Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економіка і організація виробництва_СУА_.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
90.05 Кб
Скачать

Пояснювальна записка

Навчальну дисципліну «Економіка і організація виробництва» віднесено до дисципліни циклу професійної та практичної підготовки бакалаврів за напрямом підготовки 6.091401 «Системна інженерія», галузі знань - 0914 "Автоматика і управління". Вона є невід'ємною части­ною циклу економічних дисциплін, необхідних робітникам еконо­мічних підрозділів підприємств незалежно від форми власності та організаційно-правової форми господарювання.

Навчальна програма нормативної дисципліни циклу професійної та практичної підготовки «Економіка і організація виробництва» є складовою системи стандартів вищої освіти.

Навчальна програма враховує нормативні документи МОН України, Освітньо-професійної програми підготовки бакалавра за напрямом підготовки 6.091401 «Системна інженерія» галузі знань 0914 "Автоматика і управління", Освітньо-кваліфікаційних характеристик (ОКХ) даного напрямку, відбиває основні методичні напрямки навчально-наукового інститут «Вища школа економіки і менеджменту» і кафедри «Економіка і маркетинг».

Навчальна програма нормативної дисципліни циклу професійної та практичної підготовки «Економіка і організація виробництва» розроблена на основі:

  • навчального плану підготовки бакалаврів в галузі знань 0914 "Автоматика і управління" напряму підготовки 6.091401 «Системна інженерія»;

  • освітньо-професійної програми вищої школи по професійному напряму підготовки магістрів, яка рекомендована Інститутом системних досліджень освіти України і розробленої анотації до дисципліни.

Мета навчальної дисципліни - засвоєння студентами необхід­них теоретичних основ, методичних підходів і практичних навичок щодо принципів, прийомів і методів економіки і організації виробництва промислового підприємства.

Для досягнення мети поставлено такі основні завдання:

  • визначення характерних рис підприємства як господарського суб’єкта;

  • визначення складу ресурсного потенціалу підприємства (виробничих ресурсів), їх економічної сутності та пошук шляхів його ефективного використання;

  • визначення понять та відповідних показників: поточні витрати виробництва, собівартість продукції; вивчення методів аналізу та планування витрат виробництва;

  • вивчення системи цін на Україні та методів ціноутворення на підприємстві;

  • вивчення механізму формування та розподілу доходів і прибутків підприємства;

  • оцінка ефективності капітальних вкладень та в цілому господарської діяльності та пошук шляхів її підвищення.

  • оволодіння теоретичними основами організації виробництва;

  • формування знань про виробничі системи;

  • придбання практичних навичок до виконання розрахунків і прийняття оптимальних рішень на підприємстві.

Предметом навчальної дисципліни є економічний механізм функціонування підприємства, формування та використання його ресурсного потенціалу з метою підвищення економічних результатів діяльності а також закономірності побудови виробничих відносин всередині підприємства стосовно виробничої системи і конкретні форми їх прояву в умовах переходу до ринкових відносин.

З метою кращого засвоєння навчального матеріалу дисципліни студенти повинні до його початку опанувати знання та навички в галузі загальної економічної теорії, мікроекономіки, менеджменту, маркетингу.

У свою чергу, знання з даної дисципліни забезпечують успішне виконання курсо­вих проектів, бакалаврських випускних робіт і дипломних проектів.