Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Правила оформлення замовлених рефератів.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
35.7 Кб
Скачать

Правила оформлення замовлених рефератів, контрольних, курсових, дипломів

Оформлення робіт є важливим атрибутом якісної роботи. Роботи повинні виглядати строго і акуратно.

Різні навчальні заклади висувають безліч різних вимог до оформлення робіт, тому доцільно зробити акцент на єдиному форматі оформлення, до якого необхідно дотримуватися при написанні дипломних, курсових, магістерських або дисертаційних робіт.

Оформлення вступу

У вступі надається загальна характеристика роботи.

Для введення рефератів і контрольних обов'язкові такі елементи: актуальність теми, мета роботи, задачі досягнення поставленої мети.

Для курсової роботи потрібні вище перераховані елементи, а також ще об'єкт, предмет і вибрані методи дослідження.

Для дипломної роботи потрібні ті ж елементи, що й властиві курсовій роботи, а також додаються гіпотеза, наукова новизна роботи, її практична значимість, аналіз джерел наукової літератури з досліджуваної проблеми.

Обсяг вступу для рефератів, контрольних, курсових робіт 1,5-2 сторінки, для дипломних робіт 3-5 сторінок.

Оформлення тексту

1. Для основного тексту використовується шрифт Times New Roman, розмір 14, міжрядковий інтервал повинен дорівнювати 1,5, відступ першого рядка абзацу - 0,5; вирівнювання по ширині. Заголовки та підзаголовки відділяються від основного тексту зверху і знизу пропуском в один інтервал і друкуються малими літерами.

2. Передбачені наступні розміри полів: верхнє і нижнє - 20 мм, ліве - 30 мм, праве - 10 мм.

3. Нумерація сторінок роботи. Першою сторінкою роботи є титульний лист, який не нумерується. Другою сторінкою роботи є зміст, з якого й починається нумерація. Номер, звичайно, ставиться у правому верхньому кутку сторінки.

4. Будь-яка цитата, підтверджується посиланням на джерело інформації. Виноски на джерела інформації, що містяться в тексті у квадратних дужках. У таких примітках зазначаються номер джерела інформації, присвоєний йому в списку літератури, а також сторінка в джерелі, на якій знаходиться цитата чи цифра. Зразок оформлення виносок: [5, с. 26], де «5» - номер джерела в списку літератури; «с. 26 »- сторінка, на якій знаходиться цитата або цифровий матеріал.

5. Загальний обсяг роботи (кожна робота обговорюється індивідуально).

Оформлення основної частини роботи

Робота в обов'язковому порядку повинна мати зміст, вступ, розділи, підпункти, висновок, список використаної літератури. У деяких випадках можливі додатки. Кожен розділ роботи починається з нової сторінки, параграфи йдуть один за одним.

Робота повинна бути витримана в стилі письмової наукової мови, який володіє деякими характерними рисами.

Перш за все, стилю письмової наукової мови характерне використання конструкцій, що виключають вживання займенника першої особи однини і множини, займенників другої особи однини. В даному випадку передбачається використовувати невизначено-особисті пропозиції (наприклад: «Спочатку проводять відбір факторів для аналізу, а потім встановлюють їх вплив на показник»); форми викладу від третьої особи, наприклад, «автор вважає ...» «в результаті проведеного аналізу можна стверджувати, що ...», «виконані дослідження підтвердили ...» і т.д.; пропозиції з пасивного стану (наприклад: «Розроблено комплексний підхід до дослідження ...»).

У науковому тексті не можна використовувати розмовно-просторічну лексику. Потрібно використовувати термінологічні назви - це показник Вашого знання та вміння оперувати понятійним апаратом.

Для наочного викладу матеріалу в роботах використовуються таблиці, малюнки, схеми, діаграми.

Кожна таблиця, яка міститься в роботі, нумерується (за винятком таблиць, що приводяться в додатках). При цьому необхідно використовувати наскрізну нумерацію, при якій проводиться нумерація в рамках роботи в цілому.

Будь-яка таблиця передує словом «таблиця», яка пишеться з великої літери та її порядковим номером, при цьому знак «№», а також точка після нього не ставляться, наприклад: «Таблиця 1» (вирівнюється по правому краю сторінки).

Таблиця 1

Структура активів балансу

На всі таблиці необхідно давати посилання в тексті. При посиланні на таблицю вказують її номер, а слово таблиця пишуть у скороченому вигляді - «табл. № ».

Кожен малюнок, що знаходиться в основній частині роботи, нумерується, причому застосовується наскрізна нумерація.

Підпис під ілюстрацією звичайно має три основні елементи:

1) найменування графічного сюжету, що позначається скороченим словом «Рис.»;

2) порядковий номер ілюстрації, який вказується без знака номера арабськими цифрами;

3) тематичний заголовок ілюстрації, що містить текст з короткою характеристикою зображеного.

Рис.1. Структура кредитного портфеля

 

Найбільш важливі за значенням формули, а також довгі і громіздкі формули, що містять знаки підсумовування, диференціювання, інтегрування, поміщають кожну в окремому рядку та надають наскрізною нумерацією.

Порядкові номери формул позначаються арабськими цифрами. Номер кожної формули полягає в круглі дужки і поміщається у правого поля сторінки на рівні відповідної формули. Самі ж формули розміщуються за допомогою їх вирівнювання по центру. Формула, супроводжується легендою, в якій розшифровуються застосовувані в ній позначення.

Оформлення висновків

Висновок являє собою послідовне, логічно вибудуваний виклад отриманих висновків і їх співвідношення з метою роботи і конкретними завданнями, поставленими і сформульованими у вступі. Висновок реферату, контрольної і курсової роботи має бути за обсягом 1-2 сторінки. Висновок дипломної роботи має становити 3-5 сторінок.

Оформлення списку літератури

Список використаних джерел оформляється відповідно ДСТУ. Спочатку в ньому вказуються нормативно-правові акти, що використовувалися при написанні роботи. При цьому нормативно-правові акти вказуються у порядку зменшення їх юридичної сили.

Після нормативно-правових актів у списку літератури вказуються підручники, монографії, а також статистичні збірники. Усі вони розташовуються в алфавітному порядку.

Після підручників та монографії у списку літератури вказуються матеріали періодичної преси (статті в журналах, газетах, які оформляються за алфавітом).

Обов'язковим для оформлення списку літератури є вказівка автора, назви книги (статті), під редакцією кого, був випущений підручник (монографія), місто видання, назва видавництва, загальна кількість сторінок у підручнику (для статей - зазначення сторінок на яких була опублікована стаття).