських об'єднань в СУОПП.

  2. Розгляньте шляхи зниження напруженості та тяжкості трудового процесу для умов галузі, стосовно вашої спеціальності.

  3. Що таке допустимі мікрокліматичні параметри та чим вони відрізняються від оптимальних? Назвіть вимоги до оптимальної і допустимої температури повітря, швидкості його руху та відносної вологості повітря згідно з нормативними документами. Розгляньте заходи та засоби поліпшення стану виробничого середовища за факторами мікроклімату.

  4. Розгляньте фізичні вправи для зняття м'язового стомлення скарг при роботі з приладами та устаткуванням.

Варіант 4.

  1. Як здійснюється навчання, інструктаж і перевірка знань працівників з питань охорони праці в галузі відповідно вашої спеціальності?

  2. Назвіть і дайте характеристику основних травм і захворювань, що можуть бути у робітників вашої спеціальності.

  3. Назвіть і дайте характеристику небезпечних і шкідливих чинників, джерелом яких можуть бути прилади та обладнання. Розгляньте їхній вплив на людину.

  4. Розгляньте психологічні заходи оптимізації розумової діяльності при роботі з приладами та устаткуванням.